Meglertopp advarer myndighetene: – Boligpris-medisin kan virke som gift

Meglertopp Carl O. Geving advarer Finansdepartementet mot å skjære hele Norge over én kam hvis de strammer inn boliglånsforskriftene denne høsten.

HETT MARKED: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF håper at uendret rente fra Norges Bank kan dempe et opphetet boligmarked i Oslo.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven og Audun Braastad/NTB Scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Vi kan ikke bruke samme medisin på så vidt forskjellige markeder. I Oslo er prisveksten ekstrem, mens Rogaland sliter med å komme i balanse igjen. Strammer du kredittilgangen over hele landet, vil medisinen mot prispresset virke som en gift i svake markeder som Stavanger, sier Geving til E24.

Etter anbefalinger fra Finanstilsynet foretok finansminister Siv Jensen en nasjonal boliglån-innstramming 1. juli i fjor.

Da ble det innført boliglånsforskrifter med nytt minimumskrav til avdragsbetaling, og maksgrense for hvor mange boliglån som kan innvilges med egenkapital under 15 prosent.

– Utviklingen i boligpriser og gjeld gir grunn til bekymring, begrunnet Jensen da tiltakspakken ble presentert.

Les også

Jensens boligpakke får dommen fra Finanstilsynet om én måned

Kan få ny innstramming

Siden da har norske boligpriser steget videre med ni prosent, og nå er det på'n igjen: Finansdepartementet har bestilt råd fra Finanstilsynet, og vil i høst vurdere om utlånsforskriftene skal endres.

– Dagens forskrifter har åpenbart ikke hatt effekt i det sterkest voksende markedet, nemlig Oslo, fremholder Geving.

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Karsrud i Finanstilsynet vil ikke forskuttere sine kommende råd til departementet overfor E24, men sier de vil oversende sine anbefalinger innen fristen 8. september.

Det siste årets prisutvikling peker mot at hardere skyts på kredittsiden kan stå på agendaen.

I så fall er Gevings anbefaling klar:

– Vi tror norske myndigheter nå må seriøst vurdere en differensiert praksis. Vi har ikke svarene på hvordan dette bør se ut, men det kan være nyttig å se på hva andre har gjort, sier meglertoppen.

Det danske Finanstilsynet har innført strengere boliglånskrav som kun gjelder i områder i og rundt København, hvor prispresset er sterkest.

– KAN SE REGIONALE GREP: Men sjeføkonom Øystein Dørum i DNB tror myndighetene vil prioritere lokal styrking av tilbudssiden i pressområdene.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Uroer åpenbart myndighetene

Norge har et økende sprik i boligpriser, med over 20 prosents forskjell i tolvmånedersvekst mellom de to ytterpunktene: Oslo og Stavanger. Etter en rekordhet sommer er Oslo-boliger passert 15 prosent prisvekst det siste året, mens snittboligen i Stavanger har fått skrelt vekk rundt syv prosent av verdien.

– Den særlig sterke prisveksten i sentrale strøk på Østlandet, uroer åpenbart myndighetene, sier sjeføkonom Øystein Olsen i DNB Markets til E24.

– Det illustrerer konsekvensen av å ha et rentevirkemiddel som skal håndtere en økonomi som er truffet av et asymmetrisk sjokk, fortsetter Dørum.

Han viser til at Oslo er nær upåvirket av oljekrisen som har herjet Sørvestlandet.

Les også

Verdien på rekkehus økte med 1,1 millioner på knappe tre måneder

– Det tar tid å bygge boliger

– Kan du se for deg lokale grep for boligmarkedet i Oslo?

– På tilbudssiden tror jeg det er mulig å se regionale tiltak. Det går på arealer, saksbehandlingstid, tekniske krav og byggehøyder. Du har mange håndtak å dra i. Men på etterspørselssiden er det tøffere å se for seg regionale krav, svarer Dørum.

NEF-direktør Geving understreker at det er haltende boligbygging som er hovedproblemet i Oslo, og at styrking av tilbudssiden dermed også er løsningen på sikt.

– Men det tar tid å bygge boliger, og Finanstilsynet har sagt at de vil vurdere sterkere virkemidler dersom gjeldende utlånsforskrifter ikke har effekt. I så fall bør man heller bør vurdere innstramming i de råeste markedene, og egentlig lempe på vilkårene der hvor markedene er tunge, for å holde hjulene i gang, sier han.

Les også

Så sterk er frykten for boligboble blant boligtoppene

Les også

Verdien på rekkehus økte med 1,1 millioner på knappe tre måneder

Les også

Johansen: - Leilighetsnormen bør endres

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Finanstilsynet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Finanstilsynet ber Siv stramme inn boliglånsreglene

  2. – Dette styrker ikke Finanstilsynets argumenter

  3. Mener Oslo-prisfall mangler logisk forklaring

  4. Annonsørinnhold

  5. Her endres lånekravene med boligprisene

  6. Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene