Flere bruker kredittkort til hverdagshandling

De siste årene har stadig flere nordmenn begynt å bruke kredittkort til småkjøp, viser en ny analyse. Forbrukerrådet advarer mot at det kan føre til av varene blir dyrere.

ENDRINGER: Mens færre bruker kontanter, tyr flere og flere til kredittkort når de gjør hverdagshandelen.
Publisert: Publisert:

– I løpet av to år har bruken av kredittkort til daglige småkjøp økt med 25-30 prosent, riktignok fra et relativt lavt nivå, sier sjefanalytiker Johan Morling hos Eurocard til Aftenposten.

Det er kredittkortselskapet som har gjort undersøkelsen blant 100.000 nordiske brukere for årene 2014-2016. Han mener grunnen er at mange matkjeder har åpnet for at kundene kan betale med kredittkort, noe som bekreftes av Norgesgruppen der bruken av kredittkort har økt med 7 prosent det siste året.

Risiko for gjeldsoppbygging

Les også

Kraftig vekst i misligholdte forbrukslån

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen advarer mot den økte kredittkortbruken til hverdagshandel.

– For det første innebærer det en risiko for uønsket og unødvendig gjeldsoppbygging i husholdningene. For det andre betaler butikkene atskillig mer for å få bruke systemet til de internasjonale kredittkortene enn andre systemer, som for eksempel BankAxept som gir konto-til-kontobetaling. Kredittkortsystemet er opptil ti ganger så dyrt som BankAxept for butikkene, og det er en kostnad kundene til syvende og sist betaler i form av dyrere varer. Kredittkortselskapene fungerer som et fordyrende mellomledd mellom butikk og kunde, mener han.

Strammer inn reglene

Les også

Eiendom Norge reagerer: Folk tar opp forbrukslån for å kjøpe bolig: – En uting

Samtidig kan det i noen sammenhenger lønne seg å bruke kredittkort. I mange tilfeller er det nemlig tryggere enn bankkort.

I juni i år varslet Finanstilsynet at de strammer inn kredittkort-reglene. For eksempel vil Finanstilsynet at det ikke skal være lov å øke kredittgrensen uten at kunden ber om det. Nettopp det får Bank Norwegian nå kritikk for å ha gjort i flere tilfeller.

Les også

Disse bankene tilbyr lavest boliglånsrente nå

Les også

Nå kan dette bli forbudt

Les også

Finansministeren: – Vi må erkjenne at innskuddsgarantien vil bli endret

Publisert:
Gå til e24.no