Pass godt på taket i vinter

Ikke overlat taket helt til seg selv. Ødelagt takkonstruksjon eller skader som følge av vanninntrengning kan bli kostbart å reparere.

MÅK SNØ: Det har ikke akkurat lavet ned så langt i vinter, men et brått og voldsomt snøfall på fjellet kan få store konsekvenser for mange hytteeiere, dersom de ikke får måkt fort nok. Illustrasjonsfoto: Scanpix

  • Astrid Dalen
Publisert:

Vinteren kan være en hard belastning for hus- og hyttetak, og det lønner seg å følge godt med både med tanke på snømengde og isdannelse.
Det lønner seg ikke minst å passe på skader som følge av utett tak, da dette sannsynligvis ikke dekkes av din vanlige villaforsikring, men krever en utvidet forsikring fra ditt forsikringsselskap.

LES OGSÅ:

Slik unngår du vannskader

Her er 5 nyttige råd om hvordan du bør vedlikeholde taket ditt vinterstid:

1. Måk snø!

Med mye tung snø på taket kan vekten komme opp i flere tonn. La de nederste 10-20 cm være igjen for å unngå å skade takbelegget med snøskuffen.

2. Sjekk takrenner grundig

Er takrenner og eventuelle ventilasjonshetter i god stand? En av de vanligste kildene til vanninntrengning er at takrenner er tilstoppet med løv slik at smeltevann fra snø dermed renner inn under taket.

3. Se etter istapper

Er takflaten varm, slik at istapper dannes og henger ned over takrennene? Dette kan være tegn på feil i taket, f.eks. for dårlig isolasjon.

4. Inspiser taket fra innsiden

Er himling eller undertak misfarget, eller har sopp, råte eller dårlig lukt? Finner du lekkasjemerker ved gjennomføringene ved pipe eller ventilasjonshetter? Er svaret ja på ett eller flere av disse spørsmålene er det fare for skader som kan føre til nye problemer.

5. Pass på sikkerheten!

Ingen tak er verdt å risikere helsa for. Ikke gå opp på taket uten sikring og sko med sklisikre gummisåler.

(Rådene er hentet fra Icopal)

- Sjekk jevnlig

Direktør i Icopal, Geir Haugersveen, forteller at mange ser på taket som nærmest vedlikeholdsfritt. Et slikt syn kan skape store problemer:
- Uansett om taket ditt er nytt eller gammelt, er det en god investering å sjekke taket jevnlig. Oppdager du en skade tidlig, er det mye penger å spare. Over hele landet er det mange gamle tak som vil få problemer med å stå imot snøfallet denne vinteren, sier Haugersveen

Følg med på Dine Pengers Adventquiz, og vær med i trekningen av et halvt års abonnement. Se Dine Penger på

Facebook

eller

Twitte

r

.

Vannskader

Det kan også oppstå vannskader som følge av snøsmelting, og selv små lekkasjer kan føre til mugg og råte.
Bare på årets første tre måneder kostet vanninntrengning utenfra norske husstander 85 millioner kroner, ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon - mange av skadene skyldes takproblemer.

Isdannelse

Informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, bekrefter at det kan oppstå skader som er til dels kostbare å utbedre, dersom man ikke følger med på taket gjennom året, og spesielt om vinteren.
- Vi ser en god del problemer med isdannelser langs takrennene. Når dette smelter, kan det danne seg vann som så trenger inn gjennom taket, sier Frostad.
Faren er ekstra stor ved store - og kanskje også flere - væromslag. Isdannelsene er i utgangspunktet ofte et resultat av smelting ved at det kommer varme opp gjennom taket. Nederst på taket vil det raskt kunne danne seg en iskant ved takrennene.

LES OGSÅ:

Tusener å spare på etterisolering

Personlig erfaring

Frostad har personlig erfaring med hvordan slike problemer kan oppstå:
- Mitt 70-tallshus, som var normalt isolert på loftet, hadde ikke hatt problemer med isdannelser. Men etter at vi installerte downlights på badet, kom det isdannelser i takrennen - og til og med istapper! Årsaken var at downlightene førte til at det kom mye varme opp gjennom taket, og vi løste problemet enkelt ved å etterisolere, forteller Frostad.
Informasjonssjefen slapp unna skadeutbedring, men vann som renner ned i isolasjonen på loftet eller videre ned i selve veggkonstruksjonen kan føre til store kostnader for huseieren - dersom man ikke oppdager det fort nok.

Tung snø

Andre typiske takskader, som Frostad forteller at de har sett en del av de par siste årene, er forårsaket av takras, og store tunge snømengder.
Takras- og snøtyngde har ført til mange store skader på terasser og lignende, men de største skadene kommer dersom takstolene blir ødelagt på grunn av nedbøyning som følge av mye snø på taket. Da kan kostnadene komme opp i hundretusenkronersklassen.

LES OGSÅ:

Så mye må du betale for oppvarming

Brått snøfall

Tak som bukker under på grunn av store snømengder er heldigvis dekket gjennom vanlig forsikring. Men du må naturlig nok selv ta ansvar for å måke taket, og snøfallet må derfor ha kommet relativt brått for at du skal få skadene dekket av forsikringsselskapet ditt.
- For noen år siden hadde vi en vinter som startet litt rart. Det kom ikke et snøfnugg i lavlandet, men regnet en god del. Men oppe i fjellet kom det snø, og da folk begynte å reise opp til hyttene sine, ble det oppdaget at det hadde gått med en del tak, forteller Frostad.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Forsikring

Flere artikler

  1. Spar tusenvis: - Kom deg opp på taket

  2. Urenset takrenne kan koste deg 100.000

  3. Advarer mot store snømengder på Sør- og Østlandet: – Nå må du måke taket

  4. Slik unngår du vannskader

  5. Frostskader for 242 millioner kroner: Slik unngår du frosne vannrør