Karin er første kvinne over 80 år som sykler Birken
LØTEN ( E24): For 14 år siden ble Karin Gunnel Kvisgaard (79) bitt av sykkel-basillen. Lørdag lager hun historie, når hun som første kvinne som stiller til start i Birkebeinerrittet i klassen for 80 år.
Stuen er ryddig, og pent innredet. Midt på gulvet står en stor treningssykkel. I sofaen bak sykkelen har Karin Gunnel Kvisgaard (79) satt seg tilbakelent i en lys sofa. I september fyller hun 80 år, og blir dermed historisk på lørdag når hun som første og eneste kvinne på 80 år stiller til start i Birkebeinerrittet.
– Jeg blir stadig mer nervøs, men det er veldig morsomt å bli den første. Det er en av grunnene til at jeg stiller til start. Jeg har lenge hatt en tanke om at det hadde vært gøy å være den første, sier hun og ler.
I utgangspunktet skulle Karin ha selskap på startstreken, men dessverre måtte den andre deltageren i klassen trekke seg.
– Det er veldig trist at hun ikke fikk vært med. Hun har vært den beste i vår klasse i mange år, sier Kvisgaard.
Birken-deltagere camper ved startstreken
Tiende merke
Lørdagens ritt er langt ifra det første rittet for Kvisgaard, etter han hun fikk litt problemer med kneet for 14 år siden og måtte gi opp løpingen, som var hennes tidligere hobby, har hun vært en fast spinningdeltager på treningssenteret i Løten.
I 2001 i en alder av 66 år debuterte hun i Birkebeinerrittet.
(Saken fortsetter under bildet)
– Halvveis ut i løpet husker jeg at jeg tenkte «dette er jo idioti, hvorfor skulle jeg tvinge meg gjennom dette?». Men når jeg kommer i mål tenker jeg at jeg skal delta neste år, sier Kvisgaard og ler.
Dersom hun fullfører lørdag vil hun motta sitt tidende og siste merke. Kvisgaard har nemlig bestemt seg for at årets ritt blir det siste.
– Nå er jeg i ferd med å bli for gammel. Jeg håpet nesten at barna mine kom til å si «Mamma nå er du blitt for gammel for dette» i år, men de har vært veldig oppmuntrende. Min yngste sønn skal sykle sammen med meg som ledsager, og min datter kjører oss til startstreken, og henter oss på Lillehammer, sier hun og smiler.
Bruker gjerne over 40.000 kroner på Birken-sykkelen
Fikk beskjed om å strikke
– Jeg begynte med trening ganske sent. Jeg har fem barn så det var ikke så mye tid til trening. Jeg hadde en husmorsgymnastikktime jeg gikk på hver uke. Det var såpass at en mann satt i hjørnet og spilte piano for oss mens vi gjorde øvelsene våre, sier Kvisgaard og ler.
I en alder av 45 år oppdaget imidlertid Kvisgaard og mannen løping, og snart ble den aktive damen med på halvmaraton, men så satte kneproblemer en stopper for løpingen.
– Jeg gikk til en lege på Elverum, som sa at det var ingenting å gjøre med kneet. Nå skal du bare sitte og strikke resten av livet sa han. Da ble jeg ganske sint, sier Kvisgaard.
(Saken fortsetter under bildet)
Etter å ha overbevist fastlegen om at hun skulle få fysioterapi ble kneet bedre, men løping var utelukket.
– Da fant jeg ut at jeg skulle forsøke spinning. I starten synes jeg det var helt utrolig morsomt, og spinningtimene på treningsstudioet i sentrum har blitt en del av livsstilen. Jeg går rundt tre ganger i uken om vinteren. Om sommeren sykler jeg ute, sier Kvisgaard.
– Denne vant jeg faktisk fordi jeg hadde deltatt på flest spinningtimer, fortsetter hun og peker på treningssykkelen som står midt på stuegulvet. Hun forsvinner i noen minutter og kommer tilbake med en perm full av utklipp.
Etter å ha bladd litt finner hun frem en annonse, som viser Kvisgaard på treningssykkelen.
«Vinneren av Tour de sykkel er Karin Gunnel Kvisgaard som har deltatt på 30 spinningtimer i løpet av 30 dager», står det skrevet på annonsen.
Birken arrangerer for første gang halvritt for å lokke damene
Anbefaler ikke
Mens Birkebeinerrennet gjerne har mange deltagere fra 80 år og oppover, er det ikke mange over 80 år som sykler turen over fjellet. Totalt er det bare Kvisgaard og fem menn som deltar i klassen for 80 år og eldre.
– Hva vil du anbefale andre i din alder å gjøre om de vurderer å ble med i Birken?
– Ikke delta. Det er veldig tungt, sier Kvisgaard og ler.
– Det er viktig å trene, men en må være klar over at dette er veldig tungt. Men jeg måtte bli med en gang til, særlig når jeg hadde sjansen til å bli den første kvinnen på 80 år, fortsetter hun.
– Hvor langt sykler du i løpet av én økt?
– I år har jeg vanligvis syklet mellom to og tre mil, så det er ikke så langt. Men jeg har syklet ganske ofte. Og om vinteren drar jeg jo på spinning, sier Kvisgaard.
Klokken 11.15 setter hun av gårde fra Rena over fjellet til Lillehammer. Kvisgaard sier hun er veldig fornøyd dersom hun klarer turen på rundt syv timer.
– Men det kan godt bli lenger. Jeg håper jeg klarer å fullføre, det hadde vært utrolig gøy å bli den første kvinnen på 80 år, sier Kvisgaard.