Stor interesse for boligkjøp landet over: Full rulle på visninger

Boligmarkedet er for fullt i gang i landet over. Meglere forteller at folk valfarter til visninger. Det er spesielt i de mellomstore byene som opplever god pågang. Denne helgen ligger an til å bli en enda større visninghelg enn forrige.

Full fart: I Ålesund (bildet) og en rekke andre mellomstore byer har boligmarkedet fått en knallstart på det nye året.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Økt tilbud i tiden fremover. Interessen for boligkjøp øker alltid på nyåret. Kommunikasjonsrådgiver Lene Kallum opplyser til Dine Penger at det nå er flere som titter aktivt.

– Det virker som det blir enda mer trøkk på visningsfronten i helgen som kommer, enn forrige helg, sier Kallum.

Les også: Derfor bør du starte boligjakten nå

Skal du på visning til helgen? Bruk tjenesten penger.no - så får du tre uforpliktende og gratis lånetilbud, med bare en søknad. (Et tilbud fra Finn.no og Dine Penger.)

Kom i gang!. – Det er nok i første kvartal mye av prisveksten i løpet av året blir tatt ut, og vi forventer en vekst i 2013 på cirka 5 prosent her i vårt område, sier daglig leder og eiendomsmegler Hanne Vadset Knotten hos Privatmegleren Signatur, Ålesund.

Ålesund

Nytt år, nye muligheter. Privatmegleren Signatur i Ålesund har merket økt interesse i det nye året.

– Boligmarkedet i Ålesund har absolutt våknet til liv igjen etter en heller rolig desember. Interessen tok seg opp umiddelbart etter nyttår på objekt som har ligget usolgt i desember, og flere av disse har blitt solgt nå første uken. Fra neste uke blir det flere felles visninger, sier daglig leder og eiendomsmegler Hanne Vadset Knotten hos Privatmegleren Signatur.

De opplever at kjøpelysten er god og folk er aktive for å finne seg ny bolig nå.

– Det aller meste som er solgt nå på nyåret har gått over prisantydning, noe som viser kjøpelyst og generelt for liten tilgang på boliger ut i markedet. Det er god etterspørsel etter både leiligheter, rekkehus/ tomannsboliger og eneboliger. Trenden er fortsatt at det som er godt i stand og «innflyttingsklart» er det mest attraktive, så gode forberedelser før salgsstart er mye å hente på, sier Vadset Knotten.

Les også:Derfor bør du starte boligjakten nå

Sandefjord

God tro på 2013. Eiendomsmegler Andreas Haraldsen hos Krogsveen, avdeling Sandefjord, rapporterer om en fantastisk åpning av 2013 og gleder seg til fortsettelsen.

Mest travle januar på flere år. Kortere vei til Oslo enn før grunnet utbygging av E18, og ett økende flytilbud gjør Sandefjord til ett godt boalternativ for stadige flere.

De dyreste boligene har spesielt blitt mer populære den siste tiden.

– Vi er veldig tydelige på at folk må tenke litt annerledes, mange ønsker å selge boligen sin på våren, når hagen er grønn og viser seg fra sin beste side, dersom alle tenker slik, vil det bli mye tilbud og mindre etterspørsel.

– Nå i januar, februar og mars er det mindre boliger på markedet og mange kjøpere, vi får derfor meget gode priser om dagen, sier eiendomsmegler Andreas Haraldsen hos Krogsveen, avdeling Sandefjord.

Han sier at interessen har vært høyere enn både i november og desember, og at det tyder på at folk er sultene på både å selge og kjøpe eiendommer.

Markedet var i gang allerede i forrige uke.

De hadde forrige helg 28 visninger, og til helgen avholdes det 30 visninger.

Les også kommentaren:Ja til ELEKTRONISKE budrunder!

Positiv til videre utvikling. Megler og daglig leder Isabelle Sande hos Garanti Eiendomsmegling Bodø, gleder seg over godt oppmøte på visningene.

Bodø

Lyst i nord. I Bodø holdes boligvisninger i ukedagene, med unntak av fritidseiendom som kan ha visninger i helgene.

– Vi har opplevd godt oppmøte på visningene våre, og alt som kommer inn går ut. Utfordringen i Bodø er ett altfor lavt boligtilbud.

Tilbudet har vært helt nede i femti objekter, sier daglig leder og megler Isabelle Sande, hos Garanti Eiendomsmegling i Bodø.

Hun melder om en jevn tilstrømming av nye oppdrag, og at det virker som folk er sultne på å bytte til ny bolig.

Les også:De beste sparetipsene for 2013

God respons. – Av det som er lagt ut i år har det vært god respons. Mange henvendelser både på telefon og mail, samt godt oppmøte på visninger, sier partner og eiendomsmegler Einar Strand hos Privatmegleren Vikebø og Jørgensen i Bergen.

Bergen

Merker bevegelser allerede. Privatmegleren Vikebø og Jørgensen merker at markedet allerede har startet å bevege seg.

– Salget har vært bra så langt, og det har også begynt å komme mange nye boliger på markedet, sier partner og eiendomsmegler Einar Strand.

Les også:Sjekk boligprisen der du bor

Mest nytt, noe gammelt. Strand sier videre at det meste av det som har kommet ut i år, er nyheter, og ikke hyllevarmere fra i fjor. Det er selvfølgelig noen som går igjen, men det meste er nytt.

– Vi er nå ca. hundre boliger færre, enn ved samme tid i fjor, men økningen fra forrige uke til inneværende uke er på rundt hundre flere objekter, sier Strand.

Han tror at når januar er over at vi kan lese om boligprisvekst og positivt marked.

Les også: Smarte apper på visning

Stavanger og Sandnes

Oljebyen er avventende. Eiendomsmegleren vi tar kontakt med i Stavanger melder om at så tidlig i januar mest om at boligmarkedet skal «våkne» igjen, han tipper imidlertid at antall visninger nesten har doblet seg fra denne helgen mot forrige.

– I forhold til januar i fjor er det en roligere start i år, i fjor ble det lagt ut 74 boliger og solgt 25 de første 9 dagene. Per 9 januar i år var det lagt ut 52 boliger for salg i 2013, solgt 23, totalt er det 209 boliger for salg, sier eiendomsmegler Rune Bertelsen hos Eiendomsmegler1 i Stavanger.

Les også: Gjør håndverker-kupp nå

Oslo

Roligere i hovedstaden. Monica Hoff hos IHus på Majorstuen i Oslo, har merket seg at det generelt er færre boliger ute nå enn det hun hadde ventet seg, med tanke på en rolig desember. Hun tror derimot at det er stille før stormen, og at antall nye boliger på nett vil øke betraktelig ila neste uke. Det jobbes fortløpende med å klargjøre nye boliger som står for tur.

Stille før stormen, men fullt ut kraftige kast. – Foreløpig har ikke selve januar «stormen» kommet i gang, men likevel ble en bolig forrige uke solgt for 300.000 kroner over prisantydning, sier megler/partner Monica Hoff hos iHus på Majorstuen, Oslo.

– Det er visninger til helgen, og ettersom det ikke er så mange ute ennå, regner man med at også denne går etter første runde.Slik som den som gikk 300.000 kroner over prisantydning forrige uke, sier megler/partner Monica Hoff hos iHus på Majorstuen.

Pågangen er likevel stor nå sammenlignet mot før jul.

– Man burde vel kanskje ha startet allerede før jul, slik at man hadde vært tidlig ute i januar – men mange verdsetter julefreden, og har fokus på andre ting enn boligsalg. Men om man vil ha mest mulig ut av salget, så bør man vel kanskje tenke litt annerledes - å være andre i forkjøpet. Jo flere boliger det er ute, jo mindre press blir det i en budrunde – som igjen kan resultere i en lavere pris, sier Hoff.

Hun legger til:

– Til boligkjøpere derimot, anbefaler jeg å avvente til det er mange boliger på nett. Det er selvfølgelig like stort press på de unike objektene, men de som verken er flotte eller trenger«oppussing» har da en tendens til å falle litt mellom stolene.

Les også: Slik kan du spare hundretusener på boliglånet


Historien: Januar er en toppmåned

Historiske data viser at januar sammen med august troner toppen over de månedene med størst omsetning i boligmarkedene.

Antall visninger stiger helg for helg, melder meglerbransjen. Budrundene har en tendens til å bli hete, og boligselgere kan glede seg over gode sluttpriser.

Boligprisene steg gjennom 2012 med 7,7 prosent, hvorav hele 4 prosent av prisveksten kom allerede i januar.

Slik var prisutviklingen i 2012:

  • Eneboliger steg med 5,6 prosent.
  • Delte boliger økte med 6,4 prosent.
  • Leiligheter ble 6,4 prosent dyrere.
Tormod Boldvik

– Det er litt tidlig å uttale seg om januar om hvordan boligprisene vil utvikle seg denne måneden. Vi er inne i første uke med særlig omfang av nye eiendommer, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik.

Han sier videre at det er dog solgt noen eiendommer, og det virker som om kjøperne er klare. Og litt for lite ute for salg. Kan tyde på en januar måned med prisøkning. Tradisjonelt er januar en måned med sterk økning, samtidig med moderat volum.

Boldvik sier det blir lettere å være litt mer konkret når helgen er overstått.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Ny trend kan være gambling: Flere boliger kuppes før visning

  2. 2100 visninger over hele landet til helgen: Nå våkner boligmarkedet

  3. Tyvstart boligjakten – be om privat visning

  4. Ga 110.000 per kvadrat for dette

  5. Full trøkk på enkelte objekter: Her ble en bolig solgt til 760.000 over takst