Vil ha plass i solen: Slike ferieboliger vil nordmenn ha

Mens spanjolene søker skygge, vil nordmenn ha en plass i solen. Med gangavstand ned til stranden og svalende bølger.

Nordmenn vil ha sol på uteplassen, utsikt og grøntområder. I tillegg vil vi gjerne ha nærhet til stranden, og moderne boliger med store vindusflater. Denne boligen ligger i La Nucia nord på Costa Blanca og er satt ned fra 2,9 millioner til 2 millioner i prisantydning.

Foto:
  • Sven Arne Buggeland
Publisert:

De fleste er villige til å bruke mellom halvannen og to millioner kroner på fritidsbolig på Costa del Sol og Costa Blanca, ifølge dem som formidler eiendom i Spania.
- Da får de gjerne rekkehus eller leilighet med tre soverom og to bad, 600 meter til to kilometer fra sjøen, sier Ketil R. Sveen, som formidler på Costa Blanca for Norsk Megling.
Der er populære mål for nordmenn Torrevieja og Alfaz del Pi, Altea og Albir nord for Alicante. På Costa del Sol er Elviria og Calahonda øst for Marbella ettertraktet.
Spania lokker med 300 soldager i året, en snittemperatur på 22 grader og 60 golfbaner fra Nerja til Gibraltar.

Les også:Slik unngår du feriehus-fiasko
- Ikke nordvendt. Megler Mona Nielsen forteller hva nordmenn ønsker:
- Fremfor alt ikke nordvendt. Vi vil ha uteplass med sol, gjerne utsikt også. Det skal se grønt og pent ut, ting skal være litt på stell, sier megleren i Alicante.
Anne Marie Finstad i Utlandseiendom supplerer:

- Det må være restauranter og supermarked i nærheten. De aller fleste vil også kunne gå til stranden. Mange vil helst bo moderne, med store vindusflater.
Når eiendomsrådgiver Finstad sier at de mest attraktive boligene er i ferd med å bli solgt, tenker hun på de moderne og minimalistiske som det er få av på markedet.
- Det er mye brukt å få i lavere prisklasser, slitne leiligheter i rustikk stil. Eller konkursbo i mindre attraktive områder, der byggekvaliteten ofte er tvilsom, sier Finstad.

Les også: Slik ferierer du «gratis»

Rabatter. Da kan rabattene bli store, ifølge Christoffer Borg, som formidler fritidseiendom på Costa del Sol for Norsk Megling. Halv pris eller mer er ikke uvanlig.
- Men de største prisfallene er ikke nødvendigvis de beste kjøpene. Ofte er det snakk om tettbygde boliger med dårlig byggekvalitet og beliggenhet, sier Borg.
Han sier at Costa del Sol er mer etablert som feriemål og ligger høyere i pris enn Costa Blanca. Men også der har prisene i veletablerte områder falt 20-25 prosent.
Prisantydning er ikke en antatt markedspris, men settes av selger. Om rabatten er stor og fristende, kan det skyldes at prisen i utgangspunktet var satt altfor høyt.
- Mens kjøperne kunne velge og vrake for to år siden, er det litt verre i dag å finne de gode kjøpene. Jeg tror ikke prisene vil synke mer, der nordmenn vil bosette seg.
- Men markedet er høyst usikkert?
- Det er vanskelig å treffe bunnen uansett. Og majoriteten har ikke tålmodighet til å vente i flere år, når de først har besluttet å kjøpe i Spania, sier Christoffer Borg.

Les også:Sommerferie i Hellas eller Spania? Her er ekspert-tipsene

Kartlegger. De fleste norske selskapene som formidler ferieboliger i Spania, kartlegger først hva kunden ønsker, før de søker gjennom porteføljene til lokale eiendomsmeglere.
- Så forhandler vi pris. Et prutningsmonn inntil ti prosent er ikke uvanlig. Det er altså ikke budrunder, som vi er vant til, sier Ketil R. Sveen i Norsk Megling.
Dernest inngår de reservasjonsavtale med selger. Kjøper betaler et depositum for å få tatt eiendommen av markedet, mens de kvalitetssikrer at formalitetene er i orden.
I en omfattende undersøkelse som Prognosesenteret gjennomførte i 2006 - før finanskrisen - oppga 20 prosent at de ville kjøpe bolig i Spania for å tjene penger.
Advarer. - I dag ville jeg gjort veldig mye annet med pengene enn å investere i det spanske eiendomsmarkedet. Der er risikoen altfor høy, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.
Han advarer mot å kjøpe for å spekulere:

- Men finner du endelig et objekt du har drømt om lenge som kan gi familien glede i mange, mange år, kan du vurdere å slå til. Utbudet er veldig stort i dag.

Les også: Mye billigere å mobilsurfe på ferie

Under ser du eksempler på boliger til salgs i Spania:

Foto: Costa Blanca Booking, Dinbolig.com, Norsk Megling og Iberia Property

Kostbart

De årlige kostnadene er om lag 100.000 kroner, enten du eier hytte i Norge eller leilighet i Spania.

Levekostnadene er mye lavere i Spania enn i Norge, men reisekostnaden er høyere, viser bergninger som er foretatt av redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.
Et seks ukers opphold for to personer er 5000-6000 kroner rimeligere i Spania enn i Norge, mest på grunn av mat og drikke. Besparelsen tilsvarer omtrent flybillettene.
Du må påregne om lag 1 prosent av Spania-leilighetens kjøpesum i årlige driftskostnader, som blant annet går med til å dekke fellesutgifter i sameiet.
I sammenligningen av ferieboliger til 2,5 millioner kroner har Dine Penger har lagt til grunn en realrente på 2 prosent i tabellene (etter skatt og inflasjon).
Kapitalkostnaden skal alltid regnes med. For like mye som det koster hvert år å eie hytte i Norge eller leilighet i Spania til 2,5 millioner kroner, kan du ifølge Dine Penger:

  • Leie et flott og romslig hus med god beliggenhet i seks uker i høysesong (juni, juli og august), og opp mot dobbelt så lenge i vinterhalvåret.
  • Reise på charterferie med en venn seks uker i januar-februar, og på charterreise i påsken og på tre uker ferie i juli og på en ukes høstferie - og enda ha penger igjen ...

Under ser du kostnadene ved å eie hytte i Norge versus feriebolig i Spania:

Kilde: Dine Penger
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Full krise for eiendom i Spania: Feriehus med 25 prosent rabatt

  2. 66.000 vil kjøpe «hytte» i utlandet

  3. Nordmenn lokkes avbillige Spania-leiligheter

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette bør du tenke på før du kjøper bolig i Spania

  6. Fortsatt mulig å gjøre gode kjøp: Kjøpers marked for fjellhytter