Så mye mer får du i lommeboken: Billig lån i lang tid

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt styringsrenten uendret på dagens rentemøte. Første renteøkning kommer trolig ikke før til våren.

UENDRET: Sentralbankssjef Øystein Olsen rørte ikke styringsrenten i dag. Du kan fortsatt se langt etter høyere rente på boliglånet. Foto: SCANPIX

  • Ida Aamodt-Hansen
  • Geir Ormseth
  • Günther Bache
Publisert:,

Som ventet holdt Øystein Olsen styringsrenten uendret på 1,5 prosent på dagens møte i Norges Bank.

– Styringsrenten holdes lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene internasjonalt er svært lave, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Les også:Så fort kan du bli gjeldfri

Spår om fremtiden. Samtidig la Sentralbanken frem «pengepolitisk rapport» med den såkalte rentebanen, som er Norges Banks anslag på hvordan styringsrenten vil utvikle seg i årene fremover. Usikkerheten øker naturlig nok jo lenger fremover man spår.

Rentebanen har aldri vært lavere. Forrige rapport kom i juni i år. I dagens rapport senkes rentebanen ytterligere.

– Utviklingen i norsk økonomi gir holdepunkter for at inflasjonen gradvis vil ta seg opp. Analysene i Pengepolitisk rapport 3/12 tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå til over årsskiftet, og at den deretter gradvis øker mot et mer normalt nivå. Neste år ligger prognosen for styringsrenten litt lavere enn prognosen fra juni, sier sentralbanksjefen.

Ta det med ro. Om prognosene fra Norges bank slår til, kan du regne med fortsatt lav boliglånsrente i lang tid fremover. Første renteøkning kommer sannsynligvis til våren, mens det deretter vil komme en økning til nærmere jul neste år.

Slik tror Norges Bank at styringsrenten vil utvikle seg de neste årene:

Den lilla kurven er slik Norges bank nå tror at styringsrenten vil utvikle seg. Rentebanen har aldri vært lavere.

Les også: Bankene krever at du tåler rentesjokk

SÅ MYE MER FÅR DU I LOMMEBOKEN:

Grafen under viser forventede endringer i disponibel inntekt. Den viser effekten på din økonomi av endret lånerente, lønnsvekst fratrukket skatt og at varer og tjenester blir dyrere (inflasjonen). Den gjelder for en familie med en samlet lønnsinntekt på 900.000 kroner og 1.500.000 kroner i lån.

Dersom Norges Banks renteprognose slår til kan du fortsatt vente deg lave lånerenter. På toppen av dette kan du forvente høy lønnsvekst fremover og moderat prisvekst for varer og tjenester, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I sum kan derfor en typisk familie med 1,5 millioner i boliglån forvente 15.793 kroner mer å rutte med i 2013 sammenlignet med 2012, viser Dine Pengers beregninger.

Les også: Slik låner du lurest til bil

Bør du bytte bank? Det kan også være mye å spare på å bytte til en bank med gunstigere lånevilkår. Hospenger.no kan du sjekke om det er penger å spare på å bytte bank.

Penger.no er en tjeneste levert av FINN og Dine Penger. Her kan du søke om refinansiering på ditt eksisterende boliglån.

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Betyr lite for bankenes renteøkninger: Norges Bank holder renten uendret

  2. Kronehopp etter rentebeslutning: – Det er litt overraskende for markedene

  3. Norges Bank holder renten uendret

  4. Annonsørinnhold

  5. Rører ikke renten

  6. Senker rentebanen og avlyser et rentehopp