Så mye sparer du i den nye netthandel-hverdagen

Den nye grensen for avgiftsfri netthandel er 150 kroner mindre enn først planlagt, men kan likevel «åpne» flere produktgrupper for gode kjøp. Sjekk avgiftsbesparelsene!

KAN SPARE MYE: Ny grense for tollfri netthandel kan gi gode besparelser.
Publisert: Publisert:Fredag ble det endelig klart at 200-kronersgrensen heves – ikke til 500, men til 350 kroner inkludert frakt.

500 kroner forblir imidlertid et langsiktig mål, ifølge Venstre.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea føler seg sikker på at nordmenn kommer til å handle mer på nettet fremover.

- Ja, utvilsomt! Selv om grensen ikke heves like mye som nok mange hadde håpet. 150 kroner med frakt er ikke veldig mye, men for noen kan det utgjøre hele forskjellen, sier Reitan til E24 og forklarer:

- Sportsutstyr, sko og klær koster ofte mer enn 200 kroner, mens mye er innenfor 350 kroner. Slik får hevingen stor betydning. Også innen elektronikk vil nye varegrupper åpne seg. Minnekort, hodetelefoner og generelt tilleggsutstyr vil ofte havne under 350 kroner, sier Reitan.

TIL RETTEN: Forbrukerrådets Randi Flesland sier til DN at de vil hjelpe fem småsparere med å få tilbake penger

- Ikke rare endringen

Forbrukerrådet mener grensehevingen monner lite.

- Et lite steg i riktig retning. Men er det inklusive frakt, blir det ikke rare endringen, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en uttalelse.

En fersk meningsmåling Forbrukerrådet har fått utført via Norstat, viser at 57 prosent av nordmenn støtter heving av grensen for toll og avgiftsfri handel til 500 kroner.

Selv om det ikke blir så mye med det første, viser E24s beregninger at den nye 350-kronersgrensen like fullt sparer deg for inntil 134 kroner i avgifter sammenliknet med i dag (se eksempler nederst i saken).

Maner til varsomhet

Reitan mener den oppmerksomme forbruker vil kunne gjøre en rekke gode kjøp med grensehevingen.

- Det er en god del varer som er mye billigere på nett, spesielt fra utenlandske butikker. Det kan være mye å spare, men jeg vil oppfordre til å ta dine forholdsregler, sier Reitan.

Så mye sparer du

E24 har regnet på hvor mye du maksimalt sparer med ny grense på 350 kroner kontra dagens grense på 200 kroner.

Svaret er 134,50 kroner. Det er avgiftsrabatten du får når du kjøper klær som koster akkurat 350 kroner inkludert frakt.

Kleskjøp innenfor grensen gir ekstra besparelser, grunnet en særregel: Når du er utenfor grensen må du nemlig ikke bare må betale merverdiavgift, men også toll.

Når du finner varer du vil handle avgiftsfritt, gjelder det å holde tunga rett i munnen: En viktig endring fra dagens 200-kronersgrense er nemlig at den nye grensen ikke lenger kun gjelder prisen på varen, men vareprisen pluss fraktkostnaden.

Selv om en vare har pris tilsvarende 300 kroner, slipper du altså ikke unna skattefuten hvis frakten er 80 kroner.

Les også

Virke om ny netthandelsgrense: - Er redd de undervurderer konsekvensene

Slik blir klesbesparelsene når fraktkostnaden er 50 kroner:

ÅPNER MULIGHETER: Forbrukerøkonom Elin Reitan tror utenlandsk netthandel vil få et løft med den nye 350-kronersgrensen. E24s beregninger viser at du sparer opptil 134 kroner sammenliknet med dagens 200-kronersgrense.

E24 har forutsatt norske priser, 50 kroner i frakt og at selve moms og toll-utregningen gjøres på samme måte som i dag – hvor fraktkostnaden først går inn i regnestykket, og det så beregnes toll av denne og deretter mva.

  • Kjøper du et klesplagg for 200 kroner i dag, er du akkurat utenfor den avgiftsfrie grensen. Først beregnes 10,7 prosent toll av 250 kroner (varepris pluss frakt), og deretter kommer 25 prosent mva. Sluttprisen 345,94 kroner. Med den nye grensen må du regne inn frakten, men 250 kroner er uansett godt innenfor. Derfor blir 250 kroner også sluttprisen. Besparelse: 96 kroner.
  • Koster klesplagget 250 kroner, havner sluttprisen i dag på 415,12 kroner etter fortolling og mva. Med de nye reglene koster klesplagget pluss frakt 300 kroner, som også er innenfor grensen, og da skal du heller ikke betale mer. Besparelse: 115 kroner.
  • Har klesplagget i dag en verdi tilsvarende 300 kroner, blir i dag sluttregningen 484 kroner etter frakt, toll og mva. Med de nye reglene er varepris pluss frakt 350 kroner, og akkurat innenfor den nye grensen. Besparelse: 134 kroner.
  • Koster klesplagget 350 kroner, sparer du derimot ingenting mot dagens regler. Selv om den nye grensen er 350, må du inkludere frakt. Da blir prisen 400 kroner og du må betale toll og mva som i dag. Koster derimot klesplagget 350 kroner og det er gratis frakt, er du innenfor og får besparelsen på 134 kroner som i eksempelet ovenfor.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om