Mener strenge krav til standard knebler utleiemarkedet: - Studenter klarer seg uten sportsbod og utsikt

Høyres boligtalsmann varsler arbeid for å vrake en rekke krav til utleie som «strider med all sunn fornuft». – Feil fokus å senke krav til bostandard, svarer studentleder.

VIL SKRELLE: Boligpolitisk talsmann i Høyre, Mudassar Kapur mener utleiekravene for private boenheter er så strenge at fullt beboelige objekter holdes utenfor markedet.

Foto: Karl Wig
  • Karl Wig
Publisert:

Vil vrake bokrav. – Studenter som trenger tak over hodet, klarer seg fint uten egen sportsbod og utsikt, sier Mudassar Kapur til Dine Penger.

Høyres boligpolitiske talsmann går inn for en kraftig skrell i kravene som i dag stilles for å kunne leie ut deler av private boliger.

Kravfjerningen foreslås innlemmet i regjeringens arbeid med nye plan- og byggetiltak for boliger, som etter planen skal ut på høring til våren.

Les også:Vil senke rullestol-krav for å gjøre boliger billigere

Utsikt og bod. Det er Plan- og bygningsloven som setter en rekke tekniske føringer for separate boenheter som leies ut.

I tillegg til rømningsveier, brannsikring og ventilasjon, kreves det blant annet at du får nok dagslys, takhøyde, utsyn fra vindu og egen sportsbod.

– Ren bekvemmelighet. Med unntak av punktene som går på helse og sikkerhet, mener Mudassar at kravlisten er firkantet, byråkratisk og unødvendig.

Ifølge han rammes både boligeiere og leietakere, ved at utleieklare boenheter i blant annet kjelleretasjer må stå tomme.

– Flere av kravene handler om ren bekvemmelighet. Det er fint å ha stor takhøyde og mye dagslys, men hvis en student greier seg uten, hvorfor skal vi nekte utleie og heller la denne boenheten stå tom? spør stortingsrepresentanten.

Disse kravene vil Kapur til livs

Høyres boligtalsmann vil fjerne de tekniske bokravene som ikke omhandler helse og sikkerhet. Her er fem av dem:

DAGSLYS

Arealet av vinduer skal være over 10 prosent av gulvarealet, for å gi nok dagslys i rommet.

UTSIKT

Underkanten av vinduer skal ikke være høyere enn 0,9 meter over gulvet, for at «utsyn skal være tilfredsstillende.»

LYD

Leiligheter skal skilles med lydisolerende egenskaper som «sikrer tilfredsstillende lydforhold med hensyn til luft- og trinnlyd».

SPORTSBOD

Leiligheter skal ha utvendig sportsbod på minimum 5 kvadratmeter, i tillegg til tre kvadratmeter innvendig bod (skap kan erstatte inneboden i små ettroms-leiligheter).

TAKHØYDE

Skal være minst 2,2 meter, og bør ikke være under 2,4 meter

– De fleste klarer å stå oppreist på to meter. Disse kravene strider med all sunn fornuft, kommenterer Kapur.

Vil lette på trykket. Han viser til at det stor rift om utleieobjekter i byene, og dyrt å etablere seg for alle som ikke øsnker eller har mulighet til å kjøpe egen bolig.

– Alle leietakere er potensielt offer for disse reglene, ved at boligtilbudet blir mindre og prisene presses. Ved å fjerne alle unødvendige bestemmelser som ikke går på sikkerhet, kan flere leie ut deler av boligen sin, og vi letter på trykket i utleiemarkedet, sier han.

Dine Pengers utleieskole:Unngå bot for ulovlig utleie (krever abonnement)

– FEIL FOKUS: Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO)

Foto: NSO

Skeptiske. Studentorganisasjonen (NSO) synes det er bra at regjeringen vil skaffe flere utleieobjekter, men mener fjerning av krav til bostandard er feil fokus.

– Dagslys kan være et viktig trivselselement i en bolig. Jeg er skeptisk til å åpne opp for at en kategori boenheter med dårligere standard blir leid ut til de som står svakere økonomisk, sier NSO-leder Ola Rydje til Dine Penger.

– Hvis regjeringen ønsker å skaffe flere utleieboliger, synes jeg det er viktigere at de fokuserer på å forenkle byråkratiet for igangsetting av nye boligprosjekter, og dessuten bevilger nok penger til at vi får to-tre tusen nye studentboliger i året som lovet, sier Rydje.

JUBLER: Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund. Foto: Huseierens Landsforbund

Jubler. Imens har sjefen i Huseierens landsforbund en helt annen oppfatning.

– Dette er en gledens dag. Endelig har vi fått gjennomslag for en sak vi har jobbet for lenge. Mange, særlig studenter, er glad til for å få et sted å bo, og det er en rekke krav som er helt irrelevante for dem, sier Peter Batta til Dine Penger.

Han mener dagens krav er alt for strenge, og medfører at mange boenheter enten leies ut ulovlig eller må stå tomme.

Batte trekker frem en undersøkelse av utleieboliger i Stavanger, som viste at 1700 av dem ikke tilfredsstilte de tekniske kravene.

– Det hadde skapt katastrofe for leiemarkedet dersom disse ble stengt for utleie, noe de heldigvis ikke ble, kommenterer Batta.

Han understreker at dagens kravliste fortsatt bør gjelde for kommersiell utleie av leiligheter, men at bestemmelser som ikke gjelder sikkerhet bør sløyfes for privat utleie.

Ifølge huseierforbundet er rundt 7 av 10 av hyblene som leies ut eid av private.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Å finansiere boligkjøpet med leieinntekter er for noen hele poenget

  2. ** Selvaag Bolig: - Veldig positivt ** Ap: - Dårlige forslag: Vil vrake tidsfristene for boligbygging

  3. Johansen: - Leilighetsnormen bør endres

  4. Derfor ser hele bolig-Norge til denne sørlandsbyen

  5. Borettslagsleiligheter steg i januar