– Les alle dokumenter om boligen før visning

Er du blant de mange som planlegger å se på potensiell ny bolig i helgen, bør du lese alle dokumenter før du drar på visning.

LES PÅ FORHÅND: Ved å innhente informasjon om boligen på forhånd, kan du undersøke og stille spørsmål om de riktige tingene på visning.
Publisert:

Mai er én av de travleste visningsmånedene i året. Med mange om beinet, er det lett å bli mer opptatt av å sikre seg boligen i budrunden dagen etter enn å gå grundig frem på visning.

Det kan imidlertid bli kostbart å bare ta en ti minutters kjapp, overfladisk kikk på boligen for så å skrive seg på meglerens interessentliste.

Undersøkelser viser at én av fire oppdager uventede feil ved boligen de har kjøpt, og en større fukt- eller konstruksjonsskade kan beløpe seg til flere hundre tusen kroner i utbedringskostnader.

I Boligkjøperguiden på Dine Penger + (krever abonnement) får du en fullstendig liste over alt hva du bør undersøke – både innvendig og utvendig – på visning.

Les alle dokumenter

Advokat og fagsjef i Help Forsikring, Silje Nesteng Andresen

«Les alt, alltid!» er det klare rådet fra advokat og fagsjef i Help Forsikring, Silje Nesteng Andresen:

– Det er mye snakk om at det går fort og at det er mye informasjon, men det er så ufattelig viktig at kjøper leser all dokumentasjon om boligen, legger Andresen til.

Jo mer tilgjengelig informasjon, jo mer mener Andresen man kan gå glipp av, dersom man ikke leser grundig.

– Gjør hjemmeleksen

Det andre rådet hennes er at du bør gå gjennom dokumentene før du går på visning, slik at du stiller så godt forberedt som mulig og kan utnytte tiden effektivt til å se nærmere på det du «egentlig lurer på».

- Gjør hjemmeleksen før visningen. Meglerne er pliktige til å gjøre dokumentene tilgjengelig minst 48 timer før visningen, og dette bør du benytte deg av. Stiller du godt forberedt, kan du stille spørsmål – og konsentrere deg – om de riktige tingene, sier Andresen.

I tillegg minner hun om at budrunden ofte starter allerede dagen etter visningen. Dermed har du veldig dårlig tid til å gå gjennom alle dokumentene – og stille nødvendige spørsmål til megler eller selger – etter visning.

Les også

Ber meglerhus svare om lokkepris

Kjøper har undersøkelsesplikt

Det er viktig å være klar over at du som boligkjøper faktisk har undersøkelsesplikt. Selv om selgers opplysningsplikt strekker seg lenger enn kjøpers undersøkelsesplikt før avtaleinngåelsen, stiller du svakt dersom du har oversett noe essensielt på visning eller i takstrapporten.

Rent konkret vil dette si at dersom det står en setning i takstrapporten som tyder på en økt risiko for eksempel for fuktskade, bør du ta høyde for dette ved budgivningen, dersom du ikke lykkes i å få undersøkt eller avklart forholdet på forhånd.

– Det er imidlertid et faktisk problem at takstmenn ofte angir risikoopplysninger for vagt og med teknisk fagterminologi, slik at den alminnelige kjøper ikke forstår budskapet. Opplysninger fremstår som nøytrale faktaopplysninger og ikke risikoopplysning, sier Andresen.

Eksempler på slike opplysninger kan være «multimur» og «sluk ikke skiftet».

Les også

Har kun laget 80 boligsalgsrapporter siden nyttår: – Klart det er lite

– Spør gjerne takstmannen

Adm. dir. Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund.

Administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, Are Andenæs Huser, mener takstmenn stort sett er flinke til å skrive så folk forstår:

– Samtidig er det viktig at alle fagfolk må være oppmerksomme på hvem som er leseren, sier Huser til E24.

Huser mener at Helps kommentar om risikoopplysninger som blir angitt for vagt blir for lettvint når det udokumentert hevdes at det ofte forekommer og er et problem.

- Help har heller aldri tatt dette opp med takstbransjen, sier Huser.

Takseringsforbundets direktør er også opptatt av at boligkjøpere bør lese rapporten grundig, og spørre noen dersom de leser noe de ikke forstår

– De må gjerne ringe takstmannen for å få svar på ting de lurer på. Det er videre viktig at boligkjøperne er oppmerksomme på om det er en verditakst eller boligtilstandsrapport de har foran seg, påpeker Huser.

Er det verdi- eller lånetakst det er snakk om, må du være klar over at takstmannen ikke har gjort noen systematisk gjennomgang av tilstanden til boligen.

Les også

Det blir ikke tilstandsrapport fra nyttår: – Useriøst og uakseptabelt

– Ulempe å ta forbehold

Det er fullt mulig for deg som boligkjøper å stille forbehold når du legger inn bud. For eksempel kan du ta forbehold om at selger skal dekke utgiftene om noe må utbedres på boligen i etterkant av kjøpet.

– I et hett og presset marked som vi har nå, er det imidlertid slik at en budgiver som stiller forbehold blir nedprioritert, siden de fleste gir bud uten forbehold. Løsningen kan være at du selv tar forbehold ved å ikke legge inn et ikke altfor høyt bud, anbefaler Andresen.

Fagsjefen hos Help råder til sist boligkjøpere til å ha et bevisst forhold til alderen på boligen:

– Dersom huset er førti år – og boligdokumentene viser at tak og drenering også er førti år – må du nesten påregne at det blir vedlikeholdskostnader.

Les også

Oslo-folk strømmer til visninger i nabokommunene

Les også

Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

Les også

Til kamp mot boligkupping

Les også

OBOS-sjef bekymret: Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort

Publisert:

Her kan du lese mer om