– Det nytter ikke å klage, du må spare

7 banksjefer: Slik kommer du deg raskere inn i boligmarkedet

RASKERE INN: Her er syv banksjefers oppskrift på hvordan du kommer deg raskere inn døren til egen bolig.

Stian Lysberg Solum
 • Johan Nordstrøm
Publisert:,

E24 har bedt syv banksjefer om å komme med anbefalinger til unge som vil inn i boligmarkedet, uten hjelp fra foreldre. Her er deres oppskrift på hvordan du kommer deg raskere inn i boligmarkedet.

IKKE KLAG – SPAR: Personmarkedssjef Trond Bentestuen i DNB med klar tale om at regelmessig sparing er nøkkelen til egen bolig.

cf-wesenberg@kolonihaven.no

Personmarkedssjef Trond Bentestuen i DNB mener at det er ingen tvil om at dagens høye priser og krav til egenkapital gjør det vanskelig for mange unge å komme seg selvhjulpent inn i boligmarkedet.

Samtidig kommer han med en klar melding til de som vil inn i boligmarkedet.

– Det nytter ikke å klage. Dess tidligere du begynner å spare til bolig, dess bedre, sier Bentestuen.

Les også

– Mange burde ta det roligere i russetiden

Eneste riktige

Banksjefen mener at det viktigste er å spare jevnt og trutt til egenkapital.

– Hvis du kan dokumentere jevn sparing og lavt forbruk over lang tid, så sier det mye om betalingsviljen din. Det er det eneste riktige hvis du vil komme deg selvhjulpent inn på boligmarkedet, sier Bentestuen.

TA KONTROLL: Administrerende direktør i Handelsbanken Norge, Dag Tjernsmo, gir tre råd som viser banken at du evner å ta ansvar for et lån.

Paal Audestad

Han peker samtidig på at flere også vil få kjøpt seg bolig hvis de vurderer leiligheter som ligger litt utenfor de aller dyreste områdene, men hvor det er god offentlig kommunikasjon.

Han mener at det er viktig å aktivt velge bort utgiftsposter der det er mulig.

– De som bruker en del penger på bil bør vurdere om de kan klare seg en periode uten, sier Bentestuen.
Når bankene vurderer om de kan innvilge boliglån legger de vekt på betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet. Bankene vurderer hver låntager individuelt, derfor er det også mye annet som spiller inn.

Les også

Boligprisene faller

Stiller langt sterkere

Administrerende direktør i Handelsbanken Norge, Dag Tjernsmo, forteller at bankfolk alltid blir glade når de møter kunder med evne og vilje til kontroll på egen økonomi, og at de er villige til å strekke seg lengre for disse.
Samtidig mener han at myndighetene ikke gir bankene veldig mye fleksibilitet til å fravike kravet til 15 prosent egenkapital.
– Den som dokumenterer kontroll på egen økonomi, stiller selvsagt langt sterkere når vi skal gi lån, sier Tjernsmo.

Banksjefen har tre råd til unge som vil inn i boligmarkedet.
1) Jobb så du får inn penger
2) Lev tilstrekkelig nøkternt til at det blir penger igjen
3) Benytt full BSU-kvote for høy avkastning og skattefradrag.
– Slik ser vi bankfolk at du har kontroll på egen økonomi og evner å ta ansvar for et lån, sier Tjernsmo.

Konserndirektør i Danske Bank, Trond F. Mellingsæter, mener at Boligsparing for Ungdom (BSU) er den beste måten du kan skaffe deg egenkapital til kjøp av bolig på. Her får du høy innskuddsrente og gode skattefordeler.

START TIDLIG: Konserndirektør i Danske Bank, Trond F. Mellingsæter anbefaler sparing i BSU og at du lager et budsjett.

Danske Bank

– Det beste økonomiske rådet vi kan gi til unge er å starte så tidlig som mulig med å spare. Sett opp budsjett og vær bevisst på hva du bruker pengene dine på, sier Mellingsæter.

John Sætre leder bankvirksomheten i Nordea Norge. Han peker på at de nye boliglånsforskriftene som trådte i kraft 1. juli heldigvis fortsatt gir bankene rom til å utøve fleksibilitet når de vurderer lånesøknader.
– Det gjør det mulig å ta vare på eksisterende kunder som har behov for oss i en vanskelig livssituasjon og å bistå kunder ikke oppfyller egenkapitalkravet på 15 prosent, forutsatt at de har betjeningsevnen i orden, sier Sætre.

Han mener også at det å spare i BSU og være aktiv for å skaffe seg deltidsjobb skaper et godt grunnlag for å skaffe seg egen bolig tidlig i livet.

SKAFF EN DELTIDSJOBB: John Sætre leder bankvirksomheten i Nordea Norge. Han peker på at ekstraarbeid gir godt grunnlag for å skaffe seg egen bolig tidlig i livet.

Nordea
Les også

Friskmelder ikke nyboligmarkedet: Vil ha dugnad for å skaffe nok boliger

Dette får banken å strekke seg lengre

Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN mener at politikerne ønsker å stramme kraftig inn, blant annet i kravet til egenkapital.
– Det blir derfor viktigere enn noen gang å skille seg positivt ut ved egen sparing, og ved å vise banken god forvaltning av egne penger, sier Haugan.
Han mener samtidig at ikke bare hjelper sparingen deg mot målet om å klare egenkapitalkravet, men dersom du viser banken din at du er en god kunde med god spareevne så vil du kunne få banken til å strekke seg slik at du kommer raskere inn i boligmarkedet.

Vet mer om lokale bankkunder

VIKTIG Å SKILLE SEG UT: Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN med råd om hvordan du raskere kommer deg inn i boligmarkedet.

Sparebank 1 SMN

Haugan mener at fordelen ved å være kunde i en mindre bank i Distrikts-Norge er at der kjenner man kundene og det lokale markedet bedre, og beslutningene fattes nær kunden.

– Hos oss er det ikke lag på lag med beslutningsledd, men er det behov for å være fleksibel overfor en kunde så snakker rådgiver selv direkte med noen som har mulighet til å gjøre noe med det, sier Haugan.

Han mener samtidig at bankens regler også er tilpasset lokal situasjon, og at man stiller opp for lokalsamfunn i stedet for å trekke seg ut dersom det oppstår kriser.

Administrerende direktør i Sparebank 1 Nordvest, Odd Einar Folland, støtter synet på at man i de mindre lokale bankene nok har mer kunnskap om bankkundene, og at dette spiller inn ved vurderinger av lånesøknader.
Han mener at kulturen på bygda tidligere har vært at man vil bli kvitt gjelden fortere enn i byene.

KJØP EN NØKTERN BOLIG: Administrerende direktør i Sparebank 1 Nordvest, Odd Einar Folland, mener at det er gunstig å starte med en nøktern leilighet.

Sparebank 1 Nordvest

Han mener at det er viktigere å få kjøpt en nøktern bolig, og å spare opp egenkapital i boligen, enn å stå utenfor boligmarkedet og spare til bolig.
– Det er avgjørende å starte med en leilighet som kan gi videre oppbygging av egenkapital, sier Folland.

Les også

Dette er de billigste og dyreste luksuskvadratmeterne

Vær realistisk

Thor-Christian Haugland er konserndirektør kommunikasjon i SpareBank 1 SR-Bank. Han mener at det er viktig å være realistisk i forhold til valg av bolig med hensyn til egen økonomisk evne, og da både hva angår boligens beliggenhet og boligens standard.

KAN FÅ BANKEN Å STREKKE SEG LENGRE: Thor-Christian Haugland er konserndirektør kommunikasjon i SpareBank 1 SR-Bank. Han peker på at det er flere fordeler ved regelmessig sparing.

SpareBank 1 SR-Bank

Han mener også at det er viktig å sørge for ikke å påta seg kostnader utover det en har evne til å betale for.
– Betalingsanmerkninger virker negativt inn i en låneprosess, sier Haugland.

Han opplever at ungdom klager lite. Han mener at de er flinke til å finne løsninger. Dette på tross av at det er et tungt løft å få seg sin første bolig.

– Det kan virke som om det er foreldregenerasjonen som «klager» mest på vegne av ungdommen, sier Haugland.

Samtidig mener han at det er nokså naturlig, i og med alle foreldres ønske om at deres barn skal kunne få seg sitt eget sted å bo.

Haugland peker også på at regelmessig sparing over tid blir oppfattet svært positivt av banken. Det gir på mange måter oss som bank en bekreftelse på at kunden har god orden på sin egen økonomi.

– Det tilsier at det er liten risiko for banken å strekke seg litt lengre enn ellers, hva angår det å gi lån. Dette vil ha betydning i de tilfeller der oppspart egenkapital ikke helt strekker til, sier Haugland

Les også

DNB og Forbrukerombudet enige etter gebyr-strid

Les også

Boligtall: – Man ser tydelig hvor oljeskillet går

Les også

Dette er de billigste og dyreste luksuskvadratmeterne

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Boligmarkedet
 3. Privatøkonomi
 4. DNB
 5. Handelsbanken
 6. Danske Bank
 7. Nordea
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Mange burde ta det roligere i russetiden

 2. Ingen av disse har bundet renten

 3. Prispresset uroer bankene i Oslo: Har boble-risiko i mente når de gir boliglån

 4. Annonsørinnhold

 5. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

 6. – Det er noe jeg er bekymret for