Sjeføkonomer venter nytt boligprisfall

Onsdag tikker siste temperaturmåler fra boligmarkedet inn. Sjeføkonomene tror boligprisene kommer til å få en ny knekk i september. 

SPÅR NYTT FALL I BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen (t.h.) i Sparebanken 1 Markets og sjeføkonom Øystein Børsum (t.v.) i Swedbank i Oslo.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Moderat prisnedgang, ikke mye, et par-tre tideler ned har jeg i regnearket.

Det sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets kontant til E24 på spørsmål om hvilken retning september-tallene fra Eiendom Norge vil peke ut.

Meglerhusene er samstemte i forkant av slippet av ferske boligpristall for september: Norske boliger ble antagelig billigere i september.

– Jeg tror tallene vil vise videre fall, og tallene kommer til å indikere at retningen er ned i de største byene. Jeg tenker Oslo, Bergen, Trondheim, og trolig også Kristiansand, ramser sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank opp til E24, og er mer usikker på retningen i Stavanger og Tromsø.

– Hovedmekanismen er at folk fortsatt venter en korreksjon, sier han.

NB! Eiendom Norge presenterer boligtall for september onsdag klokken 11.

Les også

– Hadde det vært krise, hadde ikke folk vært på visning

Fra «normalen» til «korreksjon»

Fjoråret bød på tidenes høyeste prisoppgang, og finansdepartementet tok grep ved å gjøre det vanskeligere å få boliglån av banken fra januar.

Det fikk økonomer og meglere til å spå at boligmarkedet i Norge, især brennhete Oslo, skulle tilbake til «normalen».

Fra og med mai har prisutviklingen vært negativ. Og fra og med juni falt boligprisene mer enn ventet. Det tales i høst om at boligmarkedet er inne i en korreksjonsfase.

– Priskorreksjon innebærer at noe av den sterke prisoppgangen vi har sett de siste årene skal viskes ut, sier Børsum, som tror prisene skal tilbake til nivået ved inngangen av 2016.

I januar 2016 kostet en bolig i snitt 33.000 kroner per kvadratmeter i Norge, og i Oslo lå prisene på 59.000 kroner. Til sammenligning var prisene 41.000 kroner per kvadratmeter på landsbasis i august, og 71.000 kroner i Oslo.

– Jeg står fast ved at prisene skal falle 20 prosent fra toppen i Oslo, og da er vi tilbake til begynnelsen av 2016.

– Er et prisfall på 20 prosent en «korreksjon»?

– Ja, slik det ser ut i dag vil det være en korreksjon, sier han og viser til den historisk sterke prisveksten i fjor på 24 prosent.

– I en annen epoke ville et slikt prisfall blitt omtalt som noe mer alvorlig.

DINE PENGER+: Slik selger du boligen når markedet surner

– Normale prisfall varer tre til fire år

– Det er verdt å tenke over at den perioden vi har lagt bak oss med prisoppgang, er helt uvanlig historisk sett. Slike perioder er etterfulgt av prisfall, sier Andreassen.

– Hvor lenge kan prisfallet vare?

– Normale boligprisfall varer tre til fire år. Da med mange smårunder opp og ned som varer noen få måneder. Det at det har falt nå, betyr ikke at det må falle i flere måneder til.

– Mange tror det må være noe galt i økonomien for at prisene skal falle. Det er ikke tilfellet. Boligprisene har falt mange ganger uten at noe er galt i økonomien. Det har falt fordi det er blitt bygget for mye, sier Andreassen.

At boligkjøpere kan forvente at boligene blir enda billigere, og vente med å kjøpe bolig, kan forsterke prisnedgangen i Norge.

– Obos-prisene var marginalt opp sesongjustert for Oslo i september. Det er mye boliger til salgs, og alt i alt en økning.

– Markedet er ikke i nærheten av å være i balanse, og flere forstår nå at prisene kan falle. Det gjør at dem er mindre villig til å by. Vi ser at nybyggerne registrerer lavere salg, mens dem fortsatt bygger like mye, sier Andreassen.

Les også

Boligen ble ikke solgt på tre visninger: Nå lokker selgeren med elbil

Åpner for mer enn 20 prosent prisfall i Oslo

Børsum baserer prognosen om 20 prosent prisfall på igangsettelsen av boliger de siste årene, som indikerer at antallet ferdigstilte nyboliger i 2017, 2018 og 2019 kan bli det høyeste siden 80-tallet.

– Byggetakten er omtrent doblet i Oslo og Akershus samlet sett. Prisnivået i 2016 var så høyt at utbyggerne klemte til på nybygging, sier Børsum.

– Det er mye som skal gjøres ferdig, hvilket betyr at det beste vi kan vente oss nå er tegn på stabilisering.

– At prisene flater ut?

– Ja.

På Finn.no har tall over antall boliger til salgs blitt stabilisert under 4.000 boliger. Marginene til boligbyggerne er så gode, tross prisfall, at byggetakten og dermed utviklingen i tilbudet av boliger, på sikt kan ta god tid på å møte etterspørselen, ifølge Børsum.

– Jeg mistenker at de har mye å gå på, at det er mulig at prisnivået må enda et stykke ned etter de 20 prosentene før det blir bedre samsvar mellom det det faktisk koster å bygge og prisene ut, sier han.

Få boligtallene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Kraftig økning i antall visninger: – Et helt annet marked

Les også

Nedjusterer prognoser for boligmangel

Les også

Satte ned prisen to ganger – da kom folk på visning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Boligmarkedet
 3. Eiendom
 4. Økonomi
 5. Oslo
 6. Bank

Flere artikler

 1. Sjefanalytiker: Boligprisfallet er bredere enn ventet

 2. – De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter

 3. – Dette kan snu mye raskere enn folk tar innover seg

 4. Annonsørinnhold

 5. Varsler bolignedtur til 2020

 6. – Dette er velkomment, sett fra Bankplassen