Ta med et «back-up kort» i ferien

Lurer du på om du skal ta ut valuta i Norge eller i utlandet? Eller når du skal betale med hvilket kort? Les Dine Pengers ferietips her.

PAELLA, POR FAVOR: Ta med deg to betalingskort når du reiser på ferie. Foto: Scanpix.
Publisert:

Først og fremst:

Du bør alltid ta med deg to kort når du reiser på ferie. Et av dem bør være et kredittkort. Det er en ekstra sikkerhet dersom du mister det ene kortet, eller det blir ødelagt.

Binder opp pengene

Det er lurt å bruke et kredittkort til å betale depositum på hotell eller leiebil. Mange glemmer nemlig å regne med dette i feriebudsjettet.
Om du betaler depositumet med et debetkort, blir hele beløpet bundet opp slik at pengene ikke er tilgjengelig.
Det slipper du hvis du bruker kredittkort.

For å ta ut kontanter:

Det vil stort sett lønne seg å ta ut kontanter fra minibank i det landet du kommer til. Bruk et VISA- debetkort. Dette er den billigste måten å få tak i kontanter på - selv om du må betale valutakurspåslag.
Om du absolutt må veksle penger i Norge før du reiser, bør du sammenligne flere banker ettersom gebyrene varierer stort.

Les mer:

Gratis kortbruk i utlandet

Bruk gebyrfritt kort

Når du bruker kortet i utlandet, får du et valutakurspåslag på normalt 1,75 prosent av beløpet uansett hvilken valuta du veksler til. Dette slipper du ikke unna. I tillegg tar de fleste banker mellom 25 og 35 kroner i gebyr pluss en liten prosentandel for å ta ut penger i minibank.

Her finner du hvilke banker som er gebyrfrie i utlandet

Kredittkort på shopping

Varekjøp i butikken bør du betale med kredittkort så ofte som mulig - også på lave beløp. De aller fleste kredittkort tar nemlig null i gebyr ved varekjøp og null i renter - så lenge du betaler regningen ved forfall.
Betaler du med kredittkort, får du rentefri betalingsutsettelse inntil ca. 50 dager.
Kredittkort er også tryggere å bruke i utlandet enn debetkort. Da kan du kontrollere regningene hjemme før du betaler. Dersom noen har forsøkt å svindle deg, kan du nekte å betale kravet.

Tips:

Det kan også være lurt å betale ferien med kredittkort. Betaler du minst halvparten av turen med kredittkortet, får du normalt gratis reiseforsikring fra kredittkortselskapet i tillegg.

Les stor pristest av reiseforsikinger her

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om