Sjekk listen: Her er verdens ti dyreste byer

Bare fire storbyer på denne jordkloden er dyrere å bo i enn Oslo.

DYREST: Singapore har et fast grep om plassen som verdens dyreste, ifølge beregninger utført av The Economists Intelligence Unit.

Foto: Edgar Su Reuters / NTB Scanpix
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Singapore er verdens dyreste by for femte år på rad, ifølge The Economist Intelligence Units (EIU) ferske rapport «Worldwide Cost of Living».

EIU er søsterselskap av det velrennomerte økonomimagasinet The Economist, som naturligvis også omtaler undersøkelsen.

Undersøkelsen sammenligner prisen på over 150 varer i 133 byer verden rundt, og konkluderer med at Singapore er 16 prosent dyrere enn referansebyen New York.

Singapore får selskap av tre andre byer fra Asia-Stillehavsområdet, mens fem europeiske byer og én by i Midtøsten fyller ut listen.

I og med at den amerikanske dollaren svekker seg mot andre valutaer, er det i år ingen byer fra USA på topp ti-listen.

New York og Los Angeles finner du på henholdsvis 13. og 14. plass, mot 9. og 11. i fjor.

Les også

Dette er verdens ti dyreste og billigste reisemål

Damaskus billigst

På motsatt ende av skalaen ligger Syrias hovedstad Damaskus på 133.-plass, etter å ha falt 14 plasser fra i fjor.

Venezuelas hovedstad Caracas følger like etter, sammen med Almaty i Kasakhstan og Lagos i Nigeria.

«Innbyggerne i Damaskus føler kanskje ikke at byen er blitt billigere å bo i, med inflasjonen estimert til 28 prosent i Syria i løpet av 2017. Lokal prisstigning har imidlertid ikke fullstendig kompensert for en nesten konsistent nedgang i verdien av det syriske pundet siden krigen begynte i 2011», skriver EIU i rapporten.

Dyrest bensin

I rapporten inkluderer EIU også ferske og historiske priser på utvalgte goder, henholdsvis ett kilo brød, en flaske vin, en pakke med 20 sigaretter og én liter blyfri bensin. Og det er her Oslo virkelig briljerer.

Den norske hovedstaden er aller dyrest blant de ti dyreste byene når det kommer til bensin. EIU har regnet ut at snittprisen for en liter bensin i Oslo er 2,02 amerikanske dollar, tilsvarende 15,5 norske kroner.

Ingen av de andre landene tipper 2-dollarsmerket. Nærmest er Hongkong på 1,84 dollar (14,1 kroner), mens Sydney har den billigste bensinen på 0,98 dollar (7,5 kroner).

Oslo hadde den dyreste bensinen også for fem år siden, men ikke i fjor, ifølge rapporten.

Her er den komplette topp ti-listen:

1. Singapore (Singapore)

SINGAPORE: Topper listen for femte år for rad. På en indeks hvor New York fungerer som referansepunkt med poengsum 100, scorer Singapore 116. Bildet er tatt 9. mars i år.

Foto: Roslan Rahman AFP / NTB Scanpix

2. Paris (Frankrike)

PARIS: Rykker opp fem plasser til årets andreplass. Scorer 112 mot New Yorks 100. Har det nest dyreste kiloet med brød, på 6,33 dollar, men er likevel langt bak Seouls 15,59 dollar. Bildet er tatt 14. mars 2017.

Foto: Philippe Lopez AFP / NTB Scanpix

2. Zürich (Sveits)

ZÜRICH: Den første av to sveitsiske byer på topp ti-listen. Deler andreplassen med Paris, og rykker opp én plass fra fjorårets tredje. Bildet er tatt 6. april 2011.

Foto: Arnd Wiegmann Reuters / NTB Scanpix

4. Hongkong

HONGKONG: Scorer 111 på indeksen mot New Yorks 100. Falt to plasser siden i fjor. Bildet er tatt 31. januar 2014.

Foto: Philippe Lopez AFP / NTB Scanpix

5. Oslo (Norge)

OSLO: Hopper seks plasser fra i fjor, og er nå verdens femte dyreste by å bo i, med 107 poeng mot New Yorks 100. Bildet er tatt 12. juli 2016.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

6. Geneve (Sveits)

GENEVE: Den andre sveitsiske byen på listen, som med sine 106 poeng deler sjetteplassen med Seoul. Opp én plass fra i fjor. Bildet er tatt 10. april 2011.

Foto: Denis Balibouse Reuters / NTB Scanpix

7. Seoul (Sør-Korea)

SEOUL: Beholder fjorårets sjetteplass, denne gangen delt med Geneve. Å fylle opp en handlekurv i Seoul er nesten 50 prosent dyrere enn i New York, skriver EIU i rapporten. Bildet er tatt 12. januar 2018.

Foto: Ed Jones AFP / NTB Scanpix

8. København (Danmark)

KØBENHAVN: Opp fra fjorårets niendeplass, ifølge EIU mye på grunn av byens priser på transport, fritidsaktiviteter og personlig pleie. Bildet er tatt 7. desember 2009.

Foto: Paul Kleiven NTB scanpix

9. Tel Aviv (Israel)

TEL AVIV: Midtøstens eneste representant på listen er opp to plasser fra 11. i fjor, men har på de siste fem årene rykket hele 25 plasser opp, særlig på grunn av utgifter knyttet til det å eie en bil. Bildet er tatt 15. mai 2017.

Foto: Amir Cohen Reuters / NTB Scanpix

10. Sydney (Australia)

SYDNEY: Rykker fire plasser opp fra i fjor, med en score på 102 mot New Yorks 100. Markerer seg blant annet ved å være desidert dyrest på sigaretter, med 23,89 dollar (184 kroner) for en pakke med 20 merkesigaretter. Andreplassen her er Oslos 13,50 dollar (104 kroner) i snitt.

Foto: Paul Kleiven NTB scanpix
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Singapore
  2. Reiseliv
  3. Oslo
  4. Paris

Flere artikler

  1. Liste: Oslo er verdens femte dyreste by

  2. Eiendomsselskap: Her blir prisveksten på luksusboliger størst

  3. Ny rapport: Dette er verdens dyreste byer

  4. Ingen andre steder øker luksuskåkene så mye i pris som her

  5. Hongkong er verdens dyreste by å bo i