Borettslaget byttet bank - halverte renten

Hver andelseier sparer rundt 12.000 kroner i året etter at borettslaget byttet bank.

RENTEKUTT. Styret i Vanndamman Borettslag i Kristiansund forsøkte å prute ned renten på felleslånet, men endte med å bytte bank. Her ved styremedlem Helge Fossheim Andersen.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Vanndamman borettslag i Kristiansund består av 10 andeler og har en fellesgjeld på cirka fire millioner kroner. I alle år har de hatt Surnadal Sparebank som bankforbindelse, men den siste tiden har beboerne reagert på det de mener er en altfor høy rente på felleslånet.

– Renten på felleslånet var frem til sist vinter 6,5 prosent. Da prøvde vi å få banken til å sette renten ned. Vi klarte å få den ned til 6,25 prosent, sier Helge Fossheim Andersen, styremedlem i Vanndamman borettslag.

– Etter at økonomien var bedre i borettslaget og to tvangssalg var gjennomført, prøvde vi igjen med å få Surnadal Sparebank med på å gi bedre rente på felleslånet. De aksepterte da å sette den ned til 5,5 prosent. Dette var i august 2014, sier Fossheim Andersen.

Sparer 120.000 kroner i året

Vanndamman Borettslag ligger idyllisk til rett ved Vanndamman park og friluftsområde i Kristiansund.

Borettslaget innså da at de ikke hadde annen mulighet enn å få tilbud fra andre banker for å få en akseptabel rente.

Samme dokumentasjon og økonomiske forhold i borettslaget som de hadde lagt frem for Surnadal sparebank ble lagt frem for DNB Bedrift i Kristiansund.

– Vi fikk særdeles god service og hjelp. I forrige uke fikk vi tilbud fra DNB på 3,5 prosent rente.

Dette er nesten en halvering av renten de hadde i Surnadal sparebank.

– Hver leilighet får cirka 1.000 kroner lavere fellesutgifter per måned som følge av denne besparelsen fra der vi begynte for ett år siden, sier han.

– Som en stor aktør i markedet har vi god oversikt over markedet og er opptatt av å levere konkurransedyktige priser. Vi gjør alltid en helhetsvurdering av kunden og pris gjenspeiler blant annet risiko, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Ellen Dokk Holm, til E24.

– Betjeningsvilje betyr mye

Ole Magnus Løwe, avdelingsleder for bedriftsmarkedet i Surnadal Sparebank, skriver i en e-post til E24 at de ikke kan gå inn på enkeltengasjement, men at de vurderer alle kunder individuelt etter betjeningsevne, sikkerhet og historikk.

«I tillegg betyr betjeningsvilje også mye ved vurdering av et kundeforhold av denne type. Akkurat denne saken kan vi ikke konkret kommentere, men vi kan legge til at vi har svært fornøyde kunder innenfor dette segmentet som får en oppfølging som er både profesjonell og personlig» skriver Løwe.

– Andre bør gjøre det samme

Elisabeth Realfsen, Daglig leder og redaktør i Finansportalen mener man kan benytte rentebarometere for privatpersoner som grunnlag for å vurdere hva som er en rimelig pris for borettslagslån.

Nå anbefaler Helge Fossheim Andersen andre borettslag å sjekke flere banker og sammenligne renten.

– Jeg tenker at det sikkert er mange som er i samme situasjon som oss, som har slått seg til ro med en for høy rente. Det gjorde ikke vi, og det har hatt veldig stor betydning for den økonomiske situasjonen til borettslaget og andelseierne, sier han.

Fossheim Andersen forteller at borettslaget tidligere hadde litt dårlig økonomi på grunn av en leilighet som var et dødsbo som lå lenge ute for salg før den ble solgt.

– Om dette var grunnen til at Surnadal sparebank flådde borettslaget vites ikke, sier han.

Uansett er borettslaget medlem i sikringsfond som dekker utestående fellesutgifter i 24 måneder.

– En andelseier mistet leiligheten sin på tvangssalg våren 2014. Man skal ikke se bort ifra at en medvirkende årsak til dette var Surnadals Sparebanks skyhøye renter som gjorde at potensielle kjøpere uteble på grunn av svært høye felleskostnader med den høye renten, mener Fossheim Andersen.

– Idag er økonomien i borettslaget svært god, sier han.

– En svært høy pris

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen.no, sier til E24 at det her er tydelig at Surnadal Sparebank har overvurdert risikoen i borettslaget og satt en altfor høy pris.

– I dagens marked er en rente på 6,5 prosent en svært høy pris. En så høy pris vil trolig være begrunnet av banken med at det er høy risiko knyttet til borettslagets økonomi og betalingsevne (likviditet), sier hun.

– Er borettslagets økonomi solid, er det imidlertid ingen som helst grunn til å betale renter nesten dobbelt så høye som til privatkunder med pant i fast eiendom. Eksemplet fra dette borettslaget viser jo dette med all mulig tydelighet, sier Realfsen.

Hun forteller at mange har mye å tjene på å følge med på renten og bytte bank om nødvendig:

– For borettslag og bedrifter gjelder selvfølgelig de samme levereglene som for privatkunder: Du må være aktiv i markedet for å unngå å betale for mye.

– Selv om boliglånsbarometrene i media bare viser listepriser til privatkunder, kan borettslagene godt bruke dem som grunnlag for å vurdere hva som er en rimelig pris for et lån med god sikkerhet, mener hun.

– Har dere i finansportalen noen tips til andre i samme situasjon?

– Hent inn pristilbud fra flere leverandører, og gjør regelmessig forhandlinger om best mulig pris, sier Elisabeth Realfsen.

Les også:

Halvparten tror boligprisene vil stigeFlommen kan koste forsikringsselskapene over 100 millioner kronerEiendomsmeglerne fikk nei: Får ikke kreve obligatorisk tilstandsrapportDusj og do på kjøkkenet: Lagt ut for 3 millioner, solgt for 5,6Slik gikk Martine (23) frem for å kuppe bolig før visning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. BSU-rentene varierer kraftig: Så mye kan du tjene

  2. – Boliglånskunder betaler 200.000 kroner for mye i renter

  3. Gunnvor (70) var trofast kunde hos Sparebank 1: Betalte 4,23 prosent rente på boliglånet

  4. Maner boliglånskunder til rentekamp: – Eneste språket bankene forstår

  5. Forbrukere får fortsatt ikke den boligrenten som Norges Bank anslår