I morgen kommer nye boligtall: - Lavere renter vil gi prisvekst

Sjeføkonom tror på boligprisvekst på en halv prosent når september-tallene kommer fredag.

PRISOPPGANG? September er normalt en måned med prisnedgang på boligmarkedet. Nå tror imidlertid ekspertene at prisene vil stige. Her fra Bergen sentrum.

Colourbox.com
Publisert:

- Det tilsier uendrede priser ujustert, ettersom prisene normalt sett går litt ned i september, tror Øystein Dørum i DNB Markets.

- Våre estimater tilsier en underliggende prisvekst på 0,5 prosent i september - etter sesongjustering. I september i fjor falt prisene 1,5 prosent. Det var også en nedgang i 2012 og 2011.

Fredag klokken 11.00 presenterer Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for september-måneden.

Årsaken til at Dørum tror prisene vil gå opp, er blant annet positive forventninger:

- I fjor høst var forventningene til boligmarkedet lave, samtidig som bankene strammet inn på utlånskravene. I år derimot, har bankene løsnet på kravene og folk er mer positive, sier han.

Les også

Selvaag Bolig med salgsvekst på 46 prosent

- Mens vi ble overrasket på nedsiden i fjor, har vi blitt tilsvarende overrasket på oppsiden i år, sier Dørum.

Sjefsøkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Thomas Winje Øijord

Lave renter = høyere boligpriser

- De siste to ukene har en rekke banker satt ned renten på boliglån. Hvilken betydning vil lavere lånerente ha for boligprisene?

- Det vil ha en betydning for boligprisene. Ifølge våre beregninger, vil en rentenedgang på 0,25 prosentpoeng - som er omtrent det bankene kutter med i dag - ha en langsiktig effekt på boligprisene på 1 prosent opp.

- Men dette er jo i teorien. I det virkelige liv, er det nok mer sannsynlig at folk tenker: "Er dette en bolig jeg ønsker å bo i". Og dessuten er den rentenedgangen vi ser nå for peanøtter å regne i det store regnskapet, sier Dørum.

To av tre boliger over prisantydning

Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, forteller om god fart i boligmarkedet i september.

- Vi har omsatt 309 boliger i september i år, mot 267 på samme tid i fjor. Det er en økning på 16 prosent.

Les også

Rekordlave innskuddsrenter hos bankene: Her bør du sette sparepengene nå

- Skyldes det at dere har vokst, eller at markedet har tatt seg opp?

- Det er nok en kombinasjon av vekst i markedet og at vi har tatt markedsandeler, men vi har nå kontorer i alle store norske byer og tilbakemeldingen er at det er god aktivitet overalt - også i Stavanger, sier Ulvness.

Stavanger har lenge vært preget av et tregere boligmarked, men nå har det ifølge Ulvness løsnet.

Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling.

Eie,

- Bruktmarkedet har tatt seg opp i Stavanger, men nyboligsalget går fortsatt trått, sier hun.

Obos-prisene ned

Obos la frem sine tall for september 1. oktober. Etter en kraftig økning på hele 5,6 prosent fra juli til august, viste septembertallene en nedgang på 3,2 prosent.

- En naturlig korreksjon i forhold til den sterke prisoppgangen i august, sa konsernsjef Martin Mæland i Obos.

Øystein Dørum mener at de store utslagene i Obos-prisene viser at de ikke er noe godt mål for boligprisene i resten av landet:

- Det tyder på at Obos har en annen sammensetning av boligmassen enn i grunnlaget for tallmaterialet Eiendom Norge legger frem, sier han.

Også Garanti Eiendomsmegling har lagt frem tall over prisene på borettslagsleiligheter i september. Tallene viser en nedgang på 3,5 prosent.

Les også

Dette bildet er fra en boligannonse

Normalt stor aktivitet

«Boligprisene i august utviklet seg moderat, og det er normalt stor aktivitet i boligmarkedet i september»", skriver Eiendom Norge i en pressemelding før fredagens presentasjon.

- Sett i lys av den moderate prisutviklingen i august, blir det spennende å se hvordan markedet har utviklet seg i september, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i meldingen.

Eiendom Norge er bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak og statistikken utarbeides i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Les også:

Rekordlave innskuddsrenter hos bankene: Her bør du sette sparepengene nåObos-prisene ned i septemberHer er prisoversikten over boligstylingDette bildet er fra en boligannonse

Her kan du lese mer om