Sjefsøkonom med støtte til unge som ber om foreldrehjelp: – Unge kan spare til bolig i 10 år uten å få nok
Boligekspert Roger Bjørnstad synes det er urealistisk å be unge spare flere hundre tusen til bolig på egen hånd. I dagens marked er hjelp fra foreldre helt naturlig, mener han.
Provoserende.– Budskapet om å spare opp alt selv, oppleves veldig provoserende for unge, sier Bjørnstad til Dine Penger.
Tirsdag gikk Forbrukerombudet ut med sin bekymring om at stadig flere unge får boliglån med kausjon fra foreldre.
For å kjøpe en bolig til to millioner, må du i dag stille 300.000 kroner i egenkapital for å få resten i lån av banken.
Unntaket er om foreldre eller andre stiller sikkerhet, som kan erstatte det strenge sparekravet.
Les også:De borgerlige partiene vil senke egenkapitalkravet
På egne ben. Forbrukerombudet vil at flere unge tar seg tid til å spare opp nok penger i stedet for å spørre foreldre om hjelp, og foreslår økt BSU-grense.
– Det vil i alle fall gjøre behovet for kausjon mindre. Det stimulerer unge til å stå på egne ben, og gir dem en reell mulighet til å spare opp nok egenkapital, uttalte fagdirektør Jo Gjedrem til Dine Penger tirsdag.
Lurt og naturlig. Roger Bjørnstad er boligekspert og sjefsøkonom i Samfunnsøkonomisk analyse.
Han mener det er urealistisk å be unge spare opp flere hundre tusen kroner til boligkjøpet på egen hånd.
– Det er greit å rette en pekefinger til foreldre om risikoen ved kausjon. Blander de følelser og økonomisk fornuft, kan det hende at presset fra barna blir for avgjørende. Men samtidig har vi et boligmarked som ekskluderer unge med lite egenkapital, sier Bjørnstad til Dine Penger.
Les også:Betalte 100.000 i dokumentavgift – men hvor er dokumentene?
Lurt og naturlig. Har man stabil jobb og inntekt, er hjelp fra foreldre både lurt og helt naturlig i dagens marked, mener han.
– Det kan være viktig å komme seg tidlig inn, og da hjelper ikke høye BSU-grenser. Med strengt sparekrav og fortsatt boligprisvekst, kan man spare i 10 år uten å få nok. For mange blir hjelp fra foreldre den eneste måten, sier Bjørnstad til Dine Penger.
4 av 5 trenger hjelp. En undersøkelse gjort av TNS Gallup på vegne av Nordea i sommer, viser at halvparten av unge mellom 18 og 29 år fikk hjelp av foreldre da de kjøpte sin første bolig.
Av de som befant seg på leiemarkedet, svarte 80 prosent – fire av fem – at de måtte hatt hjelp av foreldrene om de skulle kjøpt bolig i løpet av de neste tolv månedene.
Les hele saken:4 av 5 trenger foreldrehjelp til første bolig
Foreldre er biligvinnere. Bjørnstad påpeker at det nettopp er foreldregenerasjonen som har nytt godt av boligpolitikken i etterkrigstiden.
– De har fått stor velstandsvekst fra boligmarkedet, og hevet alle gevinstene. Da synes jeg det er vanskelig å advare mot at de gir noe hjelp videre til barna i dagens tøffe marked – dersom de har råd og trygghet til det, presiserer han.
Han mener det er urettferdig at de som har investert pengene sine i en god utdannelse i stedet for å spare, ikke skal få mulighet til å komme inn.
– De har behov for bolig, høy utdannelse, og en god jobb med sikker inntekt. De har sikkerheten sin i utdannelsen, men ikke oppsparte penger. Men det har ofte foreldrene. Hvorfor skal ikke de hjelpe?
Eksperten mener kausjon bør være én av flere muligheter som vurderes, og at forskudd på arv eller privat lån kan være bedre løsninger avhengig av situasjonen.
Slik kausjonerer foreldre med minst risiko
Penger først. Dine Penger mener det beste er om familien kan bidra med forskudd på arv, gaver eller privat lån til å oppfylle egenkapitalkravet (se egen undersak).
Men ikke alle ønsker eller har mulighet til å støtte barna med økonomiske midler. Da blir kausjon den eneste løsningen.
Kan miste huset. Kausjon er risikabelt. Ofte må huset til foreldrene stilles som sikkerhet, og da må det tvangsselges om du ikke klarer å betale for deg, og foreldrene dine ikke kan betale heller.
For å gjøre kausjon så lite risikabelt som mulig, anbefaler Dine Penger at foreldre ikke står ansvarlig for mer enn nødvendig. Det bør være unødvendig å stille sikkerhet for hele lånet, selv om banken foreslår dette. Her kan dere forhandle.
Opprett eget lån. I de fleste tilfeller bør 500.000 kroner i sikkerhet være en svært god erstatning for egenkapitalen man mangler.
Når dere er enige om beløpet, kan dere be om at det opprettes et separat lån for dette som betales ned først. Da vil ansvaret til foreldrene reduseres raskere.
Slik kan du oppfylle sparekravet
Egenkapitalkravet på 15 prosent betyr at du i utgangspunktet får låne maksimalt 85 prosent av det boligen koster, og må skaffe resten av pengene selv.
Her er fire gode måter å skaffe pengene med hjelp fra familien:
Forskudd på arv: Hver forelder eller besteforelder kan gi 470.000 kroner arveavgiftsfritt som engangsgave. Passer godt som egenkapital til bolig. Les også: Slik sparer du arveavgift
Arveavgiftsfri årlig gave: Hver forelder eller besteforelder kan gi inntil en halv G årlig i arveavgiftsfri gave. Beløpet inkluderer bursdagsgaver.
Studiestøtte: Foreldre og besteforeldre kan gi støtte til studenter. Støtten må gis jevnlig, og må brukes opp.
Familielån: Den som skal kjøpe kan låne av familiemedlemmer, til gunstig rente. Les mer her: Familien: Din nærmeste bank
Les også på DP+:Kjøp bolig til barna
Dette skal dere ikke gjøre:
Låne sammen med foreldre: Dårlig ide, fordi dette blir for risikabelt for foreldre. Usikkert om barna betaler sin del.
Eie sammen med foreldre: Dårlig ide av skattemessige årsaker. Foreldrene må betale 28 prosent gevinstskatt når dered del selges.
Kilde: Dine Penger
Følg oss på Facebook!