Omløpsrekord for banksystemene: Flyttet 868 milliarder kroner

Bankenes systemer flyttet i går tre ganger så mye penger som vanlig. Den gamle rekorden ble slått med hele 50 milliarder kroner.

Ny rekord: I går flytte bankens avregnignssytem 868 milliarder kroner frem og tilbake. Det er tre ganger mer enn normalen.
Publisert: Publisert:

Bankene har sitt felles betalingsssytem NICS – Norwegian Interbank Clearing System. Der går pengene til og fra Norges Bank og de enkelte bankene.

Aldri før har det strømmet så mye penger gjennom bankenes felles betalingssystem NICS som i går, 15. mai.

Hele 868 milliarder norske kroner ble sendt mellom Norges Bank og bankene for oppgjør av små og store transaksjoner.

Forrige rekord, som var 15. juni 2011 ble slått grundig, med over 50 milliarder kroner.

Forskuddskatt og feriepenger. En gjennomsnittlig dag flyttes nesten 250 milliarder kroner i systemet. Gårsdagens rekordbeløp var over tre ganger så stort som en gjennomsnittsdag.

Forklaringen er at det ble foretatt oppgjør av statskasseveksler og statsobligasjoner. Det var også forfall på arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt for personlige skatteytere i går. I tillegg hadde mange lønningsdag med feriepengeutbetalinger.

I tillegg var det mange som var på handletur og handlet med kort. Alt dette bidro til den nye rekorden.

Les også:160 milliarder ferie- og skattepenger på vei

– Det er store penger i omløp og det norske systemet for avregning og oppgjør holder et høyt internasjonalt nivå, sier Tor Johan Bjerkedal som leder betalingsformidlingsområdet i Finans Norge.

Slik går pengene mellom bankene

Betalinger du foretar, for eksempel regningsbetaling gjennom nettbank, sender banken videre inn i bankenes felles avregningssystem NICS - Norwegian Interbank Clearing System.

De vanlige avregningene er de som fører til at penger flyttes mellom banker og forbrukeres konti. De kjøres fire ganger i døgnet: kl 05.35, 11.05, 13.35 og 15.35.

Les mer:Nå kan nettbanken gi deg penger før lunsj

NICS avregner alle betalingene. NICS beregner hvor mye den enkelte bank i sum enten skylder eller har til gode i forhold til alle øvrige banker.

Deretter sender NICS disse posisjonene til Norges Bank for oppgjør mellom bankene. Etter oppgjøret har mottakers bank mottatt pengene og kan føre betalingen inn på betalingsmottakers konto. I fjor ble det totalt avregnet 1,9 milliarder for totalt 62.000 milliarder kroner.

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om