Regjeringen krever gjeldsregister-effekt: – Hvis ikke må vi finne frem pisken

Regjeringen har en klar forventning om at bankene bruker de nye gjeldsregistrene til å stanse uforsvarlige forbrukslån. – Hvis ikke må vi finne frem pisken, sier forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Publisert:

KrF-statsråden sier han i utgangspunktet er optimistisk, og tror de nye gjeldsregistrene vil føre til at bankene blir «mer ansvarlige».

I motsatt fall vil regjeringen stramme grepet enda mer, varsler forbrukerministeren.

– Jeg forventer at bankene tar det nye verktøyet i bruk, slik at det blir slutt på å låne ut penger til kunder som har for mye forbruksgjeld fra før. Dersom de ikke gjør det må vi finne frem pisken, sier Ropstad til E24.

Den harde linjen støttes av kolleger i regjeringspartiene.

– Målet må være å stoppe forbrukslån-veksten fullstendig, sier Høyres Aleksander Stokkebø, som sier i finanskomiteen på Stortinget, til E24.

Les også

Milliardøkning i statlige boliglån

Mulig pisk: Finanstilsynet-sanksjoner

Han sier regjeringen «må vurdere» nye virkemidler dersom gjeldsregistrene ikke evner å stagge forbrukslånsveksten.

Ett alternativ er da å styrke Finanstilsynets sanksjonsmuligheter overfor bankene, foreslår han.

– Dersom bankene fortsetter å låne ut i strid med utlånsreglene, tyder det jo på at dagens sanksjonsmuligheter ikke er gode nok, sier Stokkebø.

De nye gjeldsregistrene samler informasjon om nordmenns forbruksgjeld.

Ifølge Finanstilsynet har flere banker gitt forbrukslån til nordmenn som aldri burde hatt det. Banker har innrømmet svikt, men også forklart at mange lånesøkere rett og slett ikke er ærlige om gjelden de har fra før.

Den unnskyldningen skal nå bli umulig, ettersom gjeldsregistrene skal fange opp all eksisterende forbruksgjeld som lånesøkere har.

Les også

Kommentar: «Forbruksfellen forbrukslån: Ja til markedsføringsforbud»

Håper på sterk effekt

NRK har sniktittet på tall fra Evry, som er en av de tre nye gjeldsregister-operatørene.

Tallene har vakt oppsikt: 175.000 nordmenn har i gjennomsnitt 427.000 kroner i forbrukslån, ifølge tallene statskanalen har presentert.

Det er mer enn nok, mener Stokkebø.

– Hvor stor innstramming ønsker du å se?

– Norske husholdninger har i alle fall mer enn nok gjeld nå. Gjeldsnivået er rekordhøyt, sier Høyre-politikeren, som mener målet bør være at forbrukslån-veksten flater ut helt.

– Jeg har et håp om at gjeldsregistrene vil ha god effekt. Dette bør virke disiplinerende på bankene. Men det er ikke noe vi kan ta for gitt.

Forbrukerministeren sier den enkelte først og fremst har ansvaret for sin økonomiske situasjon.

Les på E24+

Én stor usikkerhet kan avgjøre fremtiden til forbrukslånsbankene

Mener registrene ikke holder

– Men samtidig vet vi at altfor mange med altfor høy gjeldsbelastning får tilbud om mer lån. Det må det nå bli slutt på, sier Ropstad.

Ikke alle har vært like optimistiske til gjeldsregisternes effekt.

Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket frykter flere banker vil trosse gjeldsinformasjonen, og fortsette å låne ut som før. Hun mener regjeringen bør innføre avslagsplikt.

– Gjeldsregistrene er ingen garanti for forsvarlig drift, selv om det er et skritt i riktig retning, sa hun til E24 tidligere i juni.

Ropstad sier han tror registrene vil gi en solid innskjerping, men har altså pisken i bakhånd.

– Regjeringen vil følge nøye med på utviklingen fremover. Det kan bli aktuelt med nye tiltak, dersom de tiltakene som nå er iverksatt ikke har den ønskede effekt, fastslår han.

Les mer om privatøkonomi på Dine Penger+. Prøv et abonnement for 1 krone nå.

Guide fra Hallgeir: Slik rammer det nye gjeldsregisteret deg

Det nye gjeldsregisteret får også konsekvenser for vanlige boliglånskunder. Sjekk hva du bør gjøre når det trer i kraft. Les guiden her

Disse bankene gir deg best lånerente nå

Selv om renten er på vei oppover, viser Dine Pengers renteoversikt i juni at det fortsatt er gode muligheter for å sikre seg en boliglånsrente på under 3 prosent. Les saken her

Guide fra Hallgeir: Bli økonomisk uavhengig før 50

Med en god plan, strukturert forbruk og et smart fond, kan du slutte jobben lenge før du trodde. Les saken her

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om