Nå kommer Michelin-stjernene

Blir det stjernedryss, eller går Gourmet-Norge på en stjernesmell? Nå kommer Michelinguiden i egen nordisk drakt.

HVA SKJER MED STJERNENE DERES? Maaemo (oppe til venstre), Statholdergaarden (opp til høyre), Ylajali (nede til høyre) og Fauna (nede til venstre) har de til sammen fem norske Michelin-stjernene.
Publisert: Publisert:

Klokken 09:00 kommer Michelinguiden for første gang i egen nordisk drakt, «Guide Michelin Nordic Cities 2015». Frem til nå har de nordiske restaurantene vært å finne i «Guide Michelin Main Cities of Europe», en slags oppsamlingsguide.

Som alltid er det spekulasjoner i forkant av lanseringen av guiden, men i år er det ekstra mye spenning knyttet til den lille røde boken. Alle guidene som finnes har nemlig en trestjerners restaurant, så sannsynligheten for at Norden får sin første trestjerner, er stor.

Dansk trestjernerfavoritt

Restaurantnestor Bent Stiansen tror at Geranium i København blir den første nordiske restauranten med tre stjerner. VGs mangeårige restaurantanmelder André Blomberg-Nygård holder Frantzén i Stockholm som en mulig kandidat, sammen med Geraninum.

Derimot tror han ikke det kommer noen store overraskelser ut av Michelin-hatten.

– Etter det jeg vet, har ingen av de åpenbare kandidatene i nest største byene hatt besøk av guiden.

De mest åpenbare norske kandidatene utenfor Oslo er Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen, Måltid i Kristiansand og RE-NAA i Stavanger.

Les også

Han er den eneste som leverer millionoverskudd på Michelin-maten - år etter år

E24 har besøkt stjernerestaurantene i dagene før utgivelsen av den nordiske guiden. Etter at Bagatelle kastet inn kjøkkenhåndkleet i fjor, har Norge i dag fire restauranter med til sammen fem stjerner.

Under kan du se film fra disse besøkene.

Statholdergaarden og Bent Stiansen

Bent Stiansen har hatt en stjerne i Michelinguiden i 17 år, og er den som har hatt en stjerne i guiden lengst i Norge.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Ylajali og Even Ramsvik

Ylajali fikk sin første stjerne i fjor. Etter at E24 besøkte restauranten, har kjøkkensjef og eier Even Ramsvik varslet at han stenger dørene og legger ned restauranten den 19. desember.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Fauna og Björn Svensson

Fauna fikk sin første stjerne i fjor, på første forsøk. Björn Svensson hadde én stjerne med Restaurant Oscarsgate, som han la ned i 2011 for å åpne Fauna.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Maaemo og Esben Holmboe Bang

Maaemo var den første nordiske restauranten som debuterte med to stjerner i guiden i 2012. De har også klart å beholde begge stjernene frem til nå.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Publisert: