Boligprisfall for tredje måned på rad

Fallet var noe større enn normalt, ifølge Eiendom Norge.

Publisert:,

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer la onsdag formiddag frem den forrige månedens prisutvikling i boligmarkedet.

Boligprisene i hele landet falt med 1,5 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,5 prosent.

– Boligprisene gikk noe mer ned enn normalt i november i år. Den svake prisutviklingen må sees i sammenheng med det store utbudet av boliger på markedet vi har hatt gjennom hele året. Et stort tilbud gir normalt svakere utvikling i boligprisene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Les også: (+) Derfor blir du forvirret av boligtallene

Meglersjefen forteller at noe av prisfallet i november må tilskrives boligselgere som ikke ønsker å vente til over jul med å selge boligen.

– Da må de akseptere noe lavere priser, sier Dreyer til E24.

Ligger an til rekordår

I Oslo falt prisene med 0,7 prosent.

– Det er klart på nedsiden av hva vi er vant med i Oslo de siste årene, men samtidig har vi hatt en kraftig prisvekst i hovedstaden, så dette er kanskje mer en normaltilstand, sier Dreyer.

Les også

Obos-prisene i Oslo stiger igjen etter to måneder med fall

Det ble solgt 1,6 prosent flere boliger i november enn samme periode i 2017. Christian Dreyer sier at aktivitetsnivået har vært stabilt godt i hele 2018, til tross for en svakere prisutvikling gjennom høsten enn før sommeren.

Så langt i år er det solgt 5 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor og det ligger an til å bli et rekordår når det gjelder antall boligsalg, sier Dreyer.

Boligprisene er nå 2,0 prosent høyere enn for ett år siden.

Analytiker: Frykter ikke kraftig nedgang

Sjefanalytiker Erik Bruce registrerer at boligprisene er svakere enn ventet for november.

– For landet er det ganske svake tall, og svakere enn ventet. Den beste forklaringen er at det er mange boliger ute for salg nå, og dessuten ferdigstilles mange nyboliger som folk skal ut av bruktboligen for. Så det er et svakere boligmarked, absolutt, sier Bruce.

Les også

Skjeggkre-bolig satte prisrekord

Han presiserer at han ikke har sett detaljene i tallene da han uttaler seg, men boligmarkedet må nok likevel smøre seg med noe tålmodighet, sier Bruce.

– Jeg tror ikke at dette med at det er mange boliger for salg vil forsvinne med en gang, så det kan nok gå litt opp og ned de neste månedene. Men jeg tror ikke på noe stort boligprisfall i Norge med den økonomien vi har nå. Renteøkningene er dessuten veldig forsiktige.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Noen kraftig nedgang frykter jeg ikke, men det er helt klart svakere enn ventet, og også på nedsiden av det Norges Bank ventet.

Større prisfall enn ventet

Terje Buraas er sjef i DNB Eiendom, en av landets største meglerkjeder. Han sier prisfallet er større enn han hadde regnet med. Likevel blir han ikke urolig.

- Normalt opplever vi en moderat nedgang i boligprisene på denne tiden av året, som vi er ikke bekymret selv om vi opplever en nedgang for tredje måned på rad, sier Buraas til E24.

Selv om salgprisene går ned, blir visningene godt besøkt, og boligselgere trenger ikke lang tid for å få napp så lenge de priser seg riktig, opplyser meglersjefen.

– Det er mange boliger til salgs, men samtidig er etterspørselen jevn og god. Med fremdeles høy takt i boligbyggingen og svakere befolkningsvekst i Norge har vi tro på en moderat prisutvikling også i 2019.

Bra med prismoderasjon

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener moderasjonen i boligprisene er godt nytt for stabiliteten.

– Er velfungerende boligmarked har gitt store omsetningsvolumer i store deler av landet denne høsten. Kjøpekraften og interessen er god, samtidig som kjøperne har nok av boliger å velge blant, skriver Geving i en e-post.

– Prisnivået er i utgangspunktet høyt, men prispresset har avtatt denne høsten som følge av økt boligtilbud, moderat renteøkning og strenge utlånsregler. Moderasjonen i boligpriser er bra fordi det bidrar til lavere gjeldsopptak og redusert risiko for finansiell ubalanse.

Ser ikke rentefrykt

En fersk rapport viser at 22 prosent av norske boligeiere er bekymret for egen økonomi om renten skulle bli satt opp én prosentpoeng.

Les også

Undersøkelse: Nesten én fjerdedel sier de vil slite med høyere rentekostnader

Christian Dreyer forteller at Eiendom Norge ikke ser noen rentefrykt i markedet i dag, men er klar på at en så stor renteheving vil ha innvirkning på boligmarkedet.

– De færreste tror på såpass, men kommer det, er det klart det vil ha innvirkning. Da kommer mange til å senke nivået for hva de kan låne av penger, sier han til E24.

Finanstilsynet har onsdag i rapporten Finansielt Utsyn uttrykt bekymring for høye eiendomspriser og nordmenns gjeldsvekst. Der er det intet nytt, sier Dreyer.

– Dette er en bekymring som Finanstilsynet har hatt i alle sine rapporter og som deles av alle som bryr seg om stabiliteten i norsk økonomi. Boligprisforskriften, som vi er enige i at det dessverre var nødvendig å innføre, kom jo som et resultat av dette.

Her kan du lese mer om