Dette er verdens mest risikable boligmarkeder

Boligmarkedet i Norge er kåret til verdens 7. mest risikable. – Jeg ville ikke vært så bekymret, sier Eiendom Norge-sjefen.

TROR NORGE KAN GÅ PÅ SMELL: Vi har blant verdens mest risikable boligmarked, skal vi tro en ny analyse fra Oxford Economics. Her fra Oslo.
Publisert:

Boligprisene har steget bratt, låneglade nordmenn skylder bankene fryktelig mange penger, og analytikere i Oxford Economics tror det hele kan se mørkt ut.

Basert på en vekting av inflasjonsjustert boligprisvekst over fem år, befolkningens boliggjeld målt mot BNP, og det analytikerne kaller «overprising», har de regnet seg frem til verdens mest risikable boligmarkeder.

Norge tar syvendeplass – rett bak våre danske naboer (se faktaboks).

Analytikerne legger til grunn at nordmenns boliger har hatt en reell, inflasjonsjustert prisøkning på 10 prosent over fem år.

Det er mindre enn mange andre land i risiko-toppen – Hongkong-boligers realprisvekst måles for eksempel til 37 prosent.

Mer skremt av «söta bror»

Men analytikerne fremholder at Norges boliggjeld målt mot vår økonomiske vekst er spesielt høy, med en låneandel som tilsvarer 81 prosent av vår BNP.

Det er høyere enn selv Sverige, som topper listen og gis den tvilsomme æren av å ha verdens mest risikable boligmarked.

Svenskene kompenserer imidlertid med en inflasjonsjustert boligprisvekst på 32 prosent over fem år, som analytikerne finner langt mer unaturlig og bekymringsverdig.

Ifølge Bloomberg har analytikerne sammenlignet utviklingen i boligmarkedene i OECD-land fra 1970 til 2013, og funnet en «klar negativ sammenheng»:

I et klart flertall av landene (75 prosent) hvor boligprisene gikk opp 35 prosent eller mer målt mot den langsiktige snittveksten for en gitt periode, falt realboligprisene de neste fem årene.

IKKE LIKE UROLIG: Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer påpeker at bolig-varsku fra utlandet har florert i en ordrekke. Han fester større lit til norske økonomer.

Med andre ord: Historien viser at uvanlig høy boligprisvekst følges av korreksjoner, ifølge analytikerne.

– Dette peker mot at mange OECD-land vil gå mot stagnert eller negativ boligprisutvikling i løpet av de neste årene, sier sjeføkonom Adam Slater i Oxford Economics til nyhetsbyrået.

Les også

Overraskende svak boligprisvekst i august

– Ikke så bekymret

Det kan synes som om utlendinger frykter et norsk boligkrakk mer enn oss selv.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har ganggang advart om at norske boliger er overprisede.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer sier han forstår at internasjonale økonomer varsler en smell når de analyserer Norges boligprisutvikling og nordmenns økende gjeld.

Les også

Meglertopp: – Jeg kunne godt tenke meg å fryse boligmarkedet nå

– Men vi har faktisk flinke økonomer i Norge også, som jevnt over ikke er enige i disse vurderingene, sier Dreyer til E24.

– Jeg ville ikke vært så bekymret. Selv om man bør følge nøye med på gjeldsoppbyggingen i husholdningene, er norsk økonomi svært solid, og husholdningene har bærekraft til å tåle renteøkninger. Og parallelt med den sterke boligprisveksten har vi også hatt solid lønnsutvikling, påpeker Dreyer.

Norges Bank har varslet renteøkning denne måneden.

Korrigering 18. september: I den opprinnelige saken skrev vi at analytikerne fant boligprisfall på 75 prosent i OECD-land som hadde opplevd uvanlig høy prisvekst i forveien. Det riktige er at studien viser at 75 prosent av disse OECD-landene fikk boligprisfall, ikke at selve boligprisfallene var så store.

Les også

– Heldige som får beholde meglertillatelsen

Les også

Dette skadedyret skaper stadig flere boligkjøpskonflikter

Les også

Lira påvirker Tyrkia-boliger: – Kan kjøpe for hva det kostet for 10 år siden

Publisert:

Her kan du lese mer om