Økonomer spår underliggende boligprisvekst i desember

Publisert: Publisert:

Økonomer i store meglerhus tror de sesongjusterte boligprisene i Norge steg 0,2 prosent i desember. Fasiten legges frem klokken 11 mandag og blir «dagens viktigste tall», ifølge Nordea Markets.

Eiendomsmeglere rapporterer om gode salgsvolumer i en måned hvor mange pleier å sette boligjakten på vent.

– Antall solgte boliger ble doblet sammenlignet med samme måned i fjor, opplyser Nordvik-direktør Martin Kiligitto til E24.

Tror Norges Bank-prognoser matches

2019 har vært et år med forsiktig boligprisvekst som knapt har overgått nordmenns lønninger; boligprisene er opp rundt tre prosent på årsbasis i forkant av desembertallene.

Boligprisene pleier å falle i årsinnspurten, men både Nordea Markets og DNB Markets forventer at de nominelle prisene falt mindre enn normalt denne gangen, og at den sesongjusterte utviklingen dermed blir positiv.

– Normalt er desember en rolig måned med prisfall i boligmarkedet siden mange venter til nyåret med å kjøpe bolig. De negative nominelle tallene kommer nok til å skape støy i mediene, men det er de sesongjusterte tallene vi er interesserte i, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

– Vi tror på en forsiktig vekst i desember ikke langt unna Norges Banks syn om sesongjustert vekst på 0,2 prosent, fortsetter de.

Les også

Markant prisfall for Obos-boliger i desember

Ser prispress på leiligheter

DNB Markets er enige.

– Vi venter at boligprisene her hjemme steg sesongjustert med 0,2 prosent fra november til desember, skriver de i morgenrapporten.

Nordvik-sjefen sier det først og fremst er salgsvolumet som var overraskende godt i desember for deres del. Han kaller det en travel måned for meglerne deres.

– Vi oppnådde også gode priser på boligene, og har på ingen måte sett noen desemberrabatt, sier Kiligitto.

– Om vi tar leiligheter som eksempel hadde vi en bedre prisutvikling per kvadratmeter i desember i 2019, sammenlignet med desember i 2018.

Samtidig har Obos allerede lagt frem sine desember-tall, og disse viste et overraskende sterkt prisfall på 5,6 prosent for Oslo-boligene til boligbyggelaget. Lavt salgsvolum kan imidlertid gjøre disse tallene upålitelige.

Publisert:
Gå til e24.no