Boligprisene

Økonomer spår underliggende boligprisvekst i desember

Thomas Bjørnflaten, nyebilder.no
 • Karl Wig
Publisert:

Økonomer i store meglerhus tror de sesongjusterte boligprisene i Norge steg 0,2 prosent i desember. Fasiten legges frem klokken 11 mandag og blir «dagens viktigste tall», ifølge Nordea Markets.

Eiendomsmeglere rapporterer om gode salgsvolumer i en måned hvor mange pleier å sette boligjakten på vent.

– Antall solgte boliger ble doblet sammenlignet med samme måned i fjor, opplyser Nordvik-direktør Martin Kiligitto til E24.

Tror Norges Bank-prognoser matches

2019 har vært et år med forsiktig boligprisvekst som knapt har overgått nordmenns lønninger; boligprisene er opp rundt tre prosent på årsbasis i forkant av desembertallene.

Boligprisene pleier å falle i årsinnspurten, men både Nordea Markets og DNB Markets forventer at de nominelle prisene falt mindre enn normalt denne gangen, og at den sesongjusterte utviklingen dermed blir positiv.

– Normalt er desember en rolig måned med prisfall i boligmarkedet siden mange venter til nyåret med å kjøpe bolig. De negative nominelle tallene kommer nok til å skape støy i mediene, men det er de sesongjusterte tallene vi er interesserte i, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

– Vi tror på en forsiktig vekst i desember ikke langt unna Norges Banks syn om sesongjustert vekst på 0,2 prosent, fortsetter de.

Les også

Markant prisfall for Obos-boliger i desember

Ser prispress på leiligheter

DNB Markets er enige.

– Vi venter at boligprisene her hjemme steg sesongjustert med 0,2 prosent fra november til desember, skriver de i morgenrapporten.

Nordvik-sjefen sier det først og fremst er salgsvolumet som var overraskende godt i desember for deres del. Han kaller det en travel måned for meglerne deres.

– Vi oppnådde også gode priser på boligene, og har på ingen måte sett noen desemberrabatt, sier Kiligitto.

– Om vi tar leiligheter som eksempel hadde vi en bedre prisutvikling per kvadratmeter i desember i 2019, sammenlignet med desember i 2018.

Samtidig har Obos allerede lagt frem sine desember-tall, og disse viste et overraskende sterkt prisfall på 5,6 prosent for Oslo-boligene til boligbyggelaget. Lavt salgsvolum kan imidlertid gjøre disse tallene upålitelige.

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Nordea Markets
 3. DNB Markets
 4. Boligprisstatistikk
 5. Boligpriser
 6. Eiendom Norge
 7. Boligmarkedet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tror på boligprisfall i november: – Aktiviteten har vært 50 prosent høyere enn i fjor

 2. Boligprisene fortsatte oppgangen i august

 3. Boligprisene i Norge steg i februar

 4. Annonsørinnhold

 5. Rekordmai for meglertopper: – Måtte klype meg i armen

 6. Økonomene splittet om hva onsdagens boligtall vil vise