Gabriel (17) betaler pizzaen med Ethereum

17-åringen fra Kristiansand er en av få i Norge som har tatt i bruk et flunkende nytt betalingskort ladet med virtuell valuta. I tillegg har han fått jobb i selskapet i Singapore som står bak utviklingen. 

BETALTE MED KRYPTOVALUTA: Denne uken kunne Gabriel (17) betale for pizzaen med den virtuelle valutaen Ethereum, via et tilsynelatende helt vanlig bankkort.

Foto:
 • Nina Tuv
Publisert:,

Gabriel Bergman Henriksen (17) fra Kristiansand har, som en av de første i Norge, tatt i bruk et betalingskort for virtuell valuta.

Tidligere denne uken mottok han det flunkende nye kortet, og derfra gikk turen direkte til Pizzabakeren i Vågsbygd for å teste betalingsløsningen.

– Det var veldig kult. Det fungerer på akkurat samme måte som et vanlig bankkort, sier Gabriel til E24.

Grunnen til at Gabriel har fått tilgang til det spesielle kortet er at han har kapret seg sommerjobb hos selskapet bak innovasjonen. TenX holder til i Singapore, og Gabriel var den første som ble ansatt utenfor Singapore.

– Jeg er ansatt som konsulent og har ansvar for support på sosiale medier. Det viktig for TenX å ha folk tilgjengelig når det er natt i Singapore, forteller Gabriel, som antakelig vil fortsette å jobbe deltid for selskapet ved siden av skolegangen i høst.

Tror det kommer til å ta av

Betalte med kryptovaluta

Foto: Jan Egil Henriksen/Privat

Gabriel ble kontaktet personlig av selskapets konsernsjef og medgründer, Julian Hosp, etter at han det siste halvåret har vært svært aktiv i nettverket til TenX på internett.

– Jeg hjelper folk som har spørsmål om TenX, forskjellige kryptovalutaer eller appen og betalingskortet, forteller Gabriel.

Selv har han vært interessert i virtuelle penger i flere år, og begynte å «mine» egne bitcoins i 2014. Nå ser han for seg at det ordinære visakortet snart kan byttes ut.

– Hvis jeg får nok mynter kan jeg jo handle regelmessig med det nye kortet fra TenX.

Foreløpig er det kun bitcoins som er aktivert i appen, men innen utgangen av året skal det bli mulig å ta i bruk 11 ulike kryptovalutaer, ifølge Bloomberg. Som et ansattgode har Gabriel imidlertid tilgang til å bruke Ethereum allerede nå.

BETALER MED BITCOIN: Gabriel har også vært på butikken og kjøpt Cola med det nye kortet.

Foto: Jan Egil Henriksen/Privat

– Dette kan ta av, også i Norge. Jeg har troen på at bitcoin, Ethereum og andre virtuelle valutaer er fremtiden, sier han.

TenX ble grunnlagt i midten av 2015 og har per nå rundt 20 ansatte, ifølge Gabriel. Bloomberg skriver at selskapet nylig hentet inn 80 millioner dollar ved hjelp av crowdfunding. Det sier litt om interessen for dette, påpeker Gabriel.

Kortet, som er knyttet til en app, fungerer som et debit-kort som du kan «lade» med virtuelle valuta. Deretter kan du betale med kortet i en hvilken som helst butikk som har kortterminal, og se på appen hvor mye du har blitt trukket. TenX konverterer umiddelbart den virtuelle valutaen til vanlige penger for butikken. Selv tar TenX en andel av hver transaksjon.

Les også

I natt ble Bitcoin splittet

Ifølge Bloomberg er 10.000 kort bestilt av folk fra hele verden, og TenX prosesserer for tiden transaksjoner verdt rundt 100.000 dollar i måneden.

Innen utgangen av året har selskapet satt et mål om transaksjoner for 100 millioner dollar månedlig, og én million brukere.

En liten omvei

– Dette kan være en veldig bra start. Nå kan folk nå begynne å bruke bitcoins på en enkel måte, sier leder i Norges Bitcoin- og Blockchanforenings, Stephan Nilsson.

Leder for Norges Bitcoin- og Blockchainforening, Stephan Nilsson.

Foto: Norges Bitcoin- og Blockchanforening

Han er svært positiv til den nye tjenesten.

Det er vanskelig å finne ut hvor mange som egentlig er i besittelse av bitcoins eller andre kryptovautaer, ettersom det er en fullstendig desentralisert teknologi. Bitcoinforeningen har forøvrig omtrent 100 medlemmer.

Nilsson mener likevel at det bare er et spørsmål om tid før dette tar av og vi får sterke nettverkseffekter.

– Betalingskortet er en liten omvei, og en god mellomløsning enn så lenge. Men på sikt vil butikkene begynne å ta kryptovalutaer direkte som betaling, spår Nilsson.

Det er imidlertid flere bedrifter som allerede tar imot bitcoins som betaling, ifølge en oversikt foreningen har laget.

Les også

Disse valutafellene må du unngå

Les også

Norsk Big Mac nest dyrest i verden

Les også

– Kampanjen vil koste 20 millioner kroner

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Dollar
 3. Teknologi
 4. Valuta
 5. Digitalisering
 6. Digital valuta

Flere artikler

 1. Dette er kryptovalutaene du må vite om

 2. Ber norske hedgefond investere i Bitcoin

 3. Ethereum har steget nær 100 dollar på to døgn

 4. Annonsørinnhold

 5. Enighet om oppgradering ga prishopp: – Veldig positivt for bitcoin

 6. Derfor stupte andre kryptovalutaer under bitcoins prisrally