Småsparere i fond er urolige etter børsfall

Børsene faller betydelig over hele verden, og fondsselskapene opplever en bølge av telefoner fra bekymrede fondskunder.

BLODRØDE BØRSER BEKYMRER: Fondskunder er bekymrede over at børsene verden over raser i dag.

Ralph Orlowski
Publisert:,

– Det er stort sett småsparere i frie aksjefond som ringer i dag, sier kommunikasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem.

Storebrand har 70.000 kunder som sparer i frie aksjefond.

Hos Skagenfondene har de også merket pågang fra kunder som lar seg bekymre over hva dagens kraftige børsfall gjør med sparepengene. Skagenfondene har rundt 150.000 kunder.
– Jeg vil ikke si at det har vært noen telefonstorm ennå, men vi regner med at det kan endre seg når folk får sett det på TV og får det ordentlig under huden. Det er naturlig at det som har skjedd i dag skaper uro, sier kommunikasjonsrådgiver Ole-Christian Tronstad.

Aksjemarkedene verden over faller etter at det kinesiske innenlandske aksjemarkedet falt kraftig.

Les også

Wall Street stupte fra start

Nedgangen kan gi flere fondskunder

Tronstad tror nedgangen kan gi flere fondskunder, snarere enn færre:
– Jeg tror fondssparere flest klarer å se forbi denne «støyen». Og det ville jo vært litt synd om dette skulle skremme bort nye kunder, for i dag får du fond på billigsalg, sier Tronstad.

Han legger til at når det ser som verst ut i nyhetsbildet, får du flere aksjeandeler for de samme pengene. Å gå inn etter en slik korreksjon gir et veldig godt grunnlag for langsiktig sparing.
Han viser til tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) tilbake i 2008, som viste at fondsparing ble mer populært blant nordmenn etter finanskrisen.
– Jeg håper og tror det samme skjer nå, sier han.

Les også

Alt falt på Oslo Børs, unntatt tre aksjer

Hold deg til planen

– Dette viser med all tydelighet viktigheten av å ha lang sparehorisont. Under finanskrisen så vi at personkunder var flinke til å ha is i magen. I tider som dette er det lurt å fortsette fondssparingen, og ikke la seg skremme, sier Tronstad.

Sættem forteller at når de får en telefon fra en bekymret fondskunde spør de først hva formålet med sparingen var da han eller hun startet å spare.

– Da får vi som regel som svar at man ville spare langsiktig, kanskje til pensjon. Da gir som regel svaret seg selv, sier Sættem.

Han utdyper med følgende råd:

* Hold deg til planen din. Du taper som regel på å la deg rive med av aksjemarkedets kortsiktige psykologi. Fokuser heller på din egen tidshorisont for sparingen og stå ved den investeringsstrategien som er tilpasset denne tidshorisonten.

* Vær trofast mot spareavtalen din. Å stoppe spareavtalen eller redusere sparebeløpet i urolige tider fjerner mye av poenget og fordelen med spareavtalen for deg som sparer.

Sættem forteller samtidig at de nesten ikke har fått noen telefoner fra Storebrands flere hundre tusen innskuddspensjonskunder.

– Dette er penger som er bundet til pensjonsalder, og man er tvunget til å være langsiktig, sier Sættem.

Han tilføyer at de heller ikke hører fra kunder som har private spareavtaler i deres pensjonsporteføljer, som inneholder både aksjer og renter. Her svinger verdiene mindre, og det beroliger kundene

Les også

Sjeføkonom om bevegelsene i finansmarkedene: – Herregud

Fortsatt overvektet globale aksjer

Porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, tror at dette er en relativt kortsiktig korreksjon og ikke starten på en langvarig nedtur i verdens aksjemarkeder.

– Storebrands allokeringsporteføljer er fortsatt overvektet globale aksjer. Vi har så smått rebalansert litt og forsiktig startet aksjekjøp etter dagens fall, etter å ha tatt med aksjeeksponeringen i april og mai, sier Chen.

– Men man skal ha i bakhodet at det i forkant hadde steget med over 150 prosent etter en spekulasjonsdrevet opptur, så det er ikke rart at det korrigerer kraftig, sier Chen.

Noen tolker uroen i finansmarkedene som en kollaps i realøkonomien.

– Jeg tror det er å trekke konklusjonen for langt. Det er svakere økonomisk vekst ja, men trolig fortsatt rundt 5–6 prosent BNP-vekst, sier Chen.

Han forklarer at det er flukt til sikkerhet og pengene går til sikrere rentepapirer, som gjør at renter også faller.

– Fortsatt store utslag i valutamarkedene bidrar også til svingningene, hvor spesielt den kinesiske valutaen er i fokus, sier Chen.

Les også

Mener børsfallet kan gi røverkjøp: – Nå er jeg snart «all in»

Hard landing

Han mener at når vekstdriverne skiftes fra råvareintense investeringer til mer konsum- og servicedrevet økonomisk vekst, oppleves det som en hard landing for råvareetterspørselen.

– Frykten er også at Kina entrer valutakrigen, som de lenge har holdt seg unna ved å holde stabil og en styrkende kurs mot dollaren, sier Chen.

Samtidig sier han at skulle de gjøre det, ville det bli vanskeligere for andre fremvoksende økonomier å konkurrere med Kina.

Han peker på at uroen har sendt rentene ned og fått folk til å spekulere i at den amerikanske sentralbanken vil utsette de signaliserte rentehevningene også.

Han mener også at de varslede rentehevningene, første gang på nesten ett tiår, er også med å skape uro og dollarstyrkingen. Sistnevnte kan igjen ha påvirket valutapolitikken til Kina og råvareprisutviklingen.

Les også

Kina-frykten sprer seg: Største børsfall på mange år

Les også

Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

Les også

Laveste oljepris på seks og et halvt år