Neste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på
Takket være nye frekvenser og den siste mobilteknologien skal Ice innta mobilmarkedet med storm. Selskapets satsing sikrer at vi vil få tre forskjellige mobilnett her i landet.
I en pressemelding fra mobildataselskapet Ice og franske Alcatel kommer det frem at franskmennene nå skal bygget nytt og avansert mobilnett for den skandinaviske operatøren.
Dermed går Ice fra et noe utdatert nett med CDMA-teknologien (som blant annet har vært utbredt i USA) til LTE-teknologien, som så å si alle operatører verden over nå bruker for å levere 4G-mobildata, inkludert Telenor og Netcom.
Det nye er imidlertid at Alcatel skal teste «høykvalitets Voice over LTE (VoLTE)-tjenester med Ice, for å forberede en markedslansering.
For de som ikke snakker telekom-språket betyr det at Ice vil begynne å tilby taletjenester over sitt mobildatanett i Norge. Dette er en milepæl fordi selskapet så langt bare har tilbudt mobilt bredbånd. Enkelt sagt får dermed Netcom og Telenor en konkurrent som kan tilby alle de samme tjenestene de har.
Dermed vil vi få tre forskjellige mobilnett i Norge som dekker hele landet. Det er nytt, fordi Tele2s nett ikke har hatt full dekning og dermed har vært avhengig av Telenor for å nå alle kundene.
Ice hadde i 2013 en markedsandel i hele mobilmarkedet på 1,9 prosent, men da altså uten salg av vanlige mobilabonnementer med tale. Når selskapet nå skal gå fra å være en mobildata operatør til en full operatør vil de trolig spise seg innpå konkurrentene.
Nettet oppgraderes neste år
Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice, bekrefter overfor E24 at de kommer til å lansere taletjenester i nettet sitt.
- Ja, det stemmer. Når vi er klare for å tilby tale kommer vi tilbake til, sier Helgaker.
Det som kalles VoLTE (Voice over LTE) er en ny teknologi i 4G-nettet. 4G-nettet er imidlertid designet for å være et rent datanett i motsetning til 3G og GSM. Når du ringer med en 4G-telefon i dag må telefonen derfor bytte over til «det gamle» mobilnettet først før samtalen går gjennom.
Det blir det snart slutt på gjennom VoLTE-teknologien. Overgangen blir omtrent som å gå fra en vanlig telefonlinje til Skype eller FaceTime, bare at du ringer på akkurat samme måte som du har gjort før. Det eneste du merker er kvalitet på lyden i samtalen og at du både kan surfe på 4G og snakke i telefonen samtidig.
Telenor har antydet at også de vil være klare med VoLTE-teknologien en gang etter sommeren neste år. I USA har operatørene Verizon og AT&T allerede lansert løsningen.
- Et fantastisk løft
Det er imidlertid ikke bare bruken av VoLTE-teknologien som er viktig når man ser på Ice og konkurransesituasjonen i det norske mobilmarkedet.
Selskapet har nemlig sikret seg en hel buffet av mobilfrekvenser, som faktisk gjør det mulig å levere bedre dekning på 4G enn det Netcom og Telenor kan klare.
Før jul i fjor sikret nemlig selskapet seg en rekke nye og viktige mobilfrekvenser i auksjonsrunden til staten. Ice sitter fra før på den såkalte 450 mHz-frekvensen. Den gir veldig god dekning, men ikke så mye kapasitet per mobilmast. Det har gjort at selskapet har like god dekning til sjøs og i grisgrendte strøk som det gamle NMT-nettet.
Faktisk dekker Ices signaler hele 75 prosent av Norges areal og opptil 12 mil ut fra kysten.
I auksjonen i fjor sikret Ice seg også frekvenser i 800-, 900- og 1.800-båndene. Dette er frekvenser Netcom og Telenor også.
Dermed bruker man lave frekvenser i distriktene, for å dekke store områder med liten mobiltrafikk, og høye frekvenser i byer og tettsteder med mye folk.
- Vi begynner med å oppgradere dagens løsning til å bli et rent 4G-nett gjennom bruk av 450/800/900/1800-frekvensene. Det i seg selv blir et fantastisk løft og skal være ferdig i 2015, forteller ICE-sjef Eivind Helgaker.
Jo høyere frekvens jo mindre dekning blir det per mobilmast, men så øker også kapasiteten.
Tele 2 ble tatt på sengen
Det var den 6. desember i fjor at nyheten om frekvensauksjonen slo ned som en bombe i den norske telekombransjen.
Da var nemlig resultatene klare for statens auksjon av nye mobilfrekvenser. Mens både Telenor og Netcom sikret seg frekvensene de trengte, stod Tele2 igjen med skjegget i postkassen.
Tele2 har sitt eget mobilnett som dekker store deler av landet. Fordi auksjonen var hemmelig, så endte den svenskeide mobiloperatøren i den posisjonen at de hadde bydd for lite.
For inn fra sidelinjen kom den ukrainsk-amerikanske milliardæren Leonard Blavatnik. Han hadde via et anonymt norsk selskap bydd mer og sikret seg dermed frekvensene. Blavatnik eier Access Industries, som eier den skandinaviske mobildataoperetøren Ice.
I sommer ble det imidlertid annonsert at Tele2s norske virksomhet kjøpes av TeliaSonera, som også eier Netcom. Oppkjøpet er fortsatt til behandling hos Konkurransetilsynet.
Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Telenor for en kommentar til saken.
Les også: