Ingebrigt Steen Jensen maner til kamp mot salg av «folkets eiendom»

På en dag har reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen fått 7.700 tilhengere til Facebook-siden «Nei til salg av Norge».

ROPER UT: Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen mener regjeringens politikk om statlig nedsalg er helt feil for Norge.

Jan Petter Lynau
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

I høst annonserte næringsminister Monica Mæland at hun ønsker å selge seg helt ut av eller redusere eierandelen i ti statseide selskaper.

Siden da har eiendomselskapet Entra blitt lagt på børs og lakseoppdretteren Cermaq solgt til japanske Mitsubishi.

Mandag hadde Stabæk- og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen fått nok, og lanserte kampanjen «Nei til salg av Norge» på sosiale medier.

Et drøyt døgn etter har siden allerede 7.700 tilhengere, og støtten både på kampanjen og Steen Jensens egne Facebook-sider har vært enorm.

Les også

Mæland vil ikke invitere folket til aksjekjøp

– Jeg har jo lagt ut noen innlegg de siste årene, men det har aldri tatt av på denne måten. Tanken om en folkeaksjon for å få stanset regjeringens planer om å selge nasjonale fellesverdier til private investorer har tatt helt av. Jeg har nok rørt noe ved den norske folkesjelen, sier Ingebrigt Steen Jensen til Budstikka.

Bommer

- Jeg er litt overrasket over at en som tilsynelatende har greie på fotball bommer helt på mål i denne saken, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

- Selv om staten fortsatt skal være en av Norges største eiere, er ikke staten den eneste gode eieren her til lands. Det er sunt for staten, næringslivet og mangfoldet at eiermakten spres til fler, fortsetter hun.

Mæland mener et eksempel på dette er da private skapte den internasjonale Telenor-suksessen av det statlige Televerket.

- Det har vært bra for folk, for selskapet og for eierne, sier Mæland.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE LIKES: Stadig flere slutter seg opp om «Nei til salg av Norge.

E24

Motstand

Kort tid etter Mæland annonserte regjeringens salgsliste møtte planene motstand både fra opposisjonen og fra enkelte av selskapene selv.

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen understreket blant annet at han frykter at Norge kan miste kontrollen over viktig forsvarsteknologi dersom regjeringen gjennomfører sine planer om å selge seg ned til 34 prosent i selskapet.

– De aller fleste land har flere virkemidler for å sikre teknologi og eierskap i selskaper av nasjonal betydning. Det er virkemidler utover eierskapet, som for eksempel godkjenningsregimer. I Norge har vi ikke et slikt virkemiddel lenger, sa Qvam til E24 i november.

Les også

– Tåpelig debatt, sa Solberg om statlig eierskap

– Ikke Erna og Sivs eiendom

Steen Jensen tror årsaken til at det ikke er blitt opprettet kampanjer mot dette før er at folk ikke har forstått hva nedsalget faktisk vil ha å si for Norge.

– Nå begynner det å gå opp for veldig mange hva som skjer, og da protesterer de. Dette er ikke bare Erna og Sivs eiendom, men hele nasjonens, sier han til Budstikka.

VIL SELGE: Næringsminister Monica Mæland.

Berit Roald

Ville bruke tid

- I de få selskapene det ikke er gode grunner til at staten skal eie, ser vi på mulighetene for å selge. Men vi selger ikke noe på billigsalg. Vi selger bare hvis vi får en god pris, sier Mæland til E24.

Ifølge eierskapsmeldingen ønsker regjeringen at staten selger seg helt ut av selskaper som Ambita, Baneservice, Cermaq, Entra Holding, Flytoget, Mesta, SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (Veso). I tillegg skal eierskapet reduseres til ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen.

Mæland la også til at regjeringen ikke har dårlig tid på å få gjennomført nedsalgene. Syv måneder senere er to av ti selskaper på salgslisten.

Foreløpig har det ikke kommet noen flere signaler fra regjeringen i forbindelse med salg av de andre selskapene.

- Vi selger ikke Norge. Selv om vi over tid selger alt vi ber Stortinget om fullmakt til, blir statens eierandel på børsen bare redusert fra rundt 35 prosent til 32 prosent, sier Mæland.

Forsvarer Flytoget

Steen Jensen drar frem Flytoget som et av eksemplene på selskaper som ikke bør selges i frykt for å ødelegge viktig infrastruktur. Det er Mæland fullstendig uenig i.

- Folk er ikke fornøyd med Flytoget fordi staten eier aksjene, men fordi selskapet driver godt og er konkurranseutsatt. Staten bestemmer ikke togtider, eller billettpriser, sier ministeren.

- Vi eier skinnene og bestemmer reglene for driften. Det skal vi fortsatt gjøre. Selv om vi er ansvarlige for tilbudet, betyr ikke det at staten skal eie og drive alle ferger, busser og trikker her til lands.

– Selger ikke landet

Steen Jensen er langt ifra alene om være imot regjerings planer. Forrige uke ble en kronikk av forfatter og skribent Morten Strøksnes mye delt i sosiale medier. Under overskriften «Vi som solgte landet» argumenterer Strøksnes blant annet mot fjorårets nedsalg i eiendomsselskapet Entra.

Det har også versert kampanjer mot statens planer om nedsalg i Statsskog.

Les også

Investorene om Mælands nedsalgspolitikk: - Kapitalen finnes ikke

Næringspolitisk talsmann Gunnar Gundersen i Høyre forstår ikke hvorfor folk reagerer så kraftig på dette nå.

– Arbeiderpartiets perspektiv på statlig eierskap synes å være at ingen andre skal få lov til å selge statlige eierandeler enn Ap, tordner han ifølge NTB.

Gundersen legger til at det var Arbeiderpartiet som ba om tillatelse til å selge både Entra, Mesta, SAS og Cermaq.

– Høyre mener privat eierskap skal være hovedregelen i norsk næringsliv. Den statlige eierandelen i norsk næringsliv er meget høy og langt høyere enn land vi vanligvis sammenligner oss med. Statens eierskap skal begrunnes, sier han til NTB.

Les også

- Statlig nedsalg gir gullalder for meklere

Les også

– Vi er ikke så veldig redd for utlendinger her oppe

Les også

Venstre gir grønt lys for regjeringens salgsplaner

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Høyre: Vi selger ikke landet

  2. Har fått for lave bud - utsetter Mesta-salg

  3. Dropper nedsalg i Telenor: – Bra at regjeringen innser galskapen

  4. Annonsørinnhold

  5. Mæland ut mot Støre: - Ordspilleri og tåkelegging

  6. Regjeringen får flertall for nedsalg i Telenor