Skjeggkre i borettslag og sameier: – Styret bør ta styringen med bekjempelsen

Styret har handlingsplikt når flere i et borettslag eller sameie rammes av en invasjon av skadedyret skjeggkre.

UTBREDELSEN ØKER KRAFTIG: Skjeggkre er et skadedyr som er relativt nytt i Norge, men nå oppdages det i flere og flere borettslag og sameier.

Foto: Foto: Mycoteam / Vegard Grøtt / NTB scanpix
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Det forteller flere boligtopper til E24.

Det er kun fem år siden skjeggkre først ble oppdaget i norske boliger.

Nå øker utbredelsen av skadedyret betydelig – og raskt.

Antallet bekjempinger ble i fjor tredoblet til 1.500 fra 500 året før. Men fortsatt er det mange som ikke har hørt om det plagsomme insektet – som kan spise tapet, bøker og klær.

Etter at E24 har satt søkelyset på skadedyret i flere artikler er det mange som har kontaktet oss med spørsmål. Flere er usikre på hvem som har ansvaret for å bekjempe skadedyret i boligselskaper.

Kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS mener at det å bekjempe skjeggkre i borettslag og sameier kan sammenlignes med brannsikkerhet.

– Dette blir litt som brannsikkerhet. Om det brenner i en leilighet er dette ikke noen privatsak for denne ene andelseieren eller sameieren. Skjeggkre spres lett fra boenhet til boenhet og tiltak mot kreet må være koordinert for å være effektive. Styret bør derfor ta styringen med skjeggkrebekjempelsen, sier Pettersen til E24.

Han viser også til at eksperter anbefaler at man gjennomfører termografering og sørger for tetting mellom boenhetene for å begrense spredning, og dette vil i tilfelle være et tiltak som borettslaget må forestå.

Les også: Dette må du vite om styrearbeid i boligselskap (for abonnenter)

– Handlingsplikt når flere rammes

Juridisk direktør Knut Sannem i boligbyggelaget USBL mener at styret har handlingsplikt når flere i et borettslag eller sameie rammes av en invasjon av skjeggkre.

– Dersom det er flere i et borettslag eller sameie som rammes av en invasjon av skjeggkre, vil styret ha en handlingsplikt å sette i verk tiltak. Da må de kontakte et skadedyrfirma som kan bekjempe skjeggkre, sier Sannem til E24.

Han peker samtidig på at handlingsplikten til styret er avhengig av omfanget av invasjonen.

– Hvis det kun er en enkelt bolig som invadert av skjeggkre, vil det være den enkelte sameier eller andelseier som plikter å sette i verk tiltak, sier Sannem.

Les også

Dette skadedyret skaper stadig flere boligkjøpskonflikter – eierskifteselskap anbefaler gift

Psykisk ubehag vil utløse handlingsplikt

– Det er avdekket tusenvis av skader med skjeggkre rundt om i landet. Psykisk er det et stort problem for mange. Det er veldig utrivelig å ha slike skadedyr i boligen selv om de ikke er farlige eller gjør noen bygningsmessige skader, akkurat som kakerlakker, sa fagsjef Johan Mattsson til E24 tidligere i juli.

Advokat Henning Lauridsen i NBBL mener at styret i et borettslag eller sameie har handlingsplikt til å bekjempe skjeggkre, når invasjonen av skadedyret er stor.

– Dersom man har mye skjeggkre i et borettslag eller sameie, vil styret ha en handlingsplikt til å sette i verk tiltak for å bekjempe skjeggkre, sier Lauridsen til E24.

Han peker på at dersom skjeggkre har spredd seg i en bygning, vil plagen sjelden være begrenset til en leilighet.

– Selv om invasjonen av skjeggkre ikke medfører dokumenterbar skade, vil det være nok at skadedyret medfører psykisk ubehag for at styret har en handlingsplikt, sier Lauridsen.

Han peker på at styret i et borettslag eller sameie har ansvaret for et forsvarlig vedlikehold av eiendommen. Og i praksis er det kun styret som har mulighet å sette i verk tiltak for hele bygningen med flere sameiere eller andelseiere.

Har du opplevd at det er skjeggkre i borettslaget eller sameiet ditt? Kontakt E24s journalist.

Les også

Skadedyret skjeggkre vokser raskt i Norge: Ber næringslivet ta grep

Eiere har samme forpliktelse som styret

– Ved en invasjon av skjeggkre i bygningen, bør styret i borettslaget eller sameiet kontakte et skadedyrfirma og informere eierne om at skadedyrfirmaet trenger tilgang til leiligheten for å bekjempe skadedyret, sier Lauridsen.

Han understreker at sameiere og andelseiere har ansvar for alt det innvendige i boligen selv. Eiere har samme forpliktelse som styret til å holde et forsvarlig vedlikehold av boligen.

I standardvedtektene til boliger forvaltet av boligbyggelagene i NBBL har man presisert at den enkelte eier har ansvar for å holde boligen fri for insekter og skadedyr.

– Dersom en eier ikke overholder sin vedlikeholdsplikt eller ikke blir med på en aksjon mot skadedyret, kan styret få en rettslig kjennelse på at man kan ta seg inn i leiligheten for å iverksette tiltak, sier Lauridsen.

Les også

– Svært gledelige resultater

Les også

Sameie frykter strømforslag vil være ødeleggende for nytt garasjeanlegg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Informerte ikke om krypene – må bla opp en halv million

  2. – Alle som driver med handel og logistikk, har et ansvar

  3. Dette skadedyret skaper stadig flere boligkjøpskonflikter

  4. Toppblogger saksøker etter skjeggkre-funn

  5. – Svært gledelige resultater