Sjeføkonom om boligprisene: 2019 kan bli et kjøpers marked

Boligprisfallet i desember var ventet av ekspertene. Med flere boliger til salgs tror Nejra Macic i Prognosesenteret at kjøperne vil komme godt ut av dette året.

Foto: Fredrik Bjerknes
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Boligprisene i Norge falt nominelt med 0,2 prosent i desember, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge.

Desember er normalt en måned med lav omsetning, og en nedgang i boligprisene på denne tiden av året var ventet.

– De nominelle boligprisene falt som ventet, men det var mindre nedgang enn det som er vanlig for desember. Det er litt overraskende, men samtidig må man ikke vektlegge enkeltmåneder for mye, for den lengre trenden peker svakt nedover, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.

Rekordsalg

Hun påpeker at omsetningsvolumene er rekordhøye for året.

– Og det at flere boliger har skiftet hender i løpet av 2018 enn normalt, kan delvis skyldes økt ferdigstillelse av nye boliger, sier sjeføkonomen.

Les også: (+) Derfor blir du forvirret av boligtallene

I desember ble det solgt 2.963 boliger i Norge, noe som er 1,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017, ifølge Eiendom Norge.

– Når aktiviteten holder seg oppe i årets siste måned, kan det bidra til å forklare at boligprisene har utviklet seg litt annerledes enn det som er normalt, forklarer Macic.

I 2018 er det solgt 90.828 boliger, som er 4,9 prosent flere enn i 2017 og 2,6 prosent flere enn i rekordåret 2015.

Tror det snur i 2020

Prognosesenteret tror at starten på 2019 kan bli roligere og svakere enn det som er normalt.

Vanligvis stiger boligprisene rundt tre prosent i januar.

– Vi venter at prisveksten i januar blir noe svakere enn det som er normalt for måneden, og med et økende tilbud og to varslede to renteøkninger tror vi prisutviklingen totalt sett i 2019 kan bli svakere enn i 2018.

– Så tror vi det snur i 2020 med sterkere boligprisvekst, sier Macic.

Hun legger også merke til at omsetningstiden på boliger bare fortsetter å øke, altså at antall dager i snitt det tar før en bolig selges stiger.

– Det kommer seg nå opp på et høyt nivå. Det viser at boligkjøperne har mye å velge mellom. Man er nå langt unna situasjonen i 2016 der boligkjøperne stormet rundt på visninger med flere titalls andre og måtte gjennom veldig tøffe budrunder. Nå går det langt roligere for seg, sier hun.

– Det går mer i retning av å være et kjøpers marked, og denne trenden vil trolig forsterkes i 2019, legger sjeføkonomen til.

«Velfungerende boligmarked»

– Desembertallene er mer eller mindre som forventet, men lite interessante for det store bildet siden dette alltid er en relativt stille måned i boligmarkedet. 2018 har vært preget av høye omsetningsvolumer i et velfungerende boligmarked,

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Han mener prisdrivere som rente, inntekt og boligtilbud fremover indikerer at det blir et balansert boligmarked med svak prisvekst i 2019.

– Prisnivået er høyt i de fleste regioner etter mange år med gjeldsdrevet prisvekst, men gode utsikter for norsk økonomi gir lav sannsynlighet for priskorreksjon. Det forutsetter imidlertid en stabilt høy etterspørsel etter boliger. Ved inngangen til 2019 ligger det an til et godt etterspørselstrykk i de fleste regioner, men samtidig må vi ta høyde for at etterspørselen er følsom for endringer i folks forventninger til boligmarkedet, sier Geving.

«Blir sterkere enn antatt i 2019»

– De sterke desember-tallene er gledelig og litt overraskende. Våre meglere rapporterer også om fulle hus på visninger denne uken, noe som tyder på at boligmarkedet vil starte sterkere enn antatt i 2019, sier leder for DNB Eiendom, Terje Buraas.

Les også

NBBL: Boligprisene falt 0,3 prosent i fjerde kvartal

Han trekker frem at første del av året normalt er et godt tidspunkt for salg.

– Det som preger markedet i dag er at både kjøpere og selgere har et realistisk forhold til prisnivået, og det fører til et balansert og sunt boligmarked. Etterspørselen etter boliger er bra, og det er lite som tyder på at det skal endre seg med det første. Prises boligene rett blir liggetiden som regel kort, sier han.

Han mener det som vil påvirke boligmarkedet mest er hvor mange boliger som kommer for salg.

– Og normalt kommer det mye på markedet på begynnelsen av året. Det som allerede ligger ute av boliger i dag er sånn som det bør være, men markedet tåler også at flere objekter legges ut. Det vil også ha mye å si hvor mye nybygg som kommer ut i markedet. Her kan vi på sikt oppleve et prispress fordi det kan se ut som det kommer for lite nybygg i markedet særlig i Oslo, sier Buraas.

Les også

Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

Les også

NBBL: Boligprisene falt 0,3 prosent i fjerde kvartal

Les også

Handelsbanken ser positivt på boligmarkedet i 2019

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019

  2. – Spenningen kommer etter påske

  3. – Færre kommer til å få boliglån

  4. – Ser litt dårligere ut for hele året

  5. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall