Vill budkamp om Fredrikstad-bolig

80 familier møtte nylig på visning i Fredrikstad. Barnefamilier som rømmer fra Oslo bidrar til fortsatt svak prisvekst i boligmarkedet i hovedstaden.

Eneboligen fra 1969 i Fredrikstad gikk for mer enn 3 millioner over takst. 12-månedersveksten i plankebyen har vært på over 10 prosent.
Publisert: Publisert:

Onsdag ble boligen solgt for 10,6 millioner kroner, hele 3,1 millioner over prisantydning.

– Det var et helt spesielt salg. Svært mange av interessentene var veletablerte familier, som i utgangspunktet ikke hadde tenkt til å flytte, men ble lokket av boligens særegne arkitektoniske uttrykk, sier Karl Robert Hansen, eiendomsmegler i ASK-Møller & Partners i Fredrikstad.

Kjøperne var en småbarnsfamilie fra Oslo, hvor den ene parten hadde lokal tilknytning til Kråkerøy. Nettopp barnefamilier på flyttefot kan dels forklare den svake boligprisutviklingen i Oslo det siste året, ifølge eksperter E24 har snakket med.

Les også

Boligprisene steg 0,3 prosent i april

Svak utvikling i Oslo

Onsdag ble boligprisstatistikken for april presentert av Eiendom Norge. Prisstatistikken viser at Oslo hadde den svakeste prisutviklingen det siste året med en oppgang på 4,6 prosent.

Prisveksten er langt høyere i mindre byer og tettsteder i Viken. Drammen, Nesodden og Fredrikstad har eksempelvis hatt en oppgang på over 10 prosent det siste året.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, tror dette dels skyldes knapphet på eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i Oslo.

– Hvert år siden finanskrisen har barnefamilier i økende grad flyttet ut av Oslo. Det er en viktig forklaring på hvorfor prisveksten i Oslo det siste året har vært svakere enn i omkringliggende områder, sier hun.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret peker på utflytting som en viktig årsak til den svake prisveksten i boligmarkedet i Oslo.

– Har ikke råd

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, peker på svak befolkningsvekst over lengre tid, samt «det kroniske boligunderskuddet» i hovedstaden som forklaringer.

– Selv om prisutviklingen i Oslo relativt sett har vært svakere, sammenlignet med mindre byer på Østlandet, er prisnivået fortsatt så høyt at mange ikke har råd til boligtypene de ønsker seg, sier Lauridsen.

Dette fører, ifølge Eiendom Norge-sjefen, til at familier søker seg ut av byen. Fredrikstad-megler Karl Robert Hansen kjenner seg igjen.

– Vi opplever at radiusen rundt Oslo har utvidet seg, og at det er en økende tilflytting også til Fredrikstad fra hovedstaden. I særlig grad gjelder dette objekter som har noe ekstra.

Les også

Boligprisene steg 0,3 prosent i april

Spår fortsatt lunken prisvekst

Nejra Macic i Prognosesenteret minner om at boligprisveksten i Oslo, med unntak av fjoråret, har vært svært høy i årevis. Etter ti år med nær sammenhengende prisgalopp, hadde hovedstaden en realprisnedgang i 2021.

Hun tror utviklingen i boligmarkedet i Oslo vil fortsette i samme spor den kommende tiden, da hovedstaden er mer påvirket av rentehevinger enn andre delmarkeder i Norge.

– Oslo har både de høyeste boligprisene og den høyeste gjeldsgraden. Det er her man merker effekten av renteendringer både raskest og sterkest, sier hun.

Publisert: