Arbeiderpartiet vil heller ha fartsgrenser enn tett lånetak

Marianne Marthinsen ga finansministeren løsningen på egenkapital-floken på direkten.

GIR LØSNING: Arbeiderpartiets finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen foretrekker fartsgrenser fremfor tettere lånetak.

Vidar Ruud
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Hvis finansminister Siv Jensen følger de rådene hun har bedt om fra Finanstilsynet til punkt og prikke, kommer hun til å bryte sin egen regjeringsplattform.

Der skrev Høyre og Fremskrittspartiet at egenkapitalkravet var noe de vil «praktisere (...) på en fleksibel måte slik at det tar hensyn til boligkjøpers betalingsevne.»

Erklæringen om en fleksibel behandling kom etter at alle de fire borgerlige partiene før valget 2013 hadde lovet å redusere det såkalte egenkapitalkravet, som egentlig er et krav til maksimal belåning, fra 15 til 10 prosent.

Les også

Slik vil Finanstilsynet bremse boliglånsveksten

Nå foreslår Finanstilsynet å stramme inn på egenkapitalkravet slik et det blir mye vanskeligere enn det noen gang har vært å omgå kravet om maksimal 85 prosent belåning i nye boliglån.

Ga Jensen utvei

For åpen scene under en paneldebatt under Finansnæringens dag i regi av Finans Norge i Oslo tirsdag serverte imidlertid Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen i debatt med finansministeren om hvordan regjeringen kan slippe å bryte med sin egen plattform.

FELLES FRONT: En ny boligpolitikk ble presentert av Huseiernes Landsforbund og Peter Batta (nr tre fra høyre) kort tid før valget i 2013. En reduksjon av egenkapitalkravet var et av punktene i programmet. Venstre, Høyre, KrF og Frp, forpliktet seg til å følge opp. (Fra høyre:) Ola Elvestuen, Venstre, Michael Tetzschner, Høyre, Peter Batta, Hans Olav Syversen, Krf, Christian Tybring-Gjedde, FrP og Christian Dreyer fra Eiendomsmeglerforetakenes forening Eff.

Kristin Norli

Hun pekte på det alternativet selv foreslår om å innføre en «fartsgrense» som begrenser hvor mange lån som fraviker kravet om maksimal belåningsgrad på 85 prosent den enkelte bank kan gi.

– Det som er ganske tydelig er at vi er nødt til å gjøre tiltak på kort sikt for å hindre at gjeldsveksten går i taket. På lang sikt er det eneste som hjelper å få opp boligbyggingen. Men vi er nødt til å gjøre noe på kort sikt. Det betyr å legge begrensninger i det å gi lån, sier Marthinsen.

– Men vi synes det er dumt å legge seg på den linjen Finanstilsynet ønsker primært med å gjøre dette til en forskrift uten mulighet for å gjøre unntak. Det er helt klart tilfeller hvor folk har betjeningsevne, selv om de har lav egenkapital, legger hun.

– Fornuftig løsning

Derfor peker hun på Finanstilsynets forslag om «fartsgrenser» som et alternativ.

– Men for en periode å si at det er en grense for hvor mange lån som gis utenfor regelverket, det synes jeg er en mer fornuftig løsning, sier Marthinsen.

– Hjelper du nå regjeringen med å slippe å bryte det som står om fleksibel praktisering av egenkapitalkravet i regjeringsplattformen?

– Nå ser jeg det først og fremst som min oppgave som politiker å finne løsninger og ikke i enhver sammenheng å gjøre det vanskelig for regjeringen, selv om det og er fristende.

– Unge velgere lurt

Marthinsen er glad for at regjeringspartiene ikke gjennomførte sitt valgløfte om å redusere egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent da de vant valget i 2013.

– Det mener jeg grunnleggende sett bra, selv om det helt sikkert er en hel del unge velgere som føler seg lurt.

Les også

Finansnæringen vil heller ha boligskatt enn tettere lånetak

Les også

Slik kan politikerne dempe veksten i boligprisene

Les også

– Folk frarøves boligdrømmen på syltynt grunnlag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Slik vil Finanstilsynet bremse boliglånsveksten

  2. Ap i boligkrangel med Høyre: – Dere har lurt velgerne

  3. Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte

  4. Finanstilsynet: Våre forslag er midlertidige

  5. Bankene om Siv Jensens boligpakke: – Ingen store endringer