Jakten på Jahre-formuen er over

Den årelange jakten på skipsreder Anders Jahres utenlandsformue er over. Anders Jahres dødsbo inngikk fredag forlik med Monsen-sfæren på Cayman Islands.

Publisert:

Boets advokat Karstein J. Espelid beskriver avtalen med motparten som "et fornuftig forlik hensett til den saksøkte sidens begrensede midler".

– Pengene har vært skuslet bort gjennom et vanvittig forbruk og elendige investeringer over mange tiår. Finanskrisen som rammet for alvor nå i høst har ikke akkurat gjort situasjonen noe bedre. Vi har fått fullt innsyn i økonomien både til privatpersoner og selskaper hos motparten, sier han til Dagens Næringsliv.

Forliket endte på at familien og selskaper i Monsen-sfæren betaler 10 millioner dollar, nær 70 millioner kroner, til boet. Forliket ble godkjent fredag og dermed er den årelange jakten på avdøde skipsreder Anders Jahres utenlandsformue over.

– Vi skulle selvsagt hatt mye mer, sier Espelid om forliket.

Advokater tar halvparten

Jakten på Jahre-formuen har vært lukrativ for de involverte advokatene. Totalt har boet gjennom rettssaker og forlik i Norge, England og Cayman Islands fått inn rundt én milliard kroner. Av dette har mellom 450 og 480 millioner kroner gått til advokatene og andre utgifter.

– Det er ikke de norske advokatene som har vært kostnadsdrivende. De har et helt annet salærsystem i de andre involverte landene, sier Espelid til sb.no.

Medregnet renter var kravet mot Monsen-familien og relaterte selskaper på 250 millioner dollar. Boet mener Monsen-familiens overhode Thorleif Monsen i sin tid overførte Jahre-formuen til seg selv.

En god slump penger blir også gitt Thorleif Monsens svigersønn, Henry Mckinnel som gjennom en avtale utleverte dokumenter som viste hvordan og hvor Jahre-formuen forsvant. Avtalen skal gi han rett på 40 prosent av nettoformuen, men nøyaktig sum er ikke avklart.

Kommunens skattekrav

Sandefjord kommune har et utestående skattekrav i Anders Jahres dødsbo, som kan vise seg å løse mange problemer i Sandefjord. Summen blir basert på fordelingsreglene for skatt på 70- og 80-tallet.

– Beløpet avhenger av hvilke skatteregler som legges til grunn; Det kan ligge på opp mot 100 millioner kroner, sier kommunens representant i skiftesamlingen og tidligere rådmann i kommunen, Geir Ustgård, til sb.bo.

Skattesummen vil fordeles med 63 prosent til staten, 30 prosent til Sandefjord kommune og syv prosent til Vestfold fylkeskommune.

I Sandefjord kan pengene gi utbygging av skoler og sykehjem.

– Dette løser ikke alle kommunens økonomiske problemer, men gjør det mye enklere, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Ingen reklamesak

– Det store mediefokuset opp gjennom årene har ikke akkurat vært noen reklamesak for Sandefjord. Det er riktig at saken ble ført, men de virkelige vinnerne har vært advokatene, sier Gleditsch.

Skipsreder Anders Jahre bidro med betydelige midler til byutvikling i Sandefjord. Han fikk flere utmerkelser i løpet av sitt liv, blant annet kommandør av St. Olavs Orden. Utenlandsformuen som det har vært strid om, er skapt av skatteunndragelser.

Kravet var i utgangspunktet på to milliarder kroner inklusive renter.

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om