MOT MØRKERE TIDER: Tung start på bolighøsten

De sesongjusterte boligprisene faller i august. Alt tyder på at det blir en tung bolighøst.

IKKE FØRSTE GANG: Nordisk Eiendomsforretning står bak etableringen av flere borettslag som har slitt økonomisk.

  • Marthe Skaar
Publisert:

Det er klart for reprise på fjorårets høstnedtur for boligmarkedet.

De sesongjusterte boligprisene faller med 1,1 prosent fra juli til august. Ikke korrigert stiger prisene med 1,4 prosent, ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. For året har prisen falt med over 4 prosent.

Dermed fortsetter den negative pristrenden, og vi kan gå mot et år med negativt fortegn for boligprisene.

- Prisstigningen burde vært på to til tre prosent for at vi skulle vært der vi pleier å være i august, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en bolig i Norge er nå 23.800 kroner, mot 24.900 i august i fjor. Dermed har gjennomsnittlig kvadratmeterpris falt med 4,6 prosent på ett år.

Leiligheter verst

Det ble kun solgt 4.030 boliger i august. Det er en nedgang på hele 22 prosent siden samme tid i fjor, da det ble solgt 5.179 leiligheter. Størst er fallet i salg av leiligheter.

På Finn.no er det nå 20.063 boliger til salgs, mot 16.564 på samme tid i fjor.

Samtidig tar det også lengre tid å selge bolig. Formidlingstiden i Oslo er nå 29 dager i gjennomsnitt, tre dager mer enn i august i fjor. I Tromsø tar det nå hele 97 dager å selge en bolig.

- Det går tregere å selge, og det stemmer godt med vinden der ute, sier Tveter.

Gjennomsnittsprisen for leiligheter har kun steget med én prosent siden juli. Delte boliger gjør det best med en prisstigning på 2,5 prosent siden forrige måned, mens prisen på eneboliger har steget med to prosent.

Avgjørende måned

August er en måned som har stor betydning for utviklingen i boligmarkedet. Normalt er det høy aktivitet og et prishopp fra juli til august.

Eiendomsmeglerne har tidligere uttalt at vi er avhengig av et sesongjustert prishopp i august for å havne rundt null i 2008. Et sesongjustert fall i august betyr dermed med stor sannsynlighet at vi får et boligprisfall i 2008.

- August bli spennede. Folk har penger, men er avventende. Hvis Gjedrem nå sender signaler om at rentetoppen er nådd, tror vi det kan snu igjen, sa styreleder Stein Drogseth i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) da tallene ble lagt frem i juli.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er blant de som tror på en reprise på fjorårets tunge bolighøst.

- Jeg tror at vi vil se et prisfall ut dette året og neste år. Jeg tror med andre ord at prisfallet varer en stund, men mener det er lite sannsynlig at vi går på et krakk som vi ser i USA, understreker han.

Et reelt prishopp er likevel en liten lettelse for eiendomsmeglerne. Flere mener at salget går noe lettere nå enn de siste månedene.

Drastisk prisfall

Mens prisene for brukte boliger har falt svakt det siste året har prisfallet på nye boliger vært adskillig mer drastisk.

Salget av nye boliger faller med hele 34,2 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, ifølge en kvartalsrapport fra Boligprodusentenes Forening (BPF) og Prognosesenteret.

Les også: Kollaps i boligsalget

konsernsjef Martin Mæland i OBOS Gruppen har tidligere sagt til E24 at dette kan bety at flere mindre aktører i byggebransjen kan måtte kaste inn håndkle.

Les også: Flom av rettsaker mot boligbyggere

Boligprisnedgangen forklares med høyere rente og mer restrektiv utlånspolitikk hos bankene.

- Kapasiteten i økonomien har vært helt sprengt. Privat forbruk har vært for høyt. Nå ser vi at renteøkningene roer ned økonomien, og det er jo hensikten, sier senioranalytiker Erik Bruce til E24.

Han tror i likhet med en rekke andre makroøkonomer at vi får et rentehopp til i år, men da mener de fleste at toppen er nådd.

Det som bli avgørende for prisutvklingen i høst er dermed om folk er avventede med boligkjøpet fordi de venter ytterligere prisfall - eller om de tror at prisfallet snart når bunnen og at aktiviteten i markedet dermed tar seg opp.

Les flere saker hos E24

Les også: Nordmenn ser dystert på fremtiden

Faren for en kraftig nedtur har økt

Millionrabatt i Stavanger

- Fallet gir en "renovasjon" i eiendomsmarkedet

Venter konkursrush etter boligkollapsen

Brastopp på Fornebu

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Tør ikke kjøpe - boligprisene faller igjen

  2. Boligprisene fortsetter å falle

  3. Boligprisene steg kraftig i februar

  4. Boligprisene steg i august

  5. - August er syretest for boligmarkedet