Så mye koster barnas hobby

Ett av tre norske barn deltar i tre fritidsaktiviteter hver uke. Det blir fort dyrt.

Mattis Saghaug (18)og Celine Kløvstad Farsund (17) fra Idrettslaget Varg koste seg på treningsleir i Florida i påsken. Altfor dyrt ble det ikke. Begge har jobbet dugnad for å få kostnaden ned. Foto: Idrettslaget Varg
Publisert:

Aktive barn kan tappe familiebudsjettet for hundretusener av kroner.
I dag finnes det et vell av fritidstilbud for barn og ungdom. Derfor må foreldre, omtrent ved disse tider hver høst, ta stilling til hvilke aktiviteter barna skal få være med på.
Og, i de senere år er det blitt stadig mer vanlig at ungene deltar i flere organiserte aktiviteter samtidig.

LES OGSÅ:

Hest koster mest

Mellom 200 og 1.000 kr i måneden

En fersk undersøkelse markedsanalyseselskapet InFact har utført for VG viser at ett av tre norske barn og ungdommer deltar i minst tre fritidsaktiviteter hver uke.
Det betyr at foreldre ofte må ut med betydelige summer for å aktivisere barna. Ifølge Infact-målingen, koster fritidsaktiviteter for halvparten av alle barna fra 200 til 1.000 kroner hver måned.
I Oslo, for eksempel, bruker foreldre til hvert tredje barn over 500 kroner i måneden på aktivitetene. 11% koster over 1.000 kroner i fritidsaktiviteter.
I Midt- og Nord-Norge er imidlertid ungene litt billigere i drift. I de to øverste landsdelene er det bare 15% av ungene som har fritidsaktiviteter som koster over 500 kroner i måneden, ifølge undersøkelsen.

Kostbart med hest og alpin

Det aller dyreste fritidsaktiviteten for barn er å ha egen hest. Det er trolig også den fritidsaktiviteten som også krever mest tid.
Alpine skiidretter seiler opp som en god nummer to kostnadsmessig. Mange unge, håpefulle trenger både tre og fire par ski. Dessuten kreves det mye kjøring til trening og konkurranser - det er ikke alle som bor ved siden av alpinbakken!
Her er også kostnadsforskjellene store på billigste og dyreste alternativ.

Golf er også dyrt

En god juniorspiller som deltar jevnlig på turneringen Titleist Tour, må regne med utgifter i størrelsesorden 35.000 - 42.000 kroner.
Heldigvis finnes det også organiserte fritidsaktiviteter som er nesten gratis. Å spille i korps er et billig alternativ fordi skolekorpsene eier instrumenter og uniformer som lånes ut til musikantene. Undervisningen er gratis, og reisekostnadene holdes på et minimum.
Totalt sett kommer du unna med ca. 4.000 kroner i utgifter til korpsspilleren, og da er musikkurs om sommeren inkludert.
De lave utgiftene skyldes i stor grad dugnader.
- Mange samler inn penger gjennom lotterier, auksjoner og lignende for å få ned kostnaden pr. musikant, sier kommunikasjonssjef i Norges Musikkorps Forbund, Stig Ryland til Dine Penger.

Se oversikt over de ulike fritidsaktivitetene under:

Slik har vi regnet: Dine Pengers kostnadsoverslag er basert på hva du må regne med til en aktiv 12-15-åring som deltar i konkurranser. Vi har tatt noen eksempler på sommer- og vinteraktiviteter, samt inne- og uteaktiviteter. Virkeligheten kan gjøres billigere ved å kjøpe brukt, på salg eller bruke billigste merke. Selvfølgelig kan det også bli mye dyrere hvis du går for dyre merker og hyppige utskiftninger av utstyr. En ivrig utøver som deltar på mange stevner og treningsleire i løpet av året, koster betraktelig mer enn hva som kommer frem i våre overslag.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om