Finanstilsynet presenterer gjeldstiltak før børsåpning

Tirsdag får finansminister Siv Jensen svar fra Finanstilsynet.

KOMMER SNART: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, vil tirsdag offentliggjøre tiltak som skal dempe boligprisveksten.
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Finanstilsynet opplyser til E24 at de vil svare Finansdepartementet før børsåpning tirsdag.

Det var 6. mars at Finansdepartementet i et åpen brev ba tilsynet om å foreslå tiltak for å dempe veksten i boligpriser og dermed gjeldsveksten i den norske husholdningssektoren.

– Vi ser som alle andre at høy husholdningsgjeld og høye boligpriser har økt risikoen for finansiell ustabilitet, sa statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet til E24 tidligere i mars.

– Vi ber om tiltak som virker på aggregert nivå. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskeligere for kredittverdige husholdninger å få lån. Vi ønsker heller ikke å frata bankene deres ansvar for kredittvurderingen. Vi ber om forslag om tiltak som likevel kan dempe veksten i husholdningenes gjeld, sa Pedersen.

E24 har snakket med flere økonomer om saken. Her er forslag de anser som sannsynlig:

** En økning av egenkapitalkravet for boligkjøpere, eller innføringen av en mer fleksibel egenkapitalkravordning. Egenkapitalkravet er nå på 15 prosent, og setter i prinsippet et gulv for hvor mye penger du selv må stille med for å få boliglån.

** Heving av den såkalte motsykliske kapitalbufferen, en ekstra kapitalreserve som kommer på toppen av ordinære kapitalkrav for bankene. I desember anbefalte Finanstilsynet å heve bufferen fra 1 til 1,5 prosent. Bufferen har en viss dempende effekt på kredittvekst og oppbygging av finansielle ubalanser, og flere eksperter peker på at den bremset boligprisveksten i 2013.

** Det kan strammes inn på reglene for hvordan bankenes kapitalkrav beregnes. For eksempel kan en bank som har gitt forholdsvis mange lån med svak sikkerhet gå strengere krav enn banker som har relativt sett færre slike lån.

** De kan gjeninnføre regler for maksimal gjeld i forhold til inntekt og skjerpe reglene til hvor stor renteoppgang en låntager må tåle. Man kan også gjøre det vanskeligere for bankene å gjøre avvik fra reglene.

** Tiltak som kan lette boligbyggingsprosessen, i tillegg til tiltak som vil gjøre det mindre kostbart å bygge boliger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Slik tror ekspertene Siv vil bremse gjeldsveksten

  2. - Regjeringen vil ikke hindre kredittverdige å få lån

  3. Nå kan hun få tre råd som gjør det vanskeligere å låne

  4. Finanstilsynet: Våre forslag er midlertidige

  5. - Dette vil påvirke boligmarkedet