Boligbyggelag ser voldsom vekst i medlemstall

Obos går mot medlemsrekord i år.

STOR MEDLEMSVEKST: Bare i august var det 2.672 som meldte seg inn i Obos. Til sammenligning var det 1.504 som kjøpte Obos-medlemsskap i august i fjor.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Det er nok ingen tvil om at boligsak på agendaen til media er en absolutt medvirkedende del av dette, sier administrerende direktør Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Den siste tiden har E24 ukentlig skrevet om ekstreme budrunder, prisrekorder og snakk om mulig boligboble i Oslo-området.

Bakgrunnen er et boligmarked som har tilbakelagt en rekordsterk julimåned.

Samtidig melder flere boligbyggelag om sterkere vekst i medlemstall.

– Vi har gjennom mange år hatt vekst, og har hatt en tilstrømming på rundt 50.000 nye medlemmer årlig, sier Eek, og viser til flere grunner til at folk strømmer til boligbyggelagene:

– Boligpriser er medvirkende årsaker, men det er sammensatt av litt mer enn bare det. Mange opplever budrunder som stressende. Som medlem av et boligbyggelag kan de benytte seg av forkjøpsrett og sitte mer på gjerdet dersom de har ansiennitet.

– Boligbyggelagene er dessuten store aktører, og det å være medlem kan for mange oppleves som en trygghet og en forsikring. De fleste har gode medlemsfordeler innbakt i medlemsskapet som i mange tilfeller veier opp for medlemskontingenten, legger Eek til.

Thor Eek er administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

NBBL

Kan få ny medlemsrekord

Ved utgangen av 2015 hadde Obos 393.923 medlemmer.

Hittil i år har 15.160 personer tegnet nye medlemskap. I løpet av sommermånedene har 5.764 nye medlemsskap blitt kjøpt i boligbyggerlaget. Bare i august var det 2.672 som meldte seg inn. Til sammenligning var det 1.504 som kjøpte Obos-medlemsskap i august i fjor.

– Fortsetter denne trenden når vi over 25.000 og dermed går vi mot medlemsrekord i år, sier leder medlemsservice Betty Grønoset i Obos.

Les også

Tror Oslo-leiligheter stiger 25 prosent i år

Obos har hatt økt medlemstall årlig siden 1993, forteller kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen. I fjor fikk de 23.000 nye medlemmer.

– Flere melder seg inn for å få lettere tilgang til et stort boligmarked. I tillegg kommer det at de kan bruke forkjøpsrett. Vi ser en enda større økning i medlemstall nå som markedet er som det er, sier Pettersen.

Forkjøpsretten fungerer slik at når en bruktbolig i et Obos-tilknyttet borettslag legges ut for salg, kan den som er Obos-medlem kjøpe boligen til den prisen som ble avtalt i budrunden, dersom en har lengst ansiennitet.

– Bruken av forkjøpsrett er en god indikator på hvordan boligmarkedet er. I Oslo er den nå på 40 prosent, og det er høyt, sier Pettersen.

Obos er Norges største boligforvalter, og bygger og forvalter i dag boliger i Oslo og omegn, Trondheim, Bergen, Ålesund, Rogaland, Østfold, Vestfold og i Hamar-området.

HETT MARKED: I Oslo har det helt siden i vår kommet meldinger om ekstreme budrunder og prisrekorder. Boligprisveksten i juli var rekordstor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Ser økning spesielt i Oslo

Også hos Usbl ser de i år en økende trend når det gjelder innmeldinger sammenlignet med tidligere år.

I løpet av de sju første månedene av året fikk Usbl nesten 3.500 nye medlemmer. Til sammenligning fikk de 4.274 nye medlemmer i løpet av hele fjoråret.

Spesielt i Oslo ser boligbyggelaget en økning i medlemstall.

Økningen kan delvis forklares ved at Usbl har blitt mer synlig og blitt mer aktiv enn tidligere på markedsføring, mener markeds- og kommunikasjonsdirektør Liv Krabbe Kyvåg i Usbl.

Les også

Oslo-bolig gikk 2 millioner over: – De tenker «her blir det dyrt, men vi prøver litt til»

– I tillegg er det økt fokus i media på dagens boligpress, spesielt i hovedstaden, sier Kyvåg til E24.

– At et medlemskap i Usbl gjør at våre medlemmer kan kjøpe boliger på forkjøpsrett, blir da et viktig argument for å melde seg inn, sier hun.

Stadig flere oppgir fremtidige boligkjøp som årsak ved innmelding, fremfor at de er på boligjakt akkurat nå, forteller Kyvåg.

– I og med at hvor lenge man har vært medlem er avgjørende for forkjøpsretten, blir stadig flere oppmerksomme på verdien av å melde seg inn tidlig for å opparbeide seg ansiennitet, sier hun.

Mer stabilt i Trondheim og Bergen

Usbl danner sammen med seks andre boligbyggelag en storbyallianse. Poenget med denne er at medlemmene kan bruke forkjøpsretten sin i alle byene som er med. Er du eksempelvis medlem i Usbl kan du likevel bruke forkjøpsretten på Boligbyggelaget Nord sine boliger i Tromsø.

Byene som er representert er Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Bodø og Tromsø (i Bergen er det to boligbyggelag som er med, BOB og Vestbo, men bare Vestbo er tilknyttet forkjøpsrettordningen foreløpig).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STABIL ØKNING: Trondheim har i sommer sett en sterk prisutvikling på boliger, men medlemstallet i boligbyggelaget TOBB øker mer stabilt her enn i Oslo.

Foto: Terje Bringedal VG

Selv om boligmarkedet i henholdsvis Trondheim og Bergen ikke opplever like stort prispress som Oslo, har prisutviklingen vært sterk også der. Siste prisstatistikk fra Eiendom Norge viste at Trondheim hadde den nest største oppgangen i juli med 1,0 prosent.

Medlemsveksten i Midt-Norges boligbyggelag TOBB har imidlertid vært stabil de siste årene.

– TOBB opplever en årlig vekst på ca 5,5 prosent i medlemsmassen samtidig som vi ser økte priser, sier viseadministrerende direktør Torkil R. Iversen i TOBB.

Boligbyggelaget ser en jevn vekst i medlemstall på 2.500-3.000 medlemmer i året.

– Det er en stor vekst sett i sammenheng med befolkningnsgrunnlaget i vår region, sier Iversen.

TOBB har per juni i år i overkant av 60.000 medlemmer.

– De fleste som melder seg inn oppgir fremtidig boligbehov og forventninger til at vi kan skaffe dem en god bolig som grunn, forteller Iversen.

Boligbyggelaget i Bergen, BOB, ligger omtrent på samme nivå som TOBB, hvor bruttoveksten i medlemstall ligger på 5,5 prosent fra i fjor til i år.

I Bodø og Tromsø ligger økningen på 2,5 prosent, mens den i Stavanger ligger på 2 prosent.

– Vi tror vi samlet sett kommer til å få et godt år på medlemssiden i år, sier Iversen.

Les også

– De tenker «her blir det dyrt, men vi prøver litt til»

Les også

Kuppet oppussingsobjekt én million over prisantydning

Les også

Selger fikk «kuppbud» på en halv million over - tjente 200.000 på å si nei

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Obos

Flere artikler

  1. Her kan du leie for å kjøpe bolig

  2. Brennhett sommermarked for små leiligheter: Sturla utsatte boligsalget for å treffe studentmarkedet

  3. Sterk vekst for NHO: - Måtte permittere, og ville gjøre det på den riktige måten

  4. Ser ikke tegn til ny rentefest

  5. Boligprisene stiger bratt – men å leie har knapt blitt dyrere