Renteøkning påvirker skattepengene
Onsdag kommer skattepengene. Norges Bank har varslet økt rente til høsten, dermed er det ikke sikkert du kan bruke like mye av skattepengene som du hadde tenkt.
Onsdag mottar om lag 4,1 millioner lønnstakere og pensjonister årets skatteoppgjør. 2,7 millioner får igjen på skatten – i gjennomsnitt 11.300 kroner.
Vi planlegger å bruke rekordmye penger på sommerferie i år
De som har skatt til gode får pengene inn på konto innen tre uker fra 27. juni. De aller fleste får pengene utbetalt på oppgjørsdatoen.
Advarer mot rentehopp
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, peker på den kommende renteøkningen som den viktigste faktoren som spiller inn på folks økonomi.
Styringsrenten er renten bankene må forholde seg til med sine lån og innskudd, og en heving kan dermed heve din rente som kunde i banken.
– Sørg for å ta valg som gjør at du får mest mulig igjen for pengene dine og at feriebudsjettet holder. Da slipper du å møte høsten med ubetalte kredittkortregninger og minus på kontoen. Hvis renten stiger vil du trolig få mindre å rutte med når kredittkortregningen skal betales, advarer hun.
Norske husholdninger har aldri før hatt så mye gjeld som nå, både forbruksgjeld og boliglån. En renteendring kan derfor påvirke økonomien vår i større grad enn tidligere.
– Hvis renten settes opp til høsten betyr det at mange må justere forbruket sitt. Det kan derfor være lurt å starte sin egen private fastrenteavtale allerede nå. Da venner du automatisk forbruket ditt til høyere boliglånsutgifter, samtidig som du betaler ned lånet ditt raskere forklarer Sandmæl.
Det var etter forrige ukes rentemøte at Norges Bank varslet at styringsrenten forble uendret på 0,5 prosent. De varslet likevel at den vil heves etter sommeren.
– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli tatt opp i september i år, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding etter møtet.
Få som sparer
27 prosent av nordmenn planlegger å bruke opp skattepengene. Kun 1 av 4 planlegger å spare. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB.
Mens noen planlegger hvordan skattepengene skal brukes finnes det også mange ferieklare nordmenn som har lagt planleggingen helt på hyllen. 1 av 5 har ingen anelse om hvordan skattepengene skal disponeres. Det bekymrer Sandmæl.
– Den største feilen du gjør er å ikke ha et klart mål for skattepengene. Bruk tiden nå i forkant til å legge en slagplan slik at pengene ikke forsvinner inn i daglig forbruk, sier hun.
Sandmæl er klar på hva skattepengene burde brukes til:
– I gjennomsnitt får nordmenn igjen 12 000 kroner på skatten. Har du dyr gjeld, som kredittkort eller forbrukslån, anbefaler jeg deg å bruke skattekronene på å betale ned det du klarer. Hvis du ikke har dette kan du bruke pengene på å betale ned ekstra på boliglånet eller bygge deg opp en buffer for uforutsette utgifter.
Ferieglade nordmenn
Nordmenn planlegger å bruke 68,5 prosent av disponibel inntekt på sommerferie i år. Vi topper dermed den ferske statistikken fra finske Ferratum Group, en leverandør av banktjenester og digitale forbrukslån, hvor 22.000 respondenter fordelt på 18 land har svart.
I tillegg planlegger 17 prosent av nordmenn å bruke skattepengene på ferie i år. Det er ikke nødvendigvis negativt, ifølge Sandmæl.
– Ferie er viktig og det er ingen grunn til ikke å unne seg litt ekstra i sommerferien. Det viktigste er likevel at du ikke bruker mer penger på ferie enn det økonomien din tåler, avslutter hun.