Boligkjøper klagde på nye naboer – får 150.000 i avslag

Noen naboer er mer verdt enn andre. Da boligkjøperen oppdaget at naboleilighetene var kjøpt av kommunen i stedet for andre førstegangskjøpere, startet en heftig krangel med entreprenøren.

NYBOLIG-NABOSTRID: Kjøperen fikk plutselig vite at kommunen hadde kjøpt to av de andre leilighetene i firemannsboligen. Nå er hun tilkjent 150.000 kroner i erstatning i Boligtvistnemnda. Bildet er et illustrasjonsbilde som viser heisekraner i sving i Oslo. Bygningene har ikke noe med saken å gjøre, hvilke leiligheter det gjelder er anonymisert i nemndas avgjørelse.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nå er den misfornøyde boligkjøperen tilkjent 150.000 kroner i prisavslag av Boligtvistnemnda – i et oppsiktsvekkende vedtak hvor entreprenøren refses for nabo-kamuflering som påførte kjøperen verditap.

Forbrukeren som klagde inn saken hadde kjøpt en splitter ny selveierleilighet for 2.275.000 kroner.

Leiligheten var del av en firemannsbolig, beliggende i et nyboligfelt med flere andre salgstrinn.

Før pengene lå på bordet ville imidlertid kjøperen vite hvem som var hennes nærmeste naboer. Spørsmålet ble stilt til entreprenøren allerede på visning, ifølge nemnda.

Entreprenøren svarte ifølge vedtaket at naboene «stort sett var personer i samme situasjon som forbrukeren» – det vil si unge førstegangskjøpere.

Les også

Gulv som knirker, bad som lekker og blokkert utsikt: Slik klager vi på nye boliger

Oppdaget kommune-kjøp

«Stort sett» skulle vise seg å bli diskutabelt.

Før overtagelsen i juli i fjor fikk nemlig kjøperen nyss i at to av de resterende tre leilighetene i firemannsboligen var kjøpt av kommunen.

Kjøperen mente entreprenøren hadde tilbakeholdt en viktig opplysning som hadde svekket verdien på hennes egen leilighet betraktelig – og krevde 275.000 kroner i prisavslag.

Entreprenøren nektet for at kommuneleilighetene reduserte verdien på andre leiligheter.

Han opplyste at kommunen kun hadde kjøpt fire av totalt 27 enheter på boligfeltet, uten at han så noen grunn til å presisere dette.

Det er ikke vanlig å opplyse om hvem de andre kjøperne er, argumenterte entreprenøren.

Les også

Kari kjøpte nyboligprosjekt: NCC økte prisene med 33 prosent på tilvalgene

– Mangelen kan ikke utbedres

Men nemnda mener boligkjøperen ble lurt da hun ikke fikk vite om hennes nye naboer.

Ikke bare hadde hun stilt spørsmålet direkte til entreprenøren, og fått et misvisende svar – men nemnda viser til at det i selve salgsprosjektet står at «prosjektet retter seg mot forbrukere som ønsker å erverve bolig til eget bruk».

Det står også at kjøpere trenger skriftlig samtykke for å leie ut boenhetene når det er mindre enn tre år siden overtagelsen.

– Forbrukeren hadde derfor grunn til å forvente at ingen av leilighetene i firemannsboligen var solgt som kommunale utleieleiligheter, uttaler nemnda i sin avgjørelse.

De mener entreprenøren brøt sin opplysningsplikt og at boligen ble solgt med en «mangel», slik loven definerer det.

– Mangelen kan ikke utbedres, og forbrukeren har da krav på et prisavslag som er lik den verdireduksjonen som mangelen medfører, resonnerer nemnda.

Les også

Takstsjef slår alarm om kvaliteten på nyboliger

Kraftig klageøkning

På et «rent skjønnsmessig grunnlag» finner nemnda at 150.000 kroner i prisavslag er «passende». Både boligkjøper, entreprenør og kommune er anonymisert i vedtaket, og det har ikke lyktes E24 å finne ut av hvem partene er.

Boligtvistnemnda avgjorde 45 tvistesaker i 2017, en kraftig økning på 60 prosent fra året før. Nyboligkjøpere vinner hver fjerde sak, viser en E24-gjennomgang.

Blant stridstemaene er baderomslekkasjer, lange forsinkelser, feil helning på fliser, forsvunne kvadratmeter, knirking i gulv, sprekkdannelser, feil farge- og materialvalg, og blokkert utsikt.

Tidligere i år gikk fagdirektør Espen Fuglesang i Norges Takseringsforbund (NTF) ut i E24 og advarte mot en påstått trend blant utbyggere med økt bruk av billige materialer og kostnadsbesparende løsninger.

Les også

Slik går det når nyboligkjøpere klager

Les også

Boligprodusentene: Nyboligsalget ned med 22 prosent i 2017

Les også

Næringslivstopper: – Å kjøpe bolig i Norge er altfor gunstig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Boligen «manglet» ni kvadratmeter – kan få nesten 300.000 i prisavslag

  2. Slik går det når nyboligkjøpere klager

  3. Påstander om ufaglært arbeidskraft havnet på bordet til Finansklagenemnda

  4. Fant rottekadavre etter boligkjøp, men fikk ikke prisavslag

  5. Deler av plenen var på naboens tomt – fikk prisavslag