Amerikansk forskningsrapport: Stadig større andel «self-made» dollarmilliardærer i verden

Antall dollarmilliardærer har økt med mer enn 1.300 personer de siste 20 årene, men andelen som har arvet formuen krymper.

«SELF-MADE»: Rema-gründer Odd Reitan og eiendomskonge Olav Thon håndhilser i anledning Norges Banks årsmiddag i 2014. I løpet av livet har de bygget formuer på over én milliard dollar hver, og startet med «to tomme hender». Det kjennetegner også majoriteten av verdens dollarmilliardærer – i motsetning til for 20 år siden.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

En studie fra Peterson Institute for International Economics viser at dollarmilliardærene som startet med to tomme hender, stadig utgjør en større andel av verdens samlede antall superrike.

Siden 1996 har andelen dollarmillionærer som er «selfmade» vokst fra rett under 45 prosent til nesten 70 prosent i 2014, viser forskningen.

På 20 år har dermed arvingene gått fra å være i flertall blant dollarmilliardærene, til kun å utgjøre en snau tredjedel.

I studien er det to årsaker som trekkes frem til at det nå er en mindre andel superrike med gamle penger på den eksklusive listen.

Den ene er teknologi-boomen på starten av millenniet, som har hjulpet mange med å skape enorme formuer – hvorav flere i USA. Et eksempel er Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som i 2006 startet Facebook og i dag er god for 44,6 milliarder dollar.

Den andre grunnen til at «self-made» dollarmilliardærer utgjør majoriteten i milliardærklubben, er den sterke veksten som har vært i fremvoksende markeder de siste 20 årene.

Saken fortsetter under bildet ...

ØKER: Andelen dollarmilliardærer som ikke har arvet seg til superrikdom øker stadig, og har i løpet av de siste 15 årene kommet i flertall.

The Origins of the Superrich: The Billionaire Characteristics Database

Gjelder ikke Europa

Et annet interessant funn i studien er at bildet ikke er representativt for Europa.

Til tross for et betydelig reduksjon i andelen arvinger på dollarmilliardær-listen, utgjør fortsatt arvingene over halvparten av de superrike på det europeiske kontinentet.

Studien viser også at gamle penger lever lengre i Europa.

Mer enn 20 prosent av de europeiske arvingene som er dollarmilliardærer viser seg å være fjerde generasjons arvinger. Dette er i stor motsetning til USA, der det samme tallet er under ti prosent.

En del av forklaringen på at formuene varer lengre i arverekken i Europa, kan være at dollarmilliardær-bedriftene lever kortere i USA. Den amerikanske medianbedriften som står for en milliardformue har en levetid på 42 år, mens den samme levetiden for europeiske rikingbedrifter er 61 år, viser studien.

Saken fortsetter under bildet ...

GAMLE PENGER LEVER BEST I EUROPA: Diagrammene viser fordelingen av hvor formuen til de forskjellige kontinentenes dollarmilliard-formuer stammer fra. Europa stikker seg ut som det kontinentet med høyest andel dollarmilliardærer med arvede midler.

The Origins of the Superrich: The Billionaire Characteristics Database Author's calculations using data from Forbes World's Billionaires list

– Lindrer bekymringer adressert av Piketty

En del av innledningen i studien er når forfatterne retter skyts mot den omstridte franske økonomen Thomas Piketty, og hans argumenter om at avkastningen på formuer har en tendens til å vokse raskere enn inntektene av arbeid og produksjon.

«Den relativt raske veksten i antall «selfmade» dollarmilliardærer og deres rikdom lindrer enkelte bekymringer adressert av økonomen Thomas Piketty, om at avkastningen på kapital vokser fortere enn inntektsveksten, som vil gjøre at formuer vil bli mer konsentrert over tid og forblir på de samme hendene», skriver forfatterne Caroline Freund og Sarah Oliver i studien.

Piketty er forfatter av boken «Kapitalen i det 21. århundre». Boken ble av mange omtalt som en av de viktigste innen økonomifaget, og fikk massiv internasjonal oppmerksomhet.

Da økonomen besøkte Norge i desember 2014, holdt han et foredrag på Universitetet i Oslo med utgangspunkt i bokens innhold.

13 norske dollarmilliardærer

Studien tar utgangspunkt i rikinglisten til det amerikanske finansmagasinet Forbes.

Listen, som har vært utarbeidet siden slutten av 1980-tallet viser at antall dollarmilliardærer har vokst fra 447 i 1996 til 1.810 dollarmilliardærer i 2016.

På den seneste listen, som ble utarbeidet i mars, er 13 av de 1810 dollarmilliardærene nordmenn (se faktaboks).

Legger man til eiendomsmagnaten Olav Thon, som har overført majoriteten av sin formue til stiftelsesformål, og John Fredriksen, som har gitt fra seg sitt norske statsborgerskap, er det 15 personer fra Norge som er inne på den eksklusive listen over verdens dollarmilliardærer.

Les også

– Slutt å tenke. Gjør det!

Les også

Stein Erik Hagen: – Jeg var en ung og aggressiv person

Les også

Dette har overrasket dem mest de siste ti årene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Gründere
 3. Odd Reitan
 4. Mark Zuckerberg
 5. John Fredriksen
 6. Facebook
 7. Olav Thon

Flere artikler

 1. Rekordmange dollarmilliardærer på Forbes liste: – De veldig, veldig rike ble veldig, veldig mye rikere

 2. Dette er landets rikeste under 30

 3. Forbes: Norsk laksearving er verdens rikeste under 30

 4. Forbes: Amazon-sjef Jeff Bezos er verdens rikeste

 5. Her er Europas 21 rikeste personer