Derfor har menn mer kredittkortgjeld enn kvinner

Dobbelt så mange menn som kvinner har økt kredittkortgjelden sin det siste året.

SHOPPER. Menn har flere kredittkort, høyere kredittkortgjeld og flere betalingsanmerkninger enn kvinner.
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført for Danske Bank, har menn både flere kredittkort og høyere kredittkortgjeld enn kvinner.

– Hvorfor er det så stor forskjell mellom menn og kvinner på dette området?

– Kvinner drar nok kortet oftere, men de bruker totalt sett mindre penger enn hva menn gjør. Kvinner bruker ofte penger på mat, klær og tilbehør, mens menn bruker penger tilknyttet fritidsaktiviteter, elektronikk og ferier, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Ifølge Setsaas blir mannen fremdeles sett på som økonomisjefen i huset med høyest inntekt og har ofte hovedansvaret for de store innkjøpene og utgifter tilknyttet husholdningen.

MANNEN BRUKER MER: Det sier forbrukerøkonom Maria Setsaas I Danske Bank.

– I tillegg betaler han ofte for de dyre utfluktene og ferieturene for familien, sier hun.

Flere kort

Undersøkelsen, som er gjennomført av TNS Gallup, viser at hele 13 prosent av mennene har mer enn tre kredittkort tilgjengelig, mens bare fem prosent av kvinnene har like mange.

Omtrent hver fjerde kvinne opplyser at hun ikke har kredittkort, mens bare én av ti menn svarer det samme.

– At det er flere menn enn kvinner som bruker kredittkort overasker meg ikke, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder for «Luksusfellen» på TV3.

– Kvinner er mer trygghetsorienterte enn menn. Det ser vi på blant annet måten de sparer på, hvor menn sparer blant annet mer i aksjer enn kvinner, mener hun.

Mer risikoaverse

Ved søknad om forbrukslån og kredittkort vil ofte størrelsen på inntekten være en vesentlig faktor for grense på kredittkortet.

– Av natur er kvinner kanskje mer risikoaverse enn menn og vegrer seg mer for å kjøpe varer på kreditt. Kvinner står ofte for matinnkjøp og det er heldigvis en oppfatning av at mat er noe man kjøper for sparte midler og ikke lånte penger, sier Maria Setsaas.

Dette kredittkortet bør du velge

Betal i tide

MENER DET ER RISIKOSPORT: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB.

Silje Sandmæl minner om at kredittkort ikke er noen risikosport så lenge du har kontroll og betaler regningen når den forfaller.

– Det er et rentefritt lån som du har i 45 dager, deretter begynner rentene å løpe. Men noen tør kanskje ikke utsette seg for fristelsen, sier hun.

I mange tilfeller er det faktisk tryggere å bruke kredittkort enn vanlig debetkort. Dette kan du lese mer om her.

Det er likevel menn som i alle år har ligget på topp i antall betalingsanmerkninger her i landet. Tall fra Experian viser at ved inngangen til året hadde 3,9 prosent av alle kvinner og 6,3 prosent av alle menn betalingsanmerkninger.

– Ser vi på hvem som er betalingsverstingene, topper menn den listen så det kan jo ha en sammenheng med høyere kreditt, sier Silje Sandmæl.

– Uansett kjønn og alder er det viktig å ikke leve over evne og unngå å få en anstrengt økonomi med høye gjeldsutgifter. Har man flere kort er det lettere å bruke disse på kjøp som ikke er planlagt, mener Maria Setsaas.

– De med høy gjeld er i tillegg ekstra sårbare om livssituasjonen endrer seg på grunn av redusert inntekt eller samlivsbrudd, sier hun.

Derfor bør du bruke kredittkort

– Stoler ikke på banken

E24 skrev nylig om at mange amerikanere lar være å betale ned på dyr kredittkortgjeld - selv om de har nok penger i banken.

Årsaken skal være at man har manglende tillitt til at bankene vil stille opp og gi lån dersom de skulle havne i en situasjon hvor de trenger det. Dermed har man sparepengene tilgjengelig også dersom man kommer i en situasjon der man ikke lenger får lån eller nye kreditter.

Spør heller foreldre enn banken om hjelp

En undersøkelse gjennomført av Bluestep i Norge, tyder på at noe av det samme kan gjelde her.

De har spurt 1000 personer om hvem de ville delt bekymringene sine med dersom de hadde havnet i en økonomisk knipe. Hele 63 prosent svarte samboer/kjæreste, mens bare 7 prosent setter banken som mest sannsynlig.

39 prosent mener at foreldrene er de som mest sannsynlig kan hjelpe deg ut av den økonomiske knipen, mens bare 24 prosent tror at banken kan hjelpe.

Her er Danske banks tips til de med kredittkortgjeld:

 • Bruk tiden før jul til å redusere forbrukslånet før du går i gang med kjøp av julegaver.
 • Innbetal mer enn minstebeløpet på kredittkortfakturaen.
 • For de som mottar bonus eller ekstra lønn i desember er det viktig å bruke disse til å nedbetale og komme ajour før man går i gang med julegaveshopping. La ikke sommerferie, høst- og juleferie være noe du betaler dyrt for på nyåret.
 • Få en oversikt over hvem du skylder penger til og totalbeløpet på gjeld du har utestående. Husk å medberegne renter og gebyr.
 • Prioriter å nedbetale lånet som har den høyeste månedlige utgiften og den høyeste effektive renten.
 • Bli kjent med et budsjett og se fordelen ved bruken av det. Et budsjett gir god oversikt over hva man bruker penger på og mange banker tilbyr i dag løsninger slik at varekjøp blir kategorisert. På den måten får man en fin oversikt over kostnader tilknyttet utgifter til klær, mat, bil, fritid og boforhold.
 • Viktigst av alt, spar der det er mulig å spare.

Les også:

De har landets mest fornøyde forsikringskunderHandelsstanden: Dette er årets julegaveAnnenhver nordmann tror norsk mat er tryggestModerat økning i julehandelen – uendret netthandelNordmenn pusser opp for titusener, men får prissjokk når taket må byttes– Taxfree er en gave til rike byfolk



Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Finanstilsynet gir bankene kredittkort-smekk

 2. – Valutakursen har ingen betydning for ferievalget

 3. Nå kommer skattepengene. Pass deg for renten!

 4. Nesten én million nordmenn tar julehandelen på kreditt: – Mange betaler for julen helt til sommeren

 5. Ingen av disse har bundet renten