Anklager Nextgentel for ulovlig telefonsalg

Bredbåndsgiganten har ringt opp personer som har reservert seg, ifølge Forbrukerombudet.  Nextgentel beklager tilfeller av «en liten programmeringsfeil».

REAGERER: Forbrukerombud Gry Nergård sier hun er overrasket over at Nextgentel har pådratt seg nye telefonselger-klager, og ber selskapet rydde opp.

Berit Roald
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Etter å ha gjennomgått totalt 154 klager, har ombudet konkludert med at Nextgentel har brutt loven i 54 tilfeller hvor de har kontaktet personer som har reservert seg mot telefonsalg i Reservasjonsregisteret.

– De fleste av klagene ble oversendt fra Telenor, som har fått reaksjoner fra massevis av kunder som har blitt oppringt av Nextgentels telefonselgere, selv om de har reservert seg mot telefonsalg, sier forbrukerombud Gry Nergård til E24.

– Hvor alvorlig ser dere på dette?

– Det er ulovlig å kontakte forbrukere som har reservert seg mot telefonsalg. Vi får generelt mange klager på telefonselgere, og dette er et viktig område for oss.

– Nextgentel hadde også veldig mange klager for noen år siden, så vi synes det er litt overraskende at vi skal få slike saker igjen. Vi får håpe dette bare skyldes en feil, og at det ikke gjentar seg, sier Nergård.

Nextentel har fått frist til 11. mai med å svare ombudet.

Les også

Anklager 18 norske firmaer for «abonnementsfeller»

– En liten programmeringsfeil

– Nextgentel vil alltid innrette seg etter lover og regler som gjelder, og hvis forbrukermyndighetene mener vi beveger oss utenfor loven, korrigerer vi oss. Det har vi også svart forbrukermyndighetene, sier salg- og markedsdirektør i Nextgentel, Roy Børsheim, til E24.

BEKLAGER: Salgs- og markedssjef i Nextgentel, Roy Børsheim.

Foto: Telio Sonera / Nextgentel

– Her er det en ekstern samarbeidspartner som har foretatt oppringningene, og som selv vasker ringelistene mot Reservasjonsregistreret. Ombudet fant 54 tilfeller blant over 80.000 oppringninger. Selv fant vi ytterligere to tilfeller. Det har skjedd en liten programmeringsfeil som var umulig for oss å oppdage, fremholder Børsheim.

Beklager

– Men når ombudet finner 54 tilfeller av det de kaller ulovlige oppringninger, er det ikke en større systemsvikt her?

– Ut ifra 80.000 samtaler vil jeg ikke kalle det en systemsvikt. Vi beklager selvsagt at disse personene ble kontaktet. Samtidig var det noen av dem som var glade for å få en avtale som sikret lavere priser enn de hadde hos Telenor, sier salgssjefen.

Les også

- Trenger du høy hastighet på nettet har du få valgmuligheter

SMS-strid

I tillegg til oppringningene reagerer ombudet på bekreftelses-SMS-en bredbåndsleverandøren sender for inngåtte avtaler. Ifølge ombudet opplyser ikke Nextgentel godt nok om hverken de samlede kostnadene for abonnementene, eller oppsigelsesgebyret når det skal avsluttes.

Dessuten opplyses det ikke om at avtalene – som altså er inngått med telefonselgere muntlig – ikke er gyldige før det er skriftlig bekreftet, ifølge ombudet.

Børsheim mener Forbrukerombudet har misforstått SMS-en.

– Ombudet har nok trodd at SMS-en var det eneste vi har sendt kundene, men det er ikke riktig. SMS-en er for at kunden skal være bevisst på salgssamtalen, men deretter kommer både e-post med mer inngående informasjon, og abonnementsvilkår og angrefristskjema som sendes i posten.

– Heller de som har misforstått

Forbrukerombud Nergård lar seg ikke imponere av argumentene.

– Poenget med SMS-en er jo at kundene får vite hvilken avtale de går inn i. Derfor er det krav om at slik vesentlig informasjon skal stå i SMSen som sendes etter samtalen. Hvis NextGenTel tror de slipper det, kun fordi de sender mer informasjon senere, så er det nok heller de som har misforstått, sier hun.

Les også

Her er telefonselgernes sleipe knep

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Nettmat-satsing anklages for ulovlig telefonsalg

  2. Fjordkraft kan få bøter for telefonsalg

  3. Forbrukerombudet mener bredbåndsgiganter driver ulovlig markedsføring

  4. Forbrukerombudet: – Strømselskap driver med ulovlig telefonsalg

  5. Klagehopp på telefonsalg