Forbrukerombudet anklager reisebyråer for lovbrudd

– De kan ikke fraskrive seg ansvaret, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– FRASKRIVER SEG ANSVAR: Forbrukerombudet langer ut mot pakkereiseoperatører og mener de ikke gir deg alle rettighetene du har krav på når ferien ikke blir helt som ventet.

Krister Sørbø
  • Karl Wig
Publisert:,

Nok en gang langer Forbrukerombudet ut mot vilkårene til turoperatører som selger reiser til nordmenn. Ombudet har nylig gjort tilsyn med 16 tilbydere av fly og hotellopphold.

I en melding torsdag skriver ombudet at «en rekke» av disse bryter loven ved å ikke gi deg rettighetene du har krav på etter Pakkereiseloven. Disse er ikke navngitt direkte.

Forbrukerombud Gry Nergård.

CF-Wesenberg

– Fraskriver seg ansvar

– Mange av reisene som disse tilbyderne selger er pakkereiser. Da kan de ikke fraskrive seg ansvaret de har som pakkereisearrangør, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Pakkereiseloven gjelder for alle charterreiser og andre ferieturer hvor fly og hotell kjøpes samlet.

Loven gir deg rett til å klage inn kritikkverdige forhold ved reisen direkte til turoperatøren. Dette inkluderer forhold som ikke har rammet deg rent økonomisk.

Det kan for eksempel være at hotellet hadde langt dårligere standard enn du hadde grunn til å forvente.

Ombudet mener flere av pakkereise-tilbyderne derimot henviser misfornøyde kunder videre til flyselskapet eller hotellet, og slik unnlater ansvaret pakkereiseloven pålegger dem.

Får svarfrist

Ombudet har nå sendt brev hvor de ber operatører gjennomgå sin praksis og påse at de følger Pakkereiseloven. Ebookers, Expedia, Reisefeber og Supersaver er blant de kjente bookingsidene som det har blitt sendt brev til. Svarfrist er 2. september.

– Vi skal gå gjennom brevet og se om vi er enige med forbrukermyndighetene, sier Claes Tellmann, pressetalsmann for seks av selskapene som fikk brev, til NRK.

Han avviser likevel at de bryter pakkereiseloven.

Sydengigantene Ving, Apollo og Startour ble også sjekket, men er ikke blant dem som mottok brevet, melder ombudet.

Virke Reise utlandet organiserer mange av de norske operatørene. Direktør Sverre McSeveny Åril sier de kontinuerlig jobber med bevisstgjøring om regelverket.

– Jeg regner nå med at alle de norske aktørene gjennomgår ombudets kommentarer og kommer tilbake til dem innen fristen. Dersom man finner at egen praksis ikke er i overensstemmelse med loven eller bransjens retningslinjer, forventer jeg med at våre medlemmer vil gjøre nødvendige endringer, skriver han i en e-post til E24.

Les også

Dyrere rom, men flere hotellovernattinger i juni

Les også

Undersøkelse: Så lenge i forveien bør du bestille hotell

Les også

Nå skal SAS følge i billigselskapenes fotspor

Her kan du lese mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. Reiseformidler anklages for ulovlig flybillett-løfte

  2. Forbrukerombudet mener bredbåndsgiganter driver ulovlig markedsføring

  3. Ber inkassobransjen droppe «felle»-krav

  4. Annonsørinnhold

  5. Reagerer sterkt på barne-reklamering for forbrukslån

  6. Forbrukerombudet mener bokklubber bryter loven