Forsikringsgigant inn i bilbonus-krigen

Gjensidige følger If og DNB og gjør en stor bilforsikrings-omlegging: Nå skal flertallet av kundene få krasje uten prisøkning som følge av bonustap.

INN I BILBONUS-KRIGEN: Gjensidige varsler store forsikrings-endringer.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
Publisert:

– Det er knallhard konkurranse i bilforsikringsmarkedet, og dette er våre grep for å møte de nye markedsforholdene, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige skadeforsikring til E24.

Forsikringsgiganten kaster seg nå inn i den nye kundekrigen som ble innledet da If vraket sin gamle bonusordning før jul, hvorpå DNB forsikring raskt fulgte etter med «noe som er enda bedre».

I sentrum for bransjens omlegging står en bonus-trappestige som har stått nær uendret i flere tiår.

Etter den gamle modellen straffes du med høyere forsikringspremie og bonustap etter en skade.

Les også

Har vært uendret siden 80-tallet: Forsikringsselskap vraker bilbonus-ordning

Kan slippe prisøkning ved skader

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef for skadeforsikring hos Gjensidige

Foto: Gjensidige

Praksisen har fått eksperter til å råde bilister til å unngå å bruke bilforsikringen på mindre skader under 20.000 kroner – en tommelfingerregel som tilsynelatende nå må forkastes for stadig flere bilforsikringskunder.

– Vi legger ikke bilbonus-ordningen død, men vi gjør nå flere store endringer, sier Rysstad.

Her er de tre største:

**SLIPPER PRISØKNING: Kunder som har 75 prosent bonus i minst tre år, kan ha en skade uten at prisen på bilforsikringen øker som følge av bonustap. Ifølge Gjensidige er flertallet av kundene kvalifisert til dette.

**BREMSER BONUSTAP: Ingen skader skal heretter gi mer enn ti prosent bonustap, og bonustapet begrenses til fem prosent for kunder med 75 prosent bonus i minst tre år.

**KJAPPERE BONUS-BOOST: Ungdom med privatbil som har øvelseskjørt minst 2.000 kilometer, får heretter 60 prosent startbonus, opp fra 40 prosent i dag. For andre som starter på 40 prosent bonus reduseres tiden det tar på oppnå toppbonus fra 13 til 9 år.

Les også

BSU-rentene varierer kraftig fra bank til bank: Så mye kan du tjene

Vil ikke «tøye strikken for langt»

– Nå er det mye mindre bonustap, og for store kundegrupper blir det ikke bonustap i det hele tatt ved en skade, oppsummerer Rystad.

– Dere svarer på endringene i bonussystemet fra konkurrenter, men går ikke like langt som for eksempel DNB?

– Vi skal konkurrere, men for oss er det ikke noe poeng at de som bulker mest skal slippe helt unna over tid, svarer Rystad.

– Mener du DNB sin løsning går for langt?

– Jeg vil ikke kritisere andre aktører, deres løsninger får heller tale for seg. Men vi ønsker ikke å tøye strikken for langt. Samlet sett mener vi uansett at vi nå kan matche alt som finnes der ute – også på bonus.

Her kan du lese mer om