April-stemningen i boligmarkedet: – Har ikke ristet av oss sjokket fra i høst

Vårslippet er i full gang, og eiendomsmeglerne melder om mye å velge i for boligkjøperne i år. 

FORNØYD MED MARKEDET: Administrerende direktør, Hedda K. Ulvness, melder om mange interessenter på visning og flere objekter for kjøperne å velge mellom i vårmarkedet.
Publisert:

Idet en sen vinter er i ferd med å slippe taket i Norge, går vårslippet mot nær 20.000 boliger til salgs på landsbasis, ifølge Finn.no.

Meglertoppene forteller at oppdragene renner inn i jevnt tempo.

– Alle snakker om at boligmarkedet er på full fart tilbake, og noen er sågar bekymret for prisveksten. Men det vi observerer er en sunn balanse mellom kjøpere og selgere, og at det faktisk tar litt lenger tid å selge, sier Eie-direktør Hedda K. Ulvness.

– Noe mer avventende

På landsbasis blir omlag 60 prosent av boligene formidlet av Eie-meglerne solgt etter første visning, og Ulvness registrerer at omløpstiden har økt. Hun ønsker å berolige alle som er bekymret for at prisveksten i første kvartal er starten på ny heftig boligprisvekst.

Les også

Vil skrote egenkapitalkravet – mot å innføre fastrenteavtale

– Det er godt besøkte visninger, men kjøperne er noe mer avventende. Vi har ikke ristet av oss sjokket fra i høst. Og det er bra! Nå har kjøperne mulighet til å ta seg bedre tid. Det er til det beste for alle parter, sier Ulvness, som følger markedet tett og tropper selv opp på visning.

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier.

– Å være boligkjøper nå er positivt. Men vi ser også at det er mange kjøpere. Det som blir lagt ut, går jevnt over bra. Men det er viktig å prise boligen i forhold til prisnivået. Hvis man feilpriser, ligger boligen lenge, sier Privatmegleren-direktør Grethe W. Meier til E24.

– Oppdragene renner inn

Eiendomsmeglerne i Privatmeglerne får inn 40 prosent flere oppdrag enn antall salg, hvilket bærer bud om et solid vårslipp fremover.

– Det er sjeldent mye. Jeg tror vi kommer til å se en veldig god aktivitet i mai og juni, sier Meier.

– Oppdragsinngangen hos Proaktiv har vært i en ekstremutvikling den siste måneden, og på landsbasis denne måneden er den faktisk dobbelt så stor som den var i 2017. Proaktiv blir enten mye større, eller så gjelder dette for flere, sier daglig leder i Proaktiv Eiendom, Vibeke Stavenes, til E24.

Aktiv-direktør Karsten Onsrud forteller at oppdragsinngangen hittil i år har omtrent vært som i fjor.

– Så langt i mars og april har oppdragsinngangen vært bra. Det ser ut som at det kommer mye nytt på markedet utover, sier han til E24.

– Det pleier å bli mer å velge i etter påske. Spesielt nå som det har vært mye snø og avventende stemning, blir det spennende om det kommer ekstra mange boliger samtidig. Da må det flere kjøpere til, hvis ikke blir det opphopning av boliger. Men det er foreløpig ingen signaler om det.

Karsten Onsrud i Aktiv.

Boligene selges raskere

I motsetning til Eie, opplever Meier, Onsrud og Stavenes at omsetningshastigheten er på vei ned.

– Det har vært et godt marked i april, og det er mange flere på visning. Budene sitter lettere, og det er flere interessenter. Omsetningshastigheten var ned i mars, og jeg tipper den vil fortsette ned i april, sier Onsrud.

– Omløpshastigheten er på vei ned og den trenden vil forsterkes fremover. Gode objekter selges alltid fort, men i et tyngre marked er det ikke like mye trykk på de eiendommene det finnes naturlige substitutter til, sier Stavenes.

Meier tror prisene stiger svakt i Oslo frem mot sommeren, mens landet for øvrig får flat prisutvikling.

– Med kald vinter og usikkerhet om prisutviklingen, tror jeg gjorde at mange selgere satt litt på gjerdet i januar og februar. Så begynte det å løsne skikkelig i mars, og enda mer i april. Det fine været vi har hatt i landet nå, påvirker flere kjøpere på banen og flere selgere har lyst til å legge ut boligen, sier Meier.

Les også

Nye meglertall: Her er boligprisveksten størst så langt i år

Les også

Forbrukerrådet raser etter «uakseptabel» boligannonse: – Kjøper må få prisavslag

Les også

Både salget og igangsettinger av nye boliger faller kraftig

Publisert:

Her kan du lese mer om