Nytt boligprisfall ventes onsdag

Meglerstanden rapporterer om fortsatt høyt boligtilbud. Og flere boligselgere har fått et godt argument for å jekke ned prisen, ifølge sjeføkonom.

VENTER FALL: Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer tipper onsdagens fasit vil vise nominelt boligprisfall når han selv presenterer novemberstatistikken onsdag. Meglertoppen er i godt selskap.
Publisert:

Både meglere og økonomer øyner et nytt, moderat boligprisfall når fasit for årets siste høstmåned offentliggjøres klokken 11 onsdag.

Meglerbransjens novemberstatistikk følger nominelle prisfall på 1,1 prosent i september, og 0,6 prosent i oktober.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer – mannen som onsdag formiddag vil stille seg foran TV-kameraer og avsløre hvor boligprisene tok veien – legger ikke skjul på hva han selv tror:

– Vi forventer et lignende bilde som vi har sett de siste månedene: Flat sesongkorrigert vekst, noe som betyr nominell prisnedgang, sier Dreyer til E24.

Det er vanlig at boligprisene faller tilbake om høsten, og meglertoppen ser ingen dramatikk i sin spådom. Tvert imot tyder tilbakemeldingene på et sunt marked i balanse, sier Dreyer.

– Det meldes om veldig god aktivitet til november å være, sier han.

Les også: (+) Derfor blir du forvirret av boligtallene

– Flere må senke prisene

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret har lenge spådd at høsten kan by på en kalddusj for boligprisene, fordi det blir lagt ut ekstra mange objekter for salg.

Hun ser ingen grunn til å endre sitt syn nå:

Les også

Skjeggkre-bolig satte prisrekord

– Jeg tror fortsatt på prisnedgang, sier Macic til E24.

Hun viser til at meglere ikke har forhåndsrapportert om nye takter i novembermarkedet, men at det fortsatt er høy aktivitet og mange boliger for salg.

– Jeg tror mye av dette skyldes at det ferdigstilles mange nyboligprosjekter samtidig, noe som gjør at folk må selge sine eksisterende boliger. Og når du er i en slik situasjon – du kjøpte ny bolig for et par år siden, og nå må du selge i bruktmarkedet for å skaffe til veie mesteparten av kjøpesummen – så føler nok mange seg litt ekstra presset til å gå ned på pris. Hovedprioritet blir å få solgt, forklarer Macic.

ENDRER IKKE SPÅDOMMEN: Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic tror høyt boligtilbud vil få boligprisene til å falle i november.

Hun tror nyboligovertagelsene vil øke videre inn i 2019.

– Flere må nok senke prisforventningene sine fremover, sier sjeføkonomen.

Megler: To grunner til at prisene ikke stiger

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier det gode boligtilbudet fører til at det også forhandles mer på pris.

– Prisforventningene justeres når det er tilstrekkelig av både selgere og kjøpere, og kjøperne kan ta seg litt bedre tid når de har flere boliger å velge blant, sier Geving til E24.

– Dette er sunt, fortsetter han.

Selv er han bare positiv til at vårens voldsomme prispress har avtatt, og mener markedet denne høsten fremstår som svært velfungerende – særlig fordi markedet synes å absorbere de boligene som ligger ute.

Megler og partner i Sem & Johnsen, Christoffer Askjer, sier november har vært både en god og forutsigbar måned.

Les også

«Lite betryggende at De ikke har forstått reglene»: 38 advokater ilagt meglerforbud

– Folk er optimistiske, få tror på krakk, og det er en god stemning på markedet. Likevel er det to grunner til at prisene ikke stiger, fastslår megleren:

– November er normalt en måned uten prisstigning, og dessuten er det fortsatt et stort utbud av boliger.

Askjer tror imidlertid det vil ta mer tid før ferdigstillelsene av nyboliger preger prisene i bruktmarkedet.

– Det har vært snakk om alle nyboligene, men de har ikke kommet på markedet ennå, så priseffekten av dette vil vi ikke se før ut i 2019, mener han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om