Fersk jobbundersøkelse fra Norstat: Vi trives på jobben – men slutter gjerne

Åtte av ti nordmenn trives på jobben. Likevel vurderer over halvparten jobbytte innen to år.

TRIVES PÅ JOBB: Men butikkmedarbeider Andrea Rothschild (20) er klar på at hun omsider vil ta fatt på drømmen om å jobbe innen biologi.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

- Nordmenn vil oppleve noe nytt og lar seg ikke friste av gullklokka, sier jobbekspert Helene Tronstad Moe ved Markedshøyskolen i Oslo.

Tallene kommer frem i en rykende fersk jobbundersøkelse som Opinion og Norstat har gjort på vegne av Finn.

Høy trivsel. Den viser at de aller fleste av oss trives med jobben vi har. 47 prosent svarer at de er «ganske fornøyd», mens 32 prosent er «svært fornøyd».

Til sammenligning er kun åtte prosent av de spurte ganske eller svært misfornøyde.

Nordmenns jobbtilfredshet er jevnt over høy på tvers av både aldersgrupper og kjønn. Mellom gruppene er det kun få prosents sprik.

Vil finne drømmejobben. Andrea Rothschild (20) startet som fulltids butikkmedarbeider hos Tempur i januar.

- Jeg trives veldig godt. Derfor vil jeg gjerne bli der så lenge jeg kan, før jeg tar fatt på studiene - i alle fall ett år til, sier Andrea til Dine Penger.

Hun er nemlig fast bestemt på å forfølge drømmen når tiden er inne. Den er å bli biolog.

ÆRE VÆRE SJEFEN: Jobbekspert Helene Tronstad Moe mener Norge har et ideal om inkluderende ledere som spiller på lag med de ansatte - og gir høy trivsel.

- Det er viktig for meg å finne et en jobb hvor jeg kan utvikle meg og jobbe meg oppover innenfor noe spennende. Får jeg først en slik jobb, kan jeg bli der lenge - gjerne resten av livet, smiler 20-åringen.

Lær på DP+:Slik imponerer du med åpen jobbsøknad

Fokus på trivsel. - I Norge har vi mye fri, og det er stort fokus på at man skal ha det trivelig på jobben sier jobbekspert Helene Tronstad Moe til Dine Penger.

Hun underviser i rekruttering og prestasjonsutvikling ved Markedshøyskolen i Oslo, og mener den norske lederfiguren kan ta mye av æren for den høye jobbtrivselen.

- Vi har lav arbeidsledighet, og hvis man mistrives er det relativt lett å få seg ny jobb. Det er nok en viktig årsak til at vi trives godt i jobbene vi er i.

Inkluderende ledere.

GRESSET GRØNNERE? Det er lett å tenke, men stemmer ikke alltid, påpeker Hilde Lekven i Adecco.

- I Norge har vi ideal om at ledere skal være inspirerende lagspillere som inkluderer og lytter til sine ansatte. Vi har ikke noen kultur for den autoritære sjefen som står høyt hevet og roper ned til folk, som i mange andre land. Det er klart at det bidrar til høyere trivsel, mener jobbeksperten.

Test deg selv på DP+:Hvor mye bedre er den nye jobben?

Ønsker ikke gullklokka. Men å være fornøyde i jobben hindrer oss ikke i å drømme om en annen. Et flertall av de spurte i undersøkelsen - 56 prosent - svarer at de vil vurdere å bytte jobb i løpet av de neste to årene.

Og én av fire sier de følger med på stillingsmarkedet i «ganske stor» eller «svært stor» grad.

- I Norge vet vi at det er lett å få seg jobb, og da blir det også lett å drømme om det. Det å vente på gullklokka etter 40 års ansinnitet, er ikke noe nordmenn flest trakter etter, sier Tronstad Moe.

Og særlig ikke i Oslo. Her svarer hele 68 prosent at de vurderer jobbytte innen to år, som er høyest i landet.

Grønnere gress? - Det er nok mange som av og til tenker hvordan det hadde vært å ha en annen jobb, men det er ikke nødvendigvis slik at gresset er grønnere på andre siden, kommenterer Hilde Lekven i bemanningsbyrået Adecco.

- Et spørsmål man kan stille seg selv er om du ikke hadde hatt den jobben du har i dag og så en jobbannonse for den, ville du da syntes det var en attraktiv jobb som du ville søke på? fortsetter Lekven.

Større aksept. Tronstad Moe tror mange av dagens arbeidstakere ser det positive i å jobbe flere steder og skaffe seg bred erfaring.

- Vi er veldig åpne for nye muligheter. En viktig årsak er nok at vi er bevisste på at vi faktisk har alle disse mulighetene, igjennom et godt arbeidsmarked, tror jobbeksperten.

- Har vi også et sterkt prestasjonsjag?

- Kanskje, men det kan også handle om at det rett og slett er spennende å prøve nye ting, og større aksept for å jobbe med forskjellige ting nå enn før. Samtidig er det slik at lysten for jobbytte går ned med alderen. Mange opplever det som vanskeligere å få ny jobb etter at de har blitt femti, sier Tronstad Moe.

Les også:Adecco-sjef roper varsko mot norsk utdanningspress

Motiveres av lønn. Så hva får oss til å ville bytte jobb? I hvert fall ikke lavere lønn. På spørsmål om man kunne tenke seg å gå ned i lønn for mer interessante arbeidsoppgaver, svarer 56 prosent nei.

Én av fire sier ja - en nedgang siden 2012, da rundt 30 prosent sa seg villig til lønnskutt.

Bedre lønn er også blant våre viktigste kriterier når vi vurderer et mulig jobbytte (se oversikt under).

- Lønn er selvsagt viktig, men vi opplever ofte at folk motiveres av selve jobben og ikke lønnen alene. I Norge har vi et anstendig lønnsnivå, så andre faktorer har også stor betydning, kommenterer Lekven i Adecco.

Vil ha god beliggenhet. Tronstad Moe har samme oppfatning.

- Alle er vel motivert av lønn til en viss grad, og det er lettere å sikre seg lønnshopp igjennom et jobbytte enn å forhandle med sjefen. Men min erfaring er at det er en rekke praktiske forhold vi også setter høyt, som beliggenhet. Vi ser at mange ønsker kort reisevei til jobb for å frigjøre tid, sier Tronstad Moe.

Dette er viktigst for oss i ny jobb

Slik svarer vi på spørsmål om hvilke faktorer som vil være viktig for at vi skal vurdere en ny jobbmulighet seriøst (merk at det var mulig å svare flere, og at totalen derfor overstiger 100 prosent):

 • 70 prosent: Stillingen er innen et bestemt fagområde som er interessant for meg
 • 57 prosent: Bedre lønn enn jeg har i dag
 • 44 prosent: Stillingen er i et firma jeg gjerne vil arbeide hos
 • 23 prosent: Andre forhold
 • 13 prosent: Stilling med et bestemt nivå, for eksempel en lederstilling
 • 1 prosent: Ingen av disse / vet ikke

Kilde: Jobbundersøkelsen fra Norstat og Opinion for Finn

Her er tegnene på at du bør skifte jobb

 • Når du ikke identifiserer deg med selskapets holdninger og verdier
 • Hvis du føler deg overkvalifisert for oppgavene du blir satt til å gjøre
 • Hvis du har for liten lønnsutvikling
 • Når jobben går utover familien din
 • Når du misliker sjefens lederstil
 • Når du føler jobben går på bekostning av integriteten din

Kilde: Guri Larsen, direktør Adecco Search & Select

Om undersøkelsen: Norstat gjennomførte datainnsamlingen i et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer. Statistisk behandling er foretatt av Opinion AS. Det er benyttet kvantitativ metode basert på webintervjuer. Respondentutvalget er primært yrkesaktive personer, der hovedandelen er heltidsansatte (70 prosent).

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Skal du ha automatisk e-postsvar i julen? Pass deg for disse fellene

 2. Sjekk friheten i ulike bransjer: Her får du jobbe uten å være på jobb

 3. Her tjener sjefen inn de ansattes årslønn på to timer

 4. Så lenge må du vente på Java-fri BankID

 5. Her får du billigst  fastrente nå