Kjent skatteadvokat svarte E24s lesere: Saklig grunn for å skatte utleie av egen bolig

Skatteadvokat mener mange hovedtrekk i Scheel-rapporten er fornuftig. Deriblant det mye omtalte forslaget om at man skal måtte skatte av utleie i egen bolig.

SVARTE LESERNE: Skatteadvokat Ernst Ravnaas svarte E24s lesere om Scheel-rapporten tirsdag.

Tor Erik Schrøder
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Det er saklig sett en god grunn for å avvikle skattefri utleie av egen bolig, sier skatteadvokat Ernst Ravnaas til E24.

Tirsdag svarte den kjente skatteeksperten på E24-lesernes spørsmål i forbindelse med fremleggelsen av Scheel-utvalgets skatterapport.

Rapporten kom med en lang rekke forslag til en mulig skattereform.

- Om en privatperson kjøper og leier ut hele leiligheten, må man skatte. Sånn sett er det litt rart at det skal være skattefritt om man bygger et hus som er dobbelt så stort og leier ut den ene halvdelen, sier Ravnass.

Les spørsmål og svar i E24s nettmøte Ernst Ravnass her.

Les også

Sier nei takk til 10 millioner: – Vi bør ikke konkurrere om å ha lavest selskapsskatt

Han peker på at dagens system ble opprettet i en tid da det var knapphet på boliger, og var ment som en motivasjon for å bygge ut boligene.

– Den historiske begrunnelsen er borte. Dette forslaget vil antageligvis ikke ha en effekt på boligmassen i dag. De som leier ut vil nok fortsette å gjøre det, selv om det ikke blir like lønnsomt.

Les noen av svarene fra Ravnass lenger nede i saken.

Vil bli annerledes til slutt

Mandatet til Scheel-utvalget har vært å vurdere den norske selskapsskatten i lys av den internasjonale utviklingen. Bakteppet er at økte investeringer og eierskap på tvers av landegrenser har bidratt til mer internasjonal skatteplanlegging og skattekonkurranse mellom land.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV)– Vi er nødt til å gjøre dette hovedgrepet, som er å senke selskapsskatten. Hovedtrekkene i rapporten synes jeg virker fornuftig, sier Ravnaas.

Han tviler på at Ola og Kari nordmann vil merke så mye av rapporten slik den nå står.

– For dem som typisk har en normal arbeidsinntekt og ikke veldig stor formue, vil kunne komme godt av dette, sier han, og fortsetter:

– De som sitter med litt større formuer i form av eiendom, vil kunne merke at det blir en skatteskjerpelse.

Ravnaas understreker at dagens rapport bare er et forslag, et forslag han mener har «har masse krutt» i seg.

– Sluttresultat vil nok bli en god del annerledes, sier han.

Les også

Scheel-utvalget vil redusere selskapsskatten til 20 prosent

Her er noe fra dagens nettmøte:

Leser: «Jeg håper på å realisere en større gevinst på mine aksjer i 2017, blir det endring i skattesatsen her.»

Ernst Ravnaas: «Hei, Dersom utvalgets forslag blir vedtatt så vil aksjegevinster for personlige aksjonærer bli beskattet med 41 prosent. Denne skatten kommer i tillegg til selskapsskatt på 20 prosent.»

Leser: «Jeg lurer på om dette vil ramme meg på noen måte, jeg leier?»

Ernst Ravnaas: «Du kan bli rammet i form av at utleier øker leien, dersom forslaget om at utleieinntekt ved utleie av deler av egen bolig blir skattepliktig. Men det er markedet som bestemmer leienivå så leieøkning forutsetter at utleier kan finne andre leietagere som er villig til å betale høyere leie. Hvis ikke er det utleier som må ta kostnaden ved eventuell endring i beskatningen.»

Leser: «Utvalgets mandat har vært å vurdere den norske selskapsskatten i lys av den internasjonale utviklingen. Er det da ikke rart at all oppmerksomhet på div. forslag om boligbeskatning? Har ikke Scheel svart på det han skulle, eller har man ikke fått kommunisert dette?»

Ernst Ravnaas: «Det er i rapporten fremmet flere forslag rundt reduksjon av selskapsbeskatningen. Særlig viktig er forslaget om redusert skattesats til 20 %, men at utvalget foreslår at man bør ta utgangspunkt i dagens modell for selskapsbeskatning. For å hindre overskuddsflytting i større grad foreslås innstramming av fradrag for interne rentekostnader. For å dekke inn provenytapet er det foreslått å innføre et bredere skattegrunnlag. Det er her blant annet skatt på formue og eiendom, endring i fradrag for personskatt, endringer i avskrivningsregler og innstramning i adgangen til å få fradrag for interne renter i konsern kommer inn.»

Se E24s nettmøte Ernst Ravnass her.

Les også:

Ap ønsker bredt skatteforlikVarsler dyrere lån som følge Scheel-forslagFrykter færre kinoer og dyrere kinobilletter

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Slik svarte skatteadvokat Ernst Ravnaas om Scheel-rapporten

  2. Investorer jubler over forslag om kutt i selskapsskatten

  3. Slik vil Scheel-utvalget endre skatten din

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen vil verne boligeierne

  6. Dramatiske skatteforslag fra Scheel-utvalget