Klart for en av årets største visningshelger:
Her er ekspertenes råd til deg som skal på visning

Sommerferien er over og en av sesongens mest hektiske visningshelger står for tur. Dette må du huske på om du skal på visning i helgen.

PÅ VISNING? Høsten er som regel hektisk på boligfronten. Denne helgen er det 1198 visninger i Oslo, 107 i Bergen og 61 i Trondheim.
Publisert: Publisert:

Bolighøst. I helgen er det duket for visning i over 1198 boliger i Oslo (fredag til mandag). Til sammenligning er det satt opp 107 visninger i Bergen og 61 i Trondheim.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), håper potensielle boligkjøpere tar seg tid til å tenke gjennom hva de er ute etter og hva de er villige til å gi før de går i gang med visningshøsten.

- I et hett boligmarked vet vi at en del kjøpere snur seg raskt rundt og ofte ikke engang leser alt av dokumentasjon fra megler før de kaster seg inn i en budrunde, sier han.

Les også: Her har boligprisene steget 12 prosent det siste året

Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF

Flere drømmeboliger. Geving mener for mange forelsker seg i en bolig de «bare må ha», og glemmer at det kan finnes flere drømmeboliger.

- Og du har faktisk tid til å vurdere objektene grundigere. En bolig har som regel flere visninger – gå gjerne flere ganger og få med deg noen du kjenner som kan mer om bolig enn deg selv, oppfordrer han.

Han understreker også at det er viktig å ta høyde for at det kan dukke opp skjulte feil og mangler når du kjøper bolig i bruktmarkedet.

Forrige uke viste boligprisstatistikken at prisene hadde gått svakt opp i juli, en måned hvor de vanligvis går svakt ned. Dette kan også være med å påvirke boligmarkedet i høst, tror Geving.

- Juli var ganske normal med tanke på antall omsetninger, men overskriftene ga inntrykk av noe annet. Det som var uventet var at prisene steg noe, i stedet for å synke noe som de vanligvis gjør denne måneden. Når det er sagt, er det ikke første gang det skjer, og det er viktig å ikke hause opp slike utviklingstrekk for mye, sier han.

Geving tror folk opplevelse av markedet i stor grad skapes gjennom mediebildet.

- I Oslo og en del av de store byene har det vært mye fokus på studenter som trenger et sted å bo og små leiligheter. Foreldre finansierer stadig oftere boligkjøpet til unge mennesker. Det er klart at dette er med på å fyre opp temperaturen i markedet.

Les også: Ti minutters togreise gir boligkjøp til halv pris

Flere boliger. Ved Krogsveen på Grünerløkka i Oslo forteller daglig leder Sylvia Post at den kommende helgen blir hektisk, men at de også så fulle visninger og heftige budrunder forrige helg.

- Antallet boliger til salgs øker nå. Vi ser at det er mange budgivere og kniving om de gode objektene. Folk plukker på øverste hylle, og de gode objektene går ofte over prisantydning, sier hun.

Post oppfordrer deg som skal på visning i helgen til å sette deg inn i så mye som mulig før selve visningen. Det kan være greit å være forberedt på at det kan gå fort i svingene når visningen først er over.

Post opplever at boligkjøperne de siste årene har blitt flinkere til å komme forberedt på visninger.

- Fortsatt tar noen lettere på det enn de burde, men jeg opplever at mange har satt seg inn i markedet, sier hun.

Les også: En av to kjenner ikke til egen rente for sparing

Sylvia Post, daglig leder ved Krogsveen Grünerløkka

Blitt flinkere. Robert Eriksen, megler og partner i Privatmegleren på Nordstrand, forteller at også de merker at høsten har kommet.

- Det har vært et ganske godt trykk gjennom sommeren, men nå til helgen er det mye. Det er mer av alt til salgs. Flere leiligheter, flere eneboliger, flere rekkehus.

Han er enig med Post i Krogsveen i at kjøperne nå gjør mer undersøkelser i forkant av visningen.

- Vi har et felles inntrykk av at kjøperne har blitt flinkere til å forberede seg før visninger. De har ofte allerede vært i kontakt med megler, de har vært i banken og vet hva de ser etter. Det er ikke lenger tilfeldig oppmøte på visningene, sier han.

Hans tips er å komme tidlig på visningen og å bruke god tid når du først er der. Ha også finansieringen i orden, slik at du kan være med i budrunden. Når den først er i gang kan det gå fort unna.

Publisert:

Her kan du lese mer om