Spar 50.000 kroner på riktig valg: Her er de billigste bankene

Forskjellene mellom de beste og dårligste bankene på boliglån har økt det siste året. Du kan spare mer enn 50.000 kroner over en 20 års periode med de beste bankene.

Gjør riktig valg: Du kan spare mer enn 50.000 kroner over en 20 årsperiode med de beste bankene. Bank-NM forteller hvilken bank som var best i 2013.

Publisert:,

For 23. år på rad kårer Dine Penger Norges beste banker. Og som de siste tre årene er det Din Bank som stikker av med seieren i den gjeveste kategorien:

Beste boliglån på en million kroner med 60 prosent sikkerhet.

Mens den gjennomsnittlige dagsrenten fra 1. november 2012 til 1. november 2013 her var på 3,56 prosent hadde den dårligste storbanken, Nordea, en rente på 4,21 prosent.

– Det betyr faktisk at du kan spare over 50 000 kroner over den 20 års perioden lånet varer, etter skatt, gitt at denne rentedifferansen er der hele tiden, sier redaksjonssjef i Dine Penger, Gunther Bache.

Den årlige besparelsen er på 4325 kroner. Dårligste bank har rente på 4,40-tallet. Da er besparelsen 6000 kroner i året.

Ser gjennom året.I Bank NM sjekkes alle rentene i bankene gjennom hele året. Dermed måles ikke bare renten «akkurat nå», men det tas hensyn til om banken er kjappe med å øke rentene, slik at lånekostnaden for deg er dyrere gjennom året.

– Forskjellen mellom de beste og de dårligste bankene har økt noe i året som gikk så her er det penger å spare på et bankbytte, sier Bache til VG.

De har gått gjennom langt over hundre banker og sjekket vilkårene til har tilbudt gjennom året vi er i ferd med å legge bak oss.

Boliglån 1 million, 60 prosent sikkerhet

I kalkulatoren lenger ned kan du sjekke dine rentebetingelser akkurat nå!

Fleksilån 2 millioner

Også for fleksilån på to millioner kroner med 70 prosent sikkerhet skiller det mer enn 11.000 kroner på bankene med best og dårligst vilkår.

Her troner Skudnes & Aakra Sparebank med 3,61 prosent på topp. I bunn er Indre Sogn Sparebank med 4,44 prosent.

Dårligst blant storbankene er Danske Bank med 4,23 prosent.

*)= Ingen betingelser for den aktuelle banken

Om beregningene:Vi har regnet gjennomsnitt av bankenes renter fra 1.11.2012 til 1.11.2013, justert for antall dager renten gjaldt. Den effektive renten er regnet for et lån på hhv 1 million kroner og 2 millioner kroner, inklusive termingebyrer (kontoholdsgebyrer for fleksilån), men eksklusive etableringsgebyr, over en løpetid på 20 år. OBS! Enkelte banker kan ha bedre rentebetingelser innenfor særdeles omfattende kundeprogrammer. Slike rentebetingelser er ikke med her.

Kilde: Finansportalen, Utregninger: Dine Penger

Etter skatt:Vi har regnet renteforskjellen etter skatt for et lån på hhv 1 million/2 millioner kroner over ett år. Termingebyrer er lagt til, men det er ikke tatt hensyn til avdrag. Dette er en ren rente-/gebyr-betraktning.

Alle banker og alle klasser fra Bank NM 2013 finner du i Dine Penger nr 11-2013. Bladet kan kjøpes og lastes ned her.

Finn billigste bank for deg: Test kalkulatoren!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Tips:Slik bytter du bank på 1-2-3

Gode råd om bank-bytte

Hvor mye kan jeg spare på å bytte bank?

Svar: Du kan lett tjene 100 000 kroner på 10 år dersom du hele tiden velger beste lånerente. Når det gjelder lønnskontoen, kan du spare en tusenlapp eller to hvert år, det blir mellom 10.000 og 20.000 på 10 år.

Bytt bank ofte, det er lite poeng i at du driver privat subsidiering av rike norske banker.

Bør jeg låne mer og få lavere rente?

Svar: I enkelte tilfeller kan det lønne seg å låne mer og så betale ned ekstralånet kjapt. Ofte får man lavere rente dersom man låner mer enn 2 millioner. Er lånet ditt på 1,8 millioner, kan det hende at du bør be om å låne 2 millioner.

Betaler du ned de 200.000 kronene raskt, har du spart omkring 3000 kroner det første året. Dette gjelder hvis du betaler 4 prosent rente for 1,8 millioner i lån og 3,8 prosent rente for et lån på 2 millioner.

Du får altså 0,2 prosentpoeng lavere rente på hele lånet ved å låne mer. Men før du tar dette grepet, må du ta regnestykket. Alt er avhengig av tilbudene banken kommer med.

Skal jeg slå til på kundepakker?

Svar: Som regel anbefaler vi at du har flere bankforbindelser, selv om du går glipp av noen samlerabatter. Du sitter nemlig mer i klisteret dersom du har alt i én bank, da er det verre å regne ut om du bør bytte til en annen bank og velge en samlepakke der. Da kan det hende du blir værende i en dårlig bank lenge fordi oppgaven med å bytte blir for stor. Det er lettere å flytte lønnskontoen det ene året og sparekontoen det andre året. Vi anbefaler derfor stort sett at du bør shoppe rundt i flere banker.

Kan jeg få lavere rente enn det banken har i sine lister?

Svar: Ja, noen ganger hjelper det å prute. Noen ganger kan du til og med prute i den banken du bruker nå. Vis til betingelser du kan få i andre banker. Banken kan også gi deg bedre betingelser dersom du samler alt i én bank. Vi pleier å anbefale at du har lån i én bank og sparekonto i en annen, slik at du får optimale betingelser.

Men ønsker du et enklere liv, kan du samle alt i én bank, inklusiv forsikringene, så får du samlerabatt.

Er det noe annet jeg kan gjøre?

Svar: Ja. Dersom du har betalt ned på lånet, eller boligen har steget i verdi, kan det lønne seg å ta en ny takst på boligen og sjekke om du kan få bedre rente fordi du nå stiller med bedre sikkerhet.

Hvor ofte må jeg bytte bank?

Svar: En gang i året bør du sjekke betingelsene i banken. Følg med i Dine Penger, så glemmer du det ikke. Det koster omkring en tusenlapp å bytte bank, dersom lånet ditt skal tinglyses på nytt med ny takst. Dersom du kun refinansierer lånet, påløper det kun et gebyr for å flytte pantobligasjonene på 215 kroner pluss ett eventuelt etableringsgebyr. Noen banker tar ikke etableringsgebyr ved overføring av bankforbindelsen elektronisk.

Renteforskjellen mellom banken du har i dag og den beste banken bør utgjøre minst en tusenlapp for at du bør bytte. Velg gjerne en bank som har vært i teten i Bank NM i flere år (se tabellene på de forrige sidene).

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om