Du får mer utbetalt, men: Det er IKKE halv skatt i desember

Skatten for desember har du allerede betalt. Derfor er staten «snill» og gir deg mer i lommeboken i julemåneden. Men for noen kan det faktisk være lurt å be om fullt skattetrekk.

Tvangssparing til julegaver: Det halve skattetrekket i desember er sparing for at du skal ha penger til å komme gjennom julen.
Publisert: Publisert:

Staten har spart opp. I desember får de fleste av oss mer penger utbetalt i lønn.

Det er det de fleste omtaler som «halv skatt» som er årsaken. Men skatten for desember har du allerede betalt, så egentlig gir staten bare tilbake en del av det de har tvangsspart for deg!

I Norge er det slik at skattetrekket på lønn er halvt i desember, og at man slipper skattetrekk på en måned i juni. Men tro ikke at du slipper unna med mindre skatt.

Reglene er slik at det trekkes inn mer skatt for deg de andre 10 1/2 månedene i året, slik at staten får sitt.

Reglene stammer fra 1950-tallet, og hensikten med økt utbetaling i desember var å sørge for at folk hadde penger til jul.

Reglene finnes i skattebetalingsloven.

Når er det lurt å velge bort? For noen kan det være smart å likevel ha fullt skattetrekk i desember.

Det gjør du enkelt ved å si fra til arbeidsgiver at du ønsker å få trukket vanlig skatt også i årets siste måned..

Det vil være ekstra aktuelt for deg som har betalt inn for lite skatt nå i 2013, og risikerer restskatt når skatteoppgjøret for 2013 kommer til våren.

Det kan gjelde deg når du har hatt endringer på inntekts- og fradragssiden i 2013 som det ikke har vært tatt hensyn til i skattekortet:

  • Du har mindre fradrag i 2013 enn det som står i skattekortet. Det vil særlig være mindre rentefradrag fordi du har betalt ned gjeld, flyttet til billigere bolig el.
  • Du har mye høyere inntekt i 2013 enn det som står i skattekortet. Tabellkort tar høyde for inntektsendringer, men store endringer fanges ikke så godt opp. Dette kan for eksempel være hvis du har byttet jobb.

Restskatt er ikke farlig. Nå er ikke restskatt farlig i seg selv, det er penger du skylder staten, og du slipper renter hvis gjør opp for deg før 31. mai neste år. Det er bare å huske å ha penger til å betale med.

Også for stønader

Halv skatt er for de som får lønn. Stønader fra Nav får også halv skatt, men her er systemet litt ulikt:

  • Er du sykmeldt i perioden 1.-15. desember blir det ikke trukket skatt. Er du sykmeldt i perioden 16.-31. desember er det vanlig skattetrekk.
  • Årsaken er at disse søknadene er dagsatser i Navs system. Et eksempel: Er du sykmeldt fra og med 10. til og med 20. desember så er 6 dager skattefrie og 5 dager med skatt.
  • Er du hundre prosent sykmeldt i hele perioden betyr det halv skatt i desember.
  • Alders- og uførepensjon betales ut trekkfritt. Full liste finner du hos Nav her.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om